A kökény

1
553
Fotó forrása: www.gyszt.hu

Egy ma már kevéssé ismert gyógynövény, amelynek terápiás tulajdonságai még nem kellően bizonyítottak.

Egy-egy hosszabb vonatút során a borongós, szürke őszi tájképet itt-ott kékre festik a kökénybokrok. Az elvadult mezőkön, az erdők szélén sorakozó tövises cserjék csak úgy vonzzák magukhoz a madársereget, amelyek lázasan lakmározzák a hamvaskék gyümölcsöket. Nemcsak a madarak kedvelik a kökényt, hanem a gasztronómiában is értékes alapanyag: többek között lekvárok, befőttek, sütemények, szörpök, mártások, alkoholos italok (gyümölcsborok, likőrök, pl. a spanyolországi Navarra környékén előállított pacharán ital) készülhet belőle. A kökény erjesztett, fermentált levét lúggal keverve régen tinta pótlására használták. Festő tulajdonságából adódóan textilfestésre is alkalmazták: az éretlen termés kékre, az érett vörösesre festette a vásznat. Használták még borok javítására, tartósítás céljából, amikor nem volt elég savas a bor, hiszen a jó eltarthatóság két alappillére a megfelelő alkoholtartalom és a savasság, kérgének fekete, lúgos ázatát sajtokhoz adták, hogy azok tovább elálljanak, így tehát a kökény az adalékanyagok ősének tekinthető. A növény leveleit – külső hasonlóságaik alapján – teahamisításra gyűjtötték.

Terápiás tulajdonságai

Bár találkozhatunk kökényből készült termékekkel, ezeknek többször a valóságosnál markánsabb hatásokat tulajdonítanak. Közép- és Kelet-Európában termését és virágát a népi gyógyászatban húgyúti betegségek és gyulladások kiegészítő kezelésére használták. Laboratóriumi tesztek során bizonyított antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása igazolhatja ezen felhasználását. A szeptemberben érni kezdő termés kifejezetten fanyar, ezért a csipkebogyóhoz hasonlóan akkor érdemes szedni, amikor a dér már megcsípte, kissé megpuhul, és savanyú ízét felváltja édes, gyümölcsös zamata. A kökénygyümölcs alkoholos kivonata jelentős antioxidáns hatással rendelkezik (vélhetően a sok fenolos komponensének köszönhetően), és az eddigi laboratóriumi kísérletek szerint csökkentheti bizonyos daganatos sejtek életképességét, ennek humán alkalmazhatóságához azonban további vizsgálatok szükségesek. A kökény azonban nem része a modern fitoterápiának, nem végeztek vele humán vizsgálatokat, és a hagyományos felhasználása sem dokumentált eléggé ahhoz, hogy hatásossága és biztonságossága igazolható legyen.

Nem ritka, hogy egyes növényeknek túlzó, a valóságban nem vagy csak részben alátámasztott hatásokat tulajdonítanak. Fontos tehát, hogy jól válasszuk meg az ismereteink forrását. Gyógynövényekkel kapcsolatban hiteles információkat kaphatunk a Patika Magazin Gyógynövénylap rovatából, a Gyógynövénylap.hu és Pirulakalauz.hu oldalról, továbbá ajánljuk a Gyógynövénytár és a PirulaKalauz könyveket. Amennyiben egy-egy növény használatát illetően kérdése merül fel, a fenti forrásokon túl forduljon bizalommal gyógyszerészéhez.

Alt Judit

gyógyszerészhallgató

A cikk a Patika Magazin Rejtvényújságban jelent meg.

2023. július-augusztus

1 COMMENT

  1. […] A kökénybokrok általában mezőkön, erdők szélén találhatóak meg, feltűnő színük miatt gyorsan kiszúrhatjuk őket. Többek között lekvárokat, befőtteket, süteményeket, szörpöket, mártásokat és még alkoholos italokat is készítenek belőle, de textilfestésre is kiváló. Ami viszont kevésbé ismert, hogy milyen terápiás hatásai vannak – írja a patikamagazin.hu. […]

Comments are closed.