A tökmagolaj

0
382

A számtalan étolaj közül az egyik legegészségesebb a tökmagolaj.

A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket étolajok előállítására alkalmas olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő. Az étolajok előállítási technológia szerint lehetnek:

• szűz étolaj,

• hidegen sajtolt étolaj és

• finomított étolaj, míg az előállításukhoz felhasznált alapanyagok szerint 16-féle (napraforgómag, repcemag, szójabab, kukoricaszem-csíra, földimogyorómag, amerikai pálma gyümölcsmagja, kókuszdiómag, gyapotmag, szőlőmag, mustármag [ami lehet fehér, barna vagy fekete], olajpálma friss gyümölcsének húsa, olajpálma magja, sáfrányszeklice magja, szezámmag, olajtökmag, lenmag) lehet.

A hazánkban legnagyobb mennyiségben fogyasztott napraforgó-étolajat napraforgómagból állítják elő.

A tökmag

A tökmag jelentős biológiai értéket képvisel. Az olajos magvak közül legnagyobb a fehérjetartalma, zsírtartalmának kedvező a zsírsavösszetétele – esszenciális, telítetlen zsírsavakban gazdag –, és említésre méltó mennyiségű élelmi rost található benne. A tökmag ásványianyag-összetétele – kiemelkedő a magnézium és

a kálium mennyisége, kis nátriumtartalma – figyelmet érdemel, főként, hogy e két ásványi anyag fontos szerepet játszik a szív-ér rendszeri betegségek kivédésében. A tökmagot a természetes gyógymód hívei hashajtóként és béltisztítóként is ajánlják nagy zsír- és rosttartalma miatt.

A manapság az üzletekben kapható tökmag tulajdonképpen az olajtök magja. Ez a kabakosok (tök- félék) közé tartozó zöldség Közép- és Dél-Amerikából származik. Állítólag az ősidőkben már

a mexikói és a texasi indiánok ültetvényeinek egyik kultúrnövénye volt. Hazánkban is régóta termelik és kedvvel fogyasztják. Elmondható, hogy táplálkozás-élettani szempontból a tök legértékesebb része a magja, mivel kis mennyiségben is komoly tápértéket képvisel.

A tökmag rangos helyet foglal el a népi gyógyászat fegyvertárában. Fogyasztását elsősorban vizelethajtóként,

húgyúti gyulladások patikaszereként, máj-, vese- és bélbetegségek kúrálására javasolták. Féregűző, hashajtó, béltisztító hatást is tulajdonítottak neki. Rágcsálását idegnyugtató szerként ajánlották. Továbbá kúraszerű alkalmazása a népi hiedelem szerint javítja az általános erőnlétet és a potenciát, valamint megelőzi a prosztatabántalmak kialakulását. Skandináviában a mézbe kevert tökmagot afrodiziákumként tartják számon.

A tökmagolajat táplálkozási és gyógyászati értékei miatt régóta úgy tekintik, mint a különféle betegségek – különösen a prosztatabetegségek – megelőzésére szolgáló élelmiszert. Emellett számos tanulmány utalt a tökmagolaj fontosságára és hatékonyságára a cukorbetegség, a szorongás, sőt egyes daganatok kezelésében is. A tökmagolajat világszerte számos országban használják, így Észak-Amerikában, Mexikóban, Indiában és Kínában is.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a tökmag és a cinkben gazdag napi étrend csökkentheti az ólomszennyeződések nemkívánatos mellékhatásait és javíthatja a szexuális egészségi állapotot.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a tökmagkivonat antioxidáns tulajdonsága

• javíthatja a termékenységet,

• segít megelőzni az érelmeszesedést

(atherosclerosis),

• segít megelőzni a hipertóniát és

• segít megelőzni egyes szívbetegségeket, valamint

• serkenti a raktározott zsírok anyagcseréjét.

A számos tanulmányból származó eredmények azt mutatják, hogy a különböző típusú tökmagolaj-kivonat a különböző betegségek megelőzésében vagy a tüneteinek kezelésében előnyös lehet.

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
egyetemi docens, klinikai dietetikus, élelmiszermérnök Pécsi Tudományegyetem ÁOK

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!