Fotó: 123rf.com

A mirha és a tömjén illata a karácsonyt idézi… Hiszen már a Biblia is említést tesz róla: Jézus születésekor a napkeleti bölcsek aranyat, mirhát és tömjént vittek ajándékba a kisdednek. Szimbolikus jelentésükön, szakrális alkalmazásukon kívül e növényi gyanták, különösen a mirha sokféle gyógyhatása egyre ismertebbé vált, és terjedt el a világ minden táján az évszázadok során.

Számos területen, köztük az fitoterápiában és az aromaterápiában, a mirha és a tömjén elválaszthatatlanok egymástól. Mindkettő kellemes szagú gyanta, gumiszerű anyag; a tömjénfélék családjába tartozó illatos fák kérgének felmetszésével nyerik őket. A mirha gyógyászati felhasználása elterjedtebb, így az alábbiakban bővebben térünk ki rá. Gyógyhatását az ókorban többek közt úgy használták ki, hogy pl. a mirhát borban adták súlyos betegeknek (bódító fájdalomcsillapítóként). Akkoriban gyógyító, nyugtató jellege miatt sokkal drágább, értékesebb is volt, mint a tömjén. A jótékony hatások köre azóta jelentősen bővült.

A mirha (Commiphora myrrha) cserje vagy törpefa (bazsamfa) neve a héber morr vagy az arab murr (keserű) szóból származik, Jemenben, Szomáliában, Etiópiában őshonos. A friss gyanta és illóolaja melengető, erőteljes, kellemes, enyhén kesernyés, pézsmaillatú. A növényt „könnyet síró” mirhacserjének is hívják, ugyanis kérgének megvágásakor, a levegővel történő érintkezés hatására a gyanta könnyhöz hasonlatos szemcsékké áll össze, majd szabálytalan darabkákká válik. Így gyakorlatilag a megszilárdult gyanta-göbökből készítik a mirhaolajat, és  használják fel sokféle területen.

Ezt a balzsamos mirhaolajat gőzdesztilláció útján vonják ki a gyantából, és jótéteményei miatt az aromaterápiában pl. aromalámpás párologtatásra, masszírozáshoz, valamint bőr-, és szájápoló kozmetikai készítmények össztevőjeként, továbbá parfümök illatfixálójaként is felhasználják.

Sokrétű gyógyerő

A mirha illóolaj magas arányban többek közt ún. szeszkviterpén vegyületeket tartalmaz, beleértve a furanoeudezma-1,3-dién nevű anyagot. Ennek molekuláris felépítése közel áll a morfinéhoz, és farmakológiai hatása is hasonló. Így a mirha illóolaj erős fájdalomcsillapító hatású azáltal, hogy a központi idegrendszere hat, de helyi érzéstelenítéshez is alkalmazzák. Mint minden gumigyanta, a mirha immunserkentő és sebgyógyító, de antimikróbás, gyulladásgátló, lázcsillapító, bőrjavító hatással is rendelkezik. Amellett támogatja az endokrin-rendszer működését, így pajzsmirigy problémák esetén is segíthet.

Receptek a mirha néhány gyógyhatása szerint:

Csökkenti az ízületi fájdalmat

Hatékony fájdalomcsillapító artrózis (porckopás) és artritisz (ízületi gyulladás) esetén.

Fotó: 123rf.com

Recept
Öntsünk a markunkba kb. 3 ml árnika olajos macerátumot (kivonatot), adjunk hozzá 3 csepp esszenciális mirhaolajat és 1 csepp citromos eukaliptusz esszenciális olajat. Jól keverjük össze az összetevőket.

Alkalmazás
Vigyük fel a keveréket a fájdalmas zónákra, naponta 3-szor, 15 napon át.

Segít az enyhébb pajzsmirigy túlműködésen
Az mirha esszenciális olaja jót tehet pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) esetén.

Recept
Öntsünk a markunkba sárgabarackmag növényi olajat , adjunk hozzá 2 csepp mirha esszenciális olajat, majd keverjük össze a két összetevőt.

Alkalmazás
Masszírozzuk be a keverékkel nyakunk elülső részét, reggel és este, 21 napon át. Ezután tartsunk egyhetes szünetet, majd kezdjük újra a kezelést 21 napig.

Alkalmas sebgyógyításra
Hegesedést előmozdító, aromatikus keverék: hatékony lehet a sebgyógyításban pl. sebészeti műtétek után.

Recept
Öntsünk a tenyerünkbe csipkebogyó- vagy argánolajat, adjunk hozzá 1-1 csepp bársonyvirág és levendula esszenciális olajat, valamint 1 csepp mirha esszenciális olajat. Jól keverjük össze az olajokat.

Alkalmazás
Vigyük fel a hegre naponta 2-3 alkalommal, 15 napon át.

Enyhíti a fogínygyulladást

Egy nyugtató, olajos szájvíz-keverék a gyulladt fogínyre gyógyírt jelenthet.

Recept
Tegyünk egy pohárba egy jókora diónyi aloe vera gélt, adjunk hozzá 1-1 csepp mirha és szegfűszeg esszenciális olajat, majd keverés után elegyítsük kakukkfű hidrolátummal. Ismét keverjük össze az összetevőket.

Alkalmazás
Naponta 2-3-szor öblögessünk ezzel a természetes összetevőjű szájvízzel, 4-5 napon át.

Csillapítja a migrént

Két fájdalomcsillapító esszenciális olaj keveréke segíthet.

Fotó: 123rf.com

– Recept
Öntsünk a tenyerünkbe egy kevés sárgabarackmag növényi olajat, adjunk hozzá 2 csepp mirha esszenciális olajat és 1 csepp borsmenta esszenciális olajat, majd keverjük össze az összetevőket.

– Alkalmazás
Körkörösen, az óramutató járásával megegyező irányban masszírozzuk a halántékunkat ezzel a keverékkel. 3 óránként ismételjük meg a kezelést, 12 órán át.

Forrás: Galenus