Bőrápolás napozás után

0
475
Fotó: pixabay.com

A nyári időszakban, amikor gyakran hosszú ideig tartózkodunk a napon, a megszokott arckrémünk, testápolónk helyett napozás utáni készítményt tanácsos használnunk. Számos előnnyel jár, mivel többek közt ellensúlyozza a bőrön tapasztalható napkárosodást, és rendszeres alkalmazás mellett növeli a lebarnult bőrszín tartósságát. De mit kell még tudnunk ezekről a szerekről? Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt.

Míg kihasználjuk a vakációt a pihenésre, napozásra, az utóbbi sajnos a bőrünknek nem biztos, hogy javára válik. A nap UVA és UVB sugarai megváltoztatják a bőr hámrétegét, és károsítják a bőrsejteket. Tudnunk hogy még fényvédő krém használata mellett sem védett a bőrünk 100%-ig. Ezért ajánlott minden napozás után speciális bőrápolót használni bőrtáplálás és rehidratálás céljából.

A napozás utáni termékek a leggyakrabban kevesebb összetevőt tartalmaznak, mint a hagyományos testtejek. Ezek azonban célzottan kiválogatott hatóanyagok keverékéből állnak, melyek a napsütésre többé-kevésbé érzékeny bőrterületek esetleges károsodásának helyreállítására alkalmasak.

Ami a használatukat illeti, ügyeljünk arra, hogy csak a bőrre tapadt sótól, klórtól vagy a napvédő krémek vegyi anyagaitól megtisztított bőrön alkalmazzuk a napozás utáni szereket. Két lehetőség kínálkozik a bőrtisztításra: egyszerű öblítés tiszta vízzel, vagy egy megfelelő, a bőrt kímélő készítmény alkalmazása. Ilyen lehet a micellás víz vagy az olajos sminklemosó az arcra, illetve szappanmentes gél a testre. Szükségtelen a napozás utáni készítményt vastagabb rétegben felvinni a bőrre. Elegendő, ha veszünk egy jó diónyit belőle, majd egyenletesen bemasszírozzuk a bőrbe, lehetőleg reggel és este is,

8 ok, amiért érdemes napozás utáni készítményeket használni:

  • A napozás utáni szerek bőröregedés-gátló tulajdonságúak

A napfény által kiváltott bőröregedési folyamat ellen a napozás utáni szerek antioxidánsokat (főleg E-vitamint) tartalmaznak, melyek nagyon hatékonyak az UV sugárzás káros hatásainak megelőzése szempontjából. Bővelkednek még bőrregeneráló hatóanyagokban (fragmentált hialuronsavban, peptidekben). Ezek stimulálják a fibroblasztokat, így a kollagén és elasztin kötőszöveti rostok termelődését (amelyek károsodnak az oxidatív stressz, különösen a napfénynek való kitettség hatására).

  • Nyugtatják a bőrt

A bőrnyugtató hatás jelenti a fő előnyt a hagyományos testtejekhez képest. A napozás utáni készítmények nyugtató jellegű hatóanyagokat (pl. allantoint, panthenolt) tartalmaznak a napsütés okozta kellemetlen érzés és húzódás megszüntetésére a bőrön. Amellett a szabad gyökök által kiváltott, gyulladásos folyamatokat is korlátozzák egyes aktív összetevők bennük (pl. fenyőkéreg- vagy édesgyökér-kivonat).

  • Tartósabbá teszik a bronzszínt

A napozás utáni készítmények rendszeres használata hozzájárul a tartós barnuláshoz is, biztosítva a melanin (a bõr színét adó anyag, a pigment) egyenletes eloszlását a bőr felületén. A bőrtápláló szerekkel ápolt bőr kevésbé hámlik, így tovább tart a szép bronzszín. Amellett egyes napozás utáni krémek még melanin prekurzorokat (előanyagokat) is tartalmaznak a barnulás „siettetésére”, az első napozások során. Visszatérve a nyaralásból viszont folytassuk a napozás utáni szer használatát, amíg tart a flakon, hogy hosszabb ideig megőrizzük bőrünk szép, karamell színét.

  • Védenek a napégéstől

Még ha az érzékeny, fehér bőrt is a leginkább érintett, minden bőrtípus veszélyeztetett lehet, ha nem tápláljuk napozás után. Az epidermisz (felhám) valamilyen fokig szinte mindig érzékeny a nap végén. A napozás utáni bőrápolás ezért nincs „fenntartva” csak a napégéstől szenvedőknek. Egyébként valódi napégés esetén (erős bőrpír, forró bőr stb.) jobban tesszük, ha gyógyszertárakban kapható, hegesedést elősegítő krémeket vagy bőrnyugtató esszenciális olajokat (kamilla, csipkebogyó stb.) alkalmazunk.

  • Frissítő hatásúak

Egyes napozás utáni gélekben és tejekben az alkohol-tartalom frissíti, nyugtatja a bőrt, azonnali hűsítő hatást kölcsönöz. De arra ügyeljünk, hogy a készítményben ne legyen belőle több, mint 5%, mert akkor szárítja a bőrt. A frissítő mentolt is rosszul tolerálhatja az irritált, kipirosodott bőr – ezért próbát kell tenni a bőrünkön egy mentol tartalmú szer első használata előtt.

Fotó: gettyimages.com
  • Javítják a barrier réteg minőségét

A nap, valamint a klór, a tengeri só vagy a szél megváltoztatja a bőr barrier (védő) rétegét. Az olyan hidratáló hatóanyagok, mint pl. a glicerin, de mindenekelőtt a növényi olajok (pl. shea, argan, jojoba) esszenciális zsírsavai lehetővé teszik az észrevétlen vízveszteségek csökkentését. Így elkerülhető, hogy néhány nap után megjelenjen az ún. „krokodilbőr”. Gondoljunk az elegendő vízivásra is, mert a szervezet hidratálása minden esetben elengedhetetlenül fontos.

  • Bőrtípus szerint kombinálhatók

A megfelelő textúra kiválasztása a napozás utáni készítmények esetében is fontos. Az olajok és a balzsamok táplálják leginkább a bőrt, míg a tejek és a gélek a frissítenek a legjobban, és a gyorsan felszívódnak az epidermiszben. Az előbbiek ezért ideálisak a nagyon érzékeny és száraz bőrre. De megtehetjük, hogy a napozás utáni tejeket vagy géleket felváltva alkalmazzuk egy több célra (hajra, testre, arcra) használható bőrszépítő olajjal vagy tej+olaj keverékével (ha még nagyobb hatékonyságot szeretnénk elérni).

  • Az érzékeny bőrzónákon különösen hasznosak

Amikor csak lehetséges, hasznos más készítményt alkalmazni az arcra, mint a testre, mivel az arcbőrnek sokkal több hidratálásra és lipidekre van szüksége a regenerációhoz. Ez annál is inkább igaz, ha a bőr száraz jellegű vagy nagyon érzékeny. Alkalmazzunk inkább egy krémes formulát, pl. balzsamot, ha az epidermisz nagyon száraz, az arcra és a nyakra, és gél vagy olaj textúrát a test többi részére. Gondosan távolítsuk el a fényvédő krémek maradványait a bőrünkről, mielőtt a napozás utáni készítményt alkalmazzuk. Este, lefekvés előtt továbbra is használhatjuk jól bevált éjszakai arckrémünket. Kivéve, ha ez a bőrápoló krém olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek potenciálisan irritálják a napozás utáni állapotban lévő bőrt (pl. retinol).

A napnak fokozottan kitett, olyan érzékeny zónákat, mint az arc, a nyak, a váll és a dekoltázs bőrét tehát még inkább kímélni, ápolni kell, különös figyelmet fordítva rájuk. Tanácsos ezekre a helyekre bőven felvinni a napozás utáni készítményt, mely egyébként az arc esetében tökéletesen alkalmas smink-alapként is.