Ajakherpesz kezelése – gyógyszerrel vagy tapasszal?

0
11181

Tíz emberből mintegy nyolc hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust, és közülük átlagosan minden negyedikben alkalmanként meg is jelennek a tényleges tünetek.

A száj- vagy orr környékét, ritkán a szem melletti területet érintő jellegzetes égő, bizsergő érzéssel, fehéres-sárgás hólyagosodással, majd pörkösödéssel, száradással, esetleg kisebb vérzéssel járó hólyagocskák visszatérők lehetnek. Stresszhelyzetben, kialvatlan állapotban, az immunrendszer gyengülése esetén (pl. influenza, vagy egyéb fertőzéses megbetegedések), láz, hormonális változások (menstruáció, terhesség) hatására vagy ultraibolya fény által a nyaralás ideje alatt kiváltott herpesz egyaránt előfordulhat.

Az ajakherpeszre hajlamos betegeknél számos óvintézkedést kell betartani a kiújulás megakadályozására. A higiéniai szabályok közül kiemelendő a pohár, a borotva, a fogkefe, az evőeszközök, valamint a törölköző közös használatának kerülése. A megfelelő stresszkezelés, az elegendő mennyiségű alvás, napos időben a magas faktorszámú fényvédőkészítmények használata ritkábbá teheti a panaszos periódusokat. Már kialakult herpesznél a kezelésben az időfaktornak kiemelten fontos szerepe van. Minél előbb meg kell kezdeni a krémek, gélek vagy tapaszok használatát; lehetőleg akkor, amikor a bizsergő, égő, feszülő érzés megjelenik, azonnal kezelni kell a területet.

Mit kell tudni az ajakherpesz kezelésére szolgáló szerekről?

 

Számos, recept nélkül kapható patikaszer közül lehet válogatni. A következőkben említett szerek speciálisan az ajakherpesz kezelésére szolgálnak, így például a szájüregben megjelenő fekélyes kelések, afták kezelésére nem alkalmasak.

 

  • A leggyakrabban a vírusölő hatóanyagot tartalmazó géleket használják a herpeszes betegek. Kicsi tubusokban, 2 vagy 5 g-os kiszerelésben vásárolhatók meg az általában aciklovirt vagy penciklovirt tartalmazó gélek, kenőcsök. Napi ötszöri, azaz reggeltől estig négyóránként történő használat javasolt. Mellékhatásként ritka esetekben helyi irritáció, égő, csípő, viszkető érzés jelentkezhet, bár ezt sok esetben nehéz elkülöníteni a betegség okozta tünetektől.
  • Epervudin vírusellenes hatóanyagot tartalmazó krém is alkalmazható, napi három- vagy ötszöri gyakorisággal. Az említett kenőcsöket, géleket általában egy héten át kell alkalmazni, a pörkösödésig, illetve a tünetek megszűnéséig. Használatuk során különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra. Szappannal megmosott, tiszta kézzel vihető csak fel a készítmény a herpeszes területre.
  • A tromantadin hatóanyagot tartalmazó gélt csak a hólyagok megnyílása előtt lehet használni, azt követően nem. Gyógynövénykivonatokat tartalmazó készítmények is alkalmazhatók, a szakemberek leggyakrabban a citromfű hatóanyagait javasolják; mellette általában kamilla, vérehulló fecskefű, kakukkfű szerepel a készítményekben.
  • Elterjedőben van a teafaolaj, egyre népszerűbb a használata. Vírusellenes hatóanyagainak köszönhetően alternatívát kínál a herpesz kezelésében. Ügyelni kell arra, hogy az olaj csak hígított formában kenhető a kezelendő felületre, ugyanis töményen gyakran allergiás bőrtüneteket okoz.
  • Lizint tartalmazó, szájon át szedhető, recept nélkül beszerezhető kapszulák is alkalmazhatók a herpeszes tünetek enyhítésére, visszaszorítására. Ebben az esetben is a korán elkezdett terápia ígér tapasztalható hatékonyságot.
  • Herpeszvírus okozta fertőzés kezelésére alkalmas, aciklovirt vagy famciklovirt tartalmazó szájon át szedendő tabletták is forgalomban vannak. Ezek a tabletták azonban leginkább a Herpes simplex vírus II. típusa által okozott, nemi szerveken megjelenő hólyagocskákkal és égő, viszkető érzéssel, piros csomókkal jellemezhető tünetekkel járó, úgynevezett herpesz genitálisz kezelésére szolgálnak. A herpeszvírus- ellenes szájon át szedendő tabletták csak orvosi receptre szerezhetők be a gyógyszertárakban.

Herpesz kezelésére szolgáló tapaszok

 

A gyógyszertárak kínálatában pár éve jelentek meg a herpesz kezelésében vonzó alternatívát kínáló tapaszok. Nem hagyományos sebtapaszokról, tyúkszemtapaszhoz hasonló termékekről van szó, hanem leginkább szárított, áttetsző színű, ujjbegynyi méretű géllapocskákról, amik gyártótól és fajtától függően vízzel vagy anélkül a herpeszes hólyagra ragaszthatók. A felhelyezett tapaszok eltávolítása – néhány óra elteltével – szintén vízzel vagy anélkül történik.

 

Egyes tapaszok semmiféle gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmaznak, hanem a tapaszt alkotó speciális gél biztosítja a hólyagocska lezárását, a belőle kiszivárgó nedv felszívását. Más tapaszok hatóanyagként bőrösszehúzó tulajdonságú sókat, hidratáló algakivonatot is tartalmaznak. A krémekkel és gélekkel összehasonlítva a tapaszok vitathatatlan előnye, hogy a tapasz – a hólyagocskát a környezettől izolálva – a vírusok szóródását, a fertőzés továbbterjedését gátolja. Használatuk során a komfortérzetet fokozza, hogy egyes tapaszok sminkelhetők is.Dr. Budai Lívia PhD
gyógyszerész
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész