A fogyókúra nem egyenlő a koplalással

0
1838

A siker kulcsa a változatos táplálkozás. Az ember „mindenevő”, így mindenfélét ehet, sőt… A monoton táplálkozás, egyoldalú diéták nem tudják ellátni a szervezetet mindazzal, amire annak szüksége van. Tegye változatossá a napi menüt, és szervezete köszönetet mond érte.A fogyás érdekében „lecsupaszított”, monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez, fáradtsághoz, stresszhez vezet…

A fogyás érdekében „lecsupaszított”, monoton táplálkozás hosszú távon hiánybetegségekhez vezet. (A nők 93%-a vashiánnyal, 77%-a magnéziumhiánnyal küzd.) A következmény: fáradtság, stressz, rossz kinézet…
A változatos táplálkozással nem csak szervezete kapja meg mindazt, amire szüksége van, hanem lelke is. Mert enni jó…

 

A 2014-es XI. Országos Patika Nap kiemelt témáinak egyike az egészséges táplálkozás, amelyhez szorosan kapcsolódik az egészséges fogyókúra is.

Reggelizzen bőségesen

Van egy kis ideje? Helyezkedjen el kényelmesen, és fogyasszon reggelire lehetőleg meleg italt, friss, kellemesen hűs gyümölcslevet, nyers gyümölcsöt, joghurtot, rozskenyeret, dzsemet vagy mézet. Nincs ideje vagy nincs étvágya reggelente? Igyon egy pohár tejeskávét vagy friss gyümölcslevet, vagy akár ivójoghurtot, és vigyen magával valamilyen gabonaneműből készült rágcsálnivalót (müzliszeletet, korpakekszet) a munkahelyére a benti kávéhoz vagy a teához. Csomagolhat egy darab zsírszegényebb sajtot is, natúr vagy gyümölcsös, müzlis joghurtot, sőt még mazsolás, narancsos süteményt is…(de azért ne egy tepsivel.)

Részesítse előnyben a gyümölcsöt és a zöldséget

Ideális az lenne, ha belőlük naponta legalább öt félét fogyasztana. Tekintse át az elmúlt három napban fogyasztott ételeit: még messze van ettől, igaz? Ne habozzon gyümölcsöt rágcsálni, vagy újra beiktatni étrendjébe a nyers, esetleg főtt zöldségeket. Menjen ki a piacra: a tavasz ezer színű kínálatának nehét lesz ellenállni…Visszatérőben pedig legyen kedve egy kis retket ropogtatni, fejében összeállítani egy zöldségtálat vagy kipróbálni egzotikus gyümölcsöket.

 

 

Váltogassa az ételfajtákat minden étkezésnél

Először ez „strapásnak” tűnik, de a gyakorlatban nem olyan bonyolult: elég betartani, hogy ugyanazt az ételt ne egye kétszer egymás után. Azzal a kikötéssel, hogy étrendje tartalmazzon gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, fehérjét és keményítőt, szabadon szárnyalhat a fantáziája. Néhány példa: ebédre reszelt sárgarépa, sült csirke és zöldbab, ementáli sajt és gyümölcssaláta.
Vacsorára: burgonyás zöldségleves, gombás omlett, joghurt.

A következő ebéd: marhasült, zöldségpástétom és zöld saláta, ananász, majd vacsorára: sovány sonka, csőben sült zöldség, karamellkrém.

Egy héten belül tíz fölött lesz az étrendjébe iktatott különböző ételek száma, így az egyensúly garantált.

Főzzön saját maga, és korlátozza az előre gyártott készételek fogyasztását

Minthogy általában túl zsírosak és sósak, és nem utolsó sorban a különböző „E” jelű anyagoktúl sem sem mentesek az üzletekben kapható készételek, nem mindig használnak az egészségnek és a vonalaknak sem. Igaz, nagy előnyük, hogy csak meg kell melegíteni őket. Ön túl elfoglalt, nincs elég ideje? Főzzön hétvégén és porciózva tegye be a mélyhűtőbe – kitarthat egész héten.

Mindenből egyen egy keveset

Bolondul a sajtért, a kolbászért vagy a csokoládéért? Minden kedvenc ételétől ne fossza meg magát! Olykor ne álljon ellen a kísértésnek, de persze semmit se vigyen túlzásba. Ha egyébként étrendje kiegyensúlyozott, alakja nem látja kárát ezeknek a kis örömöknek. És ami fő, ön nem lesz frusztrált.

Fogyni mindenáron?

Az örökös fogyni akarás nem indokolt: bár a nők többsége fogyókúrázik, csak egy részük valóban túlsúlyos. Továbbá ez utóbbiaknak csak töredéke tekinthető elhízottnak.
Évek óta ujjal mutogatnak a cukorra és a zsírra. Ám kihagyni az étkezésből vagy nagymértékben korlátozni fogyasztásukat, nem hat jól a szervezetre. Olykor ellenkező hatás érhető el vele. Valójában a probléma inkább a fejekben keresendő. Manapság a legtöbben azt hiszik az egyik vagy másik étel „jó” – és szabad enni – vagy „rossz” – és elutasítják. Így vég nélkül fogyasztják azokat az ételeket, amelyekről elterjedt, hogy „nem hizlalnak” (gyümölcsök, joghurtok, gabonaneműek…).
Ez fonák módon visszaüt: a túl nagy mennyiségű táplálék bevitele súlynövekedést okoz, amit általában egy még szigorúbb fogyókúra követ. Hallgatni kellene a saját testre és figyelni tényleges szükségleteire, hogy a kölcsönös „jó viszony” fenntartható legyen. A legfontosabb: mindenki békéljen meg a súlyával (ha nem szélsőséges) és a saját kinézetével. Ha ez nem megy, kössön kompromisszumokat. kerülje a cukrot, a fehér kenyeret, minimalizálja a burgonya fogyasztását, egyen sok levest, zöldséget, sovány húst és sovány tejterméket. Ha a család éhes, Ön viszont nem az, kistányérra szedjen az ételből, vagy ami még jobb: amíg ők esznek, Ön csipegessen gyümölcsöt, salátát…

 

 

 

Galenus