Augusztus a parlagfűallergiások rémálma

0
465
Fotó: 123rf.com

Egymillió ember mindennapjait keseríti meg a parlagfű, amelynek a hamarosan szezonja kezdődik. Vajon az ismert allergia gyógyszerek mellett segíthet-e a keresztallergének elkerülése?

Már a kora tavaszi hónapokban elkezdődik a pollenszezon a fák és cserjék virágzásával. Később jönnek a fű-, nyár közepétől pedig a csalánfélé, továbbá a fekete üröm és a parlagfű is nehezíti az allergiások életét. Utóbbitól egymillióan szenvednek. Orrfolyás, torokkaparás, szemviszketés – ezekkel kell nap, mint nap megküzdenie az allergiásoknak. Dr. Vidák Zsolttal, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház tüdőgyógyászati szakrendelőjének vezető főorvosával beszélgettünk.

– Miért ez a főszezon?
– Ez a porzási időszak, ilyenkor a legagresszívabb a pollen.

– Mit lehet tenni a tünetek csökkentése érdekében?
– Aki tudja, hogy allergiás a parlagfűre, időben kezdje el szedni a gyógyszereit, ne várja meg, míg a tünetek jelentkeznek. A kezelés leghatásosabb módja a gyógyszer, a légzés könnyítését segítő orrspray-k. A pollennaptár felborult az éghajlatváltozás miatt, így a panaszok már korábban is jelentkezhetnék, de ez minden pollenre igaz sajnos. Ha valaki a szezon előtt már hetekkel elkezdi szedni a megfelelő pirulákat, könnyebben vészeli át a most következő heteket.

Fotó: 123rf.com

– Egyre többször lehet hallani a keresztallergénekről. Vagyis, hogy néhány friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki a betegeknél. Ide sorolják például a dinnyeféléket, a cukkinit, a paprikát is. Ez a pollenekkel kapcsolatban is igaz?

– Minden egyes pollennél előfordulhat keresztallergia, ami nem jelenti azt, hogy nem eheti a gyümölcsöt, vagy zöldséget, viszont egy két százalékban előfordulhat, hogy kiütéses lesz a keresztallergén ételtől, vagy viszketni kezd a torka, szája. Amennyiben szedi az allergia elleni gyógyszereket, akkor azok a keresztallergiát okozó ételeket is fogyaszthatja. Amennyiben extrém allergiás reakciókat észlel, akkor viszont kerülje a keresztallergiát okozó ételeket és labor vizsgálattal tisztázni és pontosítani kell az allergia okát és mértékét. Ha bármilyen zöldség vagy gyümölcs fogyasztásánál tapasztalja ezeket a tüneteket: torokviszketés, a száj megduzzadása, vagy kiütések, forduljon bőrgyógyászhoz vagy tüdőgyógyászhoz, aki közvetlenül tud laborbeutalót adni a specifikus ellenanyag szintek kivizsgálásához, ennek átfutási ideje 10-14 nap. Addig, amíg nincs meg az eredmény, természetesen ne fogyasszon ebből a zöldségből vagy gyümölcsből. Ezért is fontos tisztázni laborral, hogy konkrétan mire allergiás valaki.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ