A kézmosás fontossága

0
783

Az idén ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 150. évfordulóját. Korszakalkotó találmánya a fertőtlenítő hatású, klórmeszes kézmosás. Ez a csodálatos felfedezés, mint minden nagy találmány, egy egyszerű alapötletnek köszönhető.

Akik esetleg nem tudnák, Semmelweis, az anyák megmentője Bécsben dolgozott szülészorvosként. A kor akkori szokásainak megfelelően a kórházban elhunytak boncolását is a szülészek végezték. Ma azt mondanánk, hogy szülész és kórboncnok volt egyben. A bécsi klinikán két szülészeti osztály működött. Az egyiken bábákat képeztek, a másikon a leendő szülészorvosokat, akik tanulmányaik során ugyancsak részt vettek a boncolásokon.

Semmelweis megfigyelte, hogy a szülészorvosokat képző osztályon több a gyermekágyi lázban történő megbetegedés, és az ezzel járó gyermekágyi halálozás. Megfigyelését nem tudta tudományosan alátámasztani, laboratóriumi vagy egyéb vizsgálatokkal igazolni, de feltételezte, hogy a boncolásokkor olyan fertőzést közvetítő anyagok kerülnek a boncolást végzők kezére, amelyeket átvisznek a szülészeti vizsgálatok során az anyákra, és ez az átvitt fertőzés okozza a gyermekágyi lázat, és következményként az anyák halálát. Emiatt bevezette a klórmeszes kézmosást, biztosítva ezzel a kézfertőtlenítést és a szülészeten lévő anyák biztonságát. Semmelweis elméletét nem mindenki fogadta el, találmányának nagyságát az utókor ismerte el, így vált az „anyák megmentőjévé”. A kézmosás pedig igen hasznos, nagyszerű találmány.

A nyáron a Balatonon nyaraltunk. A víz többféle madár élőhelye, mint a hattyúké, vadkacsáké, sirályoké. A madarak élnek, táplálkoznak, tollászkodnak a vízben, ennek következtében tollaik kerülnek bele. A gyerekek örömmel veszik kézbe, fogják meg, sőt gyűjtik az elhullott tollakat. Mindig meglepődöm, amikor anyukákat, apukákat vagy más hozzátartozókat hallok: ne nyúlj hozzá! Ne fogd meg! Beteg leszel tőle!

Leszögezném, hogy betegséget csak beteg állatoktól lehet elkapni. Egészséges állat nem terjeszt betegséget! Utalva Semmelweis kiváló felfedezésére, miszerint a kézmosás képes a fertőzések megelőzésére, én inkább azt mondanám a gyerekeknek, hogy bármit, amit találsz és megfogsz, a földről bármit felveszel, ne vedd a szádba, és utána alaposan mossál kezet.

A világ megismeréséhez hozzátartozik a dolgok, madártollak kézbe vétele, megnézése, gyerekszemmel történő vizsgálata. Ne vegyük el ezt az örömöt a gyerekektől! Bizton mondhatom, begyűjtött madártolltól senki sem lesz beteg.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

Az alapos kézmosás a legalapvetőbb influenza és más fertőző betegség elleni védelem! A légúti megbetegedések, amelyek köhögéssel, tüsszögéssel, akár a kilélegzett levegővel terjednek, óhatatlanul rákerülnek a kezünkre, bőrünkre. A szappanos kézmosás minden esetben kiváló védelmet jelent.

A gyerekeket meg kell tanítani megfelelő módon kezet mosni. Tapasztalatból tudom, hogy a gyerek időnként a csap alá tartja a kezét, majd beletörli a koszt a kéztörlőbe.

Ez nem a megfelelő, alapos kézmosás. Ha a gyereknek külön „dedikált”, lehetőleg fehér kéztörlőt adunk, akár meg is tudjuk mutatni, ha nem megfelelően mosta meg a kezét.

Ő maga is látni fogja a piszkot a kéztörlőn, és így megtanulhatja, milyen az alapos kézmosás. Minden közösségben, óvodában, iskolában de akár a munkahelyen is, a kézmosás rendkívül fontos. A gyerekeket fontos rászoktatni arra, hogy WC-használat után feltétlenül alaposan kezet kell mosni, és az étkezések előtt is elengedhetetlen az alapos kézmosás. A kézmosás alaposságát tetézhetjük fertőtlenítő hatású kézmosószerek, fertőtlenítőszappanok használatával.

A gyerekeket hagyjuk örömmel játszani, hadd homokozzanak, ne féljenek az állatoktól, ismerjék, ismerhessék meg a világot. Tanítsuk meg őket a kézmosás fontosságára.

Tisztelegjünk Semmelweis Ignác előtt.

Dr. Sánta Zsuzsanna
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg!