Beszélgetés Béres Alexandrával – Csodavárók vagyunk!

0
3129

Egyszerűség, nyugodtság, semmi allűr, semmi pátosz. Béres Alexandra a maga szerénységével és bölcsességével hitelesen képviseli a megfelelő testmozgás és az egészséges életmód megvalósítását.

 

NÉVJEGY: Béres Alexandra
Fitneszedző, Hatéves korától sportolt versenyszerűen.
Szülei: dr. Béres György ortopédsebész és dr. Povárny Magdolna gyógyszerkutató.
Korábban élvonalbeli ritmikus sportgimnasztika versenyző volt. Azután az első kiemelkedő eredményt 1994-ben, 18 évesen érte el, amikor elnyerte a fitnesz magyar bajnoki címet. 1995-ben megnyerte az Európa, majd a Fitnesz Világbajnokságot is. Bár ez a sportág nálunk ekkor még csecsemőkorát élte, a magyar sajtó és a magyar nagyközönség is felfigyelt a fiatal sportolónőre, aki szép és mindenekelőtt egészséget sugárzó külsejével sokakat elbűvölt és sokakat meggyőzött arról, hogy érdemes több időt és figyelmet szentelni az egészségre.
1999-ben ismét magyar bajnok lett és az európai bajnoki címet is elnyerte. Sok cég és termék reklámarcaként találkozhatunk vele a tévékben és számos magazinban.
1996-ban házasságot kötött Barna Krisztián fotóssal. Kislányuk: Panna (2009).

 

  • Az utóbbi időben vélemények és ellenvélemények árasztanak el minket az interneten: méregtelenítés, lúgosítás és egyéb ötletek, amelyekkel egészségünkért és az ideális testsúlyért tehetünk. Melyikre hallgassunk a rengeteg „jó tanács” közül?

Béres AlexandraIgen, jó lenne már tisztázni ezt a sok információt, hiszen régen az emberek szakirodalmat olvastak most pedig „rákeresnek” az interneten és nem tudják, hogy az olvasott cikk szakavatott ember tollából származik-e. Így aztán rengeteg egymásnak ellentmondó információ létezik, sőt egyes esetekben még a szakavatottak tollából is! Valóban könnyen elveszhetünk ebben a rengetegben! Szerintem az lenne jó, ha először magunkban rendet tennénk, és jobban átgondolnánk, hogy amikor elolvasunk egy új információt, abból mi az, ami közel áll hozzánk. Hiszen úgyis azt tudjuk igazán befogadni és elfogadni.

A méregtelenítés jót tehet egy olyan ember számára, aki egyébként nemigen figyel oda az egészségére. Ám azoknál az embereknél, akik egész évben egészségesen élnek és étkeznek, megpróbálnak egyensúlyt teremteni magukban – tehát nem ingadozó az életmódjuk, azoknak drasztikus lehet, mert beleszól az anyagcserébe, ami normálisan működik. Ez olyan, mint a probiotikumok szedése, ha jó a bélflóra, akkor nem feltétlenül szükségesek. A vitaminok is akkor igazán jó hatásúak, ha valamilyen hiányállapot vagy fokozott igény lépett fel.

  • Lusták vagyunk és egyszerűbb „bekapni” néhány pirulát, hogy szépek, karcsúak és egészségesek legyünk?

Alapjában véve várjuk a csodát, hogy valaki vagy valami segít nekünk. Lehet ez a valami egy zsírégető termék, vagy egy gép, ami mozgat bennünket.

  • Ezek „mankók” és kapaszkodók számunkra?

Biztosan. Azt látom, hogy sok emberben van egy fék. Nem hiszi el, hogy képes megtenni a kitűzött vagy álmodott célt. Pedig nincsenek itt nagy dolgok! Például heti négyszer egy óra mozgással már rengeteget tehetünk, és ez azért megvalósítható. Vagy oda kell figyelni az étkezésre: nem kell mindent megvonni magunktól, csak folyamatosan odafigyelni. Ez sem túl nehéz! Az emberek ezt a kicsit fegyelmezettebb életet misztikus dolognak élik meg, ettől tartanak, ezért választják a könnyebbik utat. Inkább magukra kapcsolnak elektródákat, gépeket, minthogy mozognának. Akkor vagyunk jó úton, ha megértjük: nekünk kell tenni önmagunkért!

  • Ha egy idegen bolygóról érkeztem volna, azt kérném, hogy taníts meg engem jól élni, mit tanácsolnál?

Szerintem, leegyszerűsíthető az egész: érdemes egy héten kétszer kardioedzést végezni: futás, taposás, séta, bicikli… lényeg, hogy legalább negyvenöt percig, ha kocogunk, elég fél óra. Egy tornacipő kell hozzá, semmi más! És kétszer úszás, vagy (edző)termi torna. De mielőtt elkezdenénk, a legfontosabb az, hogy határozzuk meg, mindez hogyan fér bele az életünkbe, mert ha rendszertelenül végezzük, akkor ez egy idő után elvész. Emellett a táplálkozásban is szükséges meghozni néhány szabályt: fontos végiggondolni azokat az élelmiszereket, amelyekről nem tudunk lemondani. Be tudjuk illeszteni az étkezésünkbe, csak sokkal kevesebb legyen az aránya, mint az egészségesebbeknek. Ennyire egyszerű! De nem győzöm hangsúlyozni, lényeg a rendszeresség. Én nagyon szeretek enni és sokat enni, azonban én is meghoztam a magam szabályait: nem eszem kenyeret és szinte egész évben nem eszem édességet. Mondjuk a kislányom szülinapi tortájából biztosan eszem és karácsonykor is.

  • Nem vagy „édesszájú” vagy ennyire fegyelmezett vagy?

Szeretem az édességet, de azt tapasztaltam, hogy, ha az emberek édességet esznek, utána újra kívánják az édes ízt. Ebből a körforgásból jobb kikerülni. Nekem sokkal könnyebb volt azt mondani, hogy „nem”, mint azt, hogy „picit”! A „picit-nek” nincs határa! A harmadik szabályom: a burgonya, a glikémiás indexe miatt, ugyanolyan, mint a cukoré! Ha valaki leül velem vacsorázni, soha nem venné észre, hogy én valamit másképp csinálok! Azért az alap: a zöldség, a gyümölcs, a vadak, a halak! És persze főzök, nem készételeket eszünk.

  • Azt mondod, az apró lépések nem is apró diadalt hoznak?

Pontosan, de tenni kell érte! A mozgás pl. azonnal jó önértékelést ad – ezért ajánlom a reggelt, mert utána már meggondolja az ember, hogy mit eszik, mit iszik, felpezsdíti a vérkeringést, jobb gondolataink születnek. Fárasztónak tűnhet, mégis feltölt minket pozitív energiával.

  • Sokat dolgozol?

Most négy munkaköröm van: a GILDA MAX-nak vagyok a szakmai igazgatója, ez Budapesten hat edzőtermet jelent: az a feladatom, hogy az órarendeket létrehozom nyolcvanöt oktatóval és a teremvezetőkkel. Ez inkább szervezési feladat. Persze tanítok is és tartok zsírégető tornát, szeniortornát is. A szenior torna az ötven év felettieknek szól, emellett figyelem mindig az új trendeket, a külföldi híreket, s mindent, ami ezzel kapcsolatos. Vágynak az emberek az újdonságokra, de ugyanakkor vágynak az állandósságra is, összhangot kell találni. Ezek a feladatok ébren tarják bennem a sport iránt érzett vágyamat, elkötelezettségemet, amit annyira szeretek. A Neckermannak is csinálom az animációs programját, ami azt jelenti, hogy animátorokat képzek ki, fölveszem őket, kiképzem, és kiküldöm őket általában külföldre. A tévében is dolgozom: a Sport M-nek és a TV Paprikának vagyok a műsorvezetője, illetve a negyedik az egészséggel kapcsolatos teendőim: könyvek, kiadványok, dvd, saját projektek. Dolgozom most az otthoni elsősegélyért is, hogy a háziasszonyoknak legyen otthon minden, amivel el tudják látni gyermekeiket, ha elsősegélyre van szükség. Évek óta dolgozom a Richter Egészségváros programban, amit nagyon szeretek, mert egyszerre sok emberhez tudom eljuttatni a gondolataimat.

  • Elégedett ember vagy?

Képzeld, én annyira jól vagyok! Boldog vagyok a családomban, nap mint nap ránézek a kislányomra, nem tudok vele betelni, szeretem a munkámat. Már kiskoromban is mindig próbáltam az egyensúlyt megteremteni, és nyugalmat kerestem. Ugyanilyenek voltak a nagyszüleim, szüleim, unokatestvéreim: mi családszeretőek és nyugodtak vagyunk, ezt viszem én is tovább. Akkor vagyok boldog, ha minden rendben van az életemben.

  • Nem hiányzik semmi? Ha egy kívánságod lehetne?

Hogy legyen még egy egészséges kisgyerek!

Szarvasházi Judit – Vészabó Noémi