A máj – panaszok epeműtét után?

0
22898
Fotó: 123rf.com

Emésztőszervi ambulanciánkon gyakran elhangzik: „Megműtötték az epémet, de a panaszaim változatlanok.” Máskor meg: „Évekig jól voltam, most meg kiújultak a panaszaim.” Hogy is van ez?

Ha egy betegnél jellegzetes, jobb oldali felhasi fájdalmak, görcsök jelentkeznek, és a hasi ultrahangvizsgálat is epeköve(ke)t igazol, az orvos diadalmasan kinyilvánítja: megtaláltuk a betegségét! A sebész elvégzi az amúgy pár napos bennfekvéssel járó hastükrözéses (laparoszkópiás) epeműtétet, és ezzel lezárják az ügyet. Pedig az esetek jelentős részében a műtét nem oldja meg a problémát. Továbbra is panaszok jelentkeznek, melyeket összefoglalóan „epeműtét utáni tünetegyüttesnek” (latinul le sem merem írni a nevét) neveznek.

Mi lehet ennek a hátterében?

Hogy ezt megértsük, induljunk ki az epehólyag feladatából: az epe tárolásáért és annak a bélbe való juttatásáért felel, ahol elvégzi az emésztési feladatait. Maga az epe a májban termelődik, és az ott lévő epeutakból egy vezetékrendszeren keresztül kerül az epehólyagba. Az epehólyag kiiktatható, ám az epeváladékra továbbra is feltétlenül szüksége van a szervezetnek. Ha megváltozik az összetétele (anyagcserezavar, hízás, rossz táplálkozási szokások stb. miatt), úgy kövek keletkeznek, elsősorban az epehólyagban, de nemritkán az epeutakban is.

Sajnos az utóbbiak egy része nehezen diagnosztizálható ultrahang-, vagy más képalkotó vizsgálattal. Epeműtétet (az epehólyag eltávolítását) követően pedig az epeürülés közvetlenül az epevezetéken keresztül történik a nyombélbe, így az emésztés zavartalan marad.

Mi történik azonban, ha az eltávolított epehólyag nem „bűnös”? Hiszen a felnőtt lakosság mintegy 15%-ánál észlelhető epekövesség, ám ez sokáig panasz- és tünetmentes marad. A köves epehólyag begyulladhat, jelentős duzzanat, sőt átfúródás is kialakulhat. Máskor az epehólyagban lévő kövek okozta ürülési zavar és epehólyagnyaki nyomás, szűkület lehet a panaszok oka. Ezek azok az esetek, amikor egyértelműen szükség van epeműtétre. Ám az elnevezés megtévesztő, hiszen az epeelválasztás, illetve az epeutak megmaradnak, csupán a köves, gyulladt epehólyagot távolítják el.

Meglepő lehet a laikus beteg számára és fontos figyelmeztetés a kivizsgáló orvos részére az a tény, hogy legalább húsz olyan betegség, illetve betegségcsoport van, amely hasonló „epés” panaszt okozhat!

Jobb bordaív alatti fájdalmak

A köznapi epegörcsöt az epekő epeutakba való bejutása, vagy az azokra gyakorolt nyomása váltja ki. Olyan epehólyag-összehúzódás okozza, amely súlyos, állandó égő fájdalommal jár, s amely a hátba, a jobb vállba, a jobb lapockába és a hát közepébe sugárzik ki. Nagyobb mennyiségű zsíros étkezés is kiválthatja. A fájdalom fokozatosan erősödik, majd 20–30 perc múlva csökkenni kezd, de hosszú órákig is tarthat. Hányinger, hányás, verejtékezés kíséri. Szövődményként sárgaság, lázas állapottal járó epeúti és epehólyag-gennyedés, hasnyálmirigy-gyulladás léphet fel. Műtét vagy a korai szakban, vagy a gyulladás lezajlása után javasolt, bár manapság ehhez már nem ragaszkodnak olyan szigorúan a sebészek.

Fotó: 123rf.com

Fontos, hogy ne nézzünk el más, hasonló panaszt okozó betegséget. Leggyakrabban az epeutakban lévő (a műtétet megelőzően nem kimutatott) kő okoz további görcsöket, amely sárgasághoz is vezethet. Előfordult epeműtét után nyombélfekély vérzése, vagy bélelzáródást okozó vastagbéldaganat. Szívkoszorúér-görcs, szívinfarktus, vagy a nagy hasi verőér megrepedése is utánozhat ilyen panaszokat. Ritkán mellhártya- vagy szívburokgyulladás, és a porfirin-anyagcsere zavara is hasonló tünetet okoz.

Ha a kő a fő epevezetékbe ékelődik, a műtét előtt egy videokamerával ellátott gyomor- és nyombéltükröző eszközzel (ún. endoszkóppal), szájon át a nyombélbe, majd onnan az epeutakba vezetett szondával eltávolítható. Így elkerülhető a komplikáltabb műtét, melynek során megnyitják az epevezetéket.

Az epeeredetű fájdalmakon kívül egyes májbetegségekben a májtok feszülése is okozhat jobb bordaív alatti panaszokat. Sokféle oka lehet az életveszélyes hashártyagyulladásnak is, amely jobb oldali hasi fájdalom képében jelentkezhet. De bármilyen gyulladás vagy daganat is előidézheti. Görcsös fájdalom léphet fel, ha megreped egy hasi tumor, ha gyulladásos folyadékszaporulat (tályog) keletkezik. Igen fájdalmas lehet a hirtelen májnagyobbodás (májgyulladás, májsejt-elhalás, heveny zsírmáj) is. Hevenyen fellépő jobbszívfél-terhelés okozta pangás epegörcs jellegű panaszok formájában is jelentkezhet. A máj elsődleges vagy áttéti daganatai lassan nőnek, csak kései stádiumban, ha már nagy kiterjedésűek, válnak fájdalmassá.

dr. Székely György
belgyógyász, gasztroenterológus