A kisbaba álmáért a szülei, a pár jó alvásáért a vele alvó, a dolgozó pihentségéért a munkáltató is felel.

 

  • A kisgyermek szinte átalussza a napot. Ha nem biztosítanánk neki ehhez megfelelő körülményeket, bizony súlyos károsodás érné. A pihentető alvásra egész életünkben szükség van.

A budapesti Benyovszky Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központban járt már olyan beteg, aki évtizedek óta kárhoztatta éberségre a párját az időnkénti horkolásával, miközben maga a hangot adó nem is tudott róla. Legalábbis alvás közben. A korholásokat ébredés után kapta a párjától, akinél egyszercsak „elszakadt a cérna”. Férje egyik éjszaka hosszú másodpercekig nem kapott levegőt, fulladás közeli állapotba került. Ez késztette a házaspárt egy alapos alvásvizsgálatra.

  • Kevésbé közismert, hogy a munkahelyen az a dolgozó, aki alvásmegvonás vagy alvásbetegség következtében kialakult aluszékonyság miatt okoz balesetet, személyi sérülést, anyagi károkat – felelősségre vonható. Ezekben az esetekben az elkövető gondatlansággal vádolható.
  • A munkáltatónak is jelentős szerepe lehet az alvás-ébrenlét zavar negligálása, a megfelelő diagnosztikai és terápiás gondosság hiánya, a felvilágosítás és a jelentési kötelezettség elmulasztása miatt. Előfordul, hogy a dolgozó a hosszabb idejű, alvás nélkül végzett munkájában vagy munka után, hazafelé közúti balesetet okoz.
  • A több műszakos munkakörök többségében a munkaegészségügy által kidolgozott szabályok érvényesek a megelőzésre.
  • A közúti közlekedésben például a 561/20 066/EK rendelet, mely a kamionvezetőket, a távolsági és a buszvezetőket kötelezi a szabályozott munkarendre és azt tachográffal kontrollálja. Más kérdés, hogy éppen a kamionos közlekedési vállalatok vezetői vonakodnak komolyabban foglalkozni sofőrjeiknél az alvásidő betartásával és az alvásvizsgálatokkal.
  • Napjainkban – főként az uniós szabályozások ismeretében és kötelezettségei okán – egyre nyilvánvalóbbá válnak az alvászavarok és az alvásbetegségek jogi vonatkozásai is. Előbb-utóbb sor kerül az alvásbetegségek okozta figyelem- és éberségi zavarok következtében kialakult törvényi szabályozásra. Ez a jogalkotók felelőssége az alvás vonatkozásában.

Információ: World Sleep Day