Az új Büntető Törvénykönyv gyógyszerhamisításra vonatkozó tényállása kapcsán a hamis gyógyszerek és az ellenőrizetlen étrend-kiegészítők veszélyeiről beszélt Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Hazánkban a felnőtt lakosság 4%-a vásárol piacon, aluljárókban vagy interneten illegális gyógyszerkészítményeket, amely szerek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak – hangsúlyozta a szakértő. Székely Krisztina szerint épp ezért fontos, hogy a 2012. június 25-én elfogadott és egy év múlva életbe lépő új Büntető Törvénykönyv első alkalommal nevesíti, és több évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálja az egészségügyi termék hamisítását, mint bűncselekményt.

 

 

Milyen gyógyszereket hamisítanak a leginkább?

 

A hamisítványok között vannak az eredeti termékre megszólalásig hasonlító készítmények is. A legtöbb esetben a potencianövelőket, fogyasztószereket, de már onkológiai szereket, nyugtatókat, depresszió elleni készítményeket és étrend-kiegészítőket is hamisítanak.

Fagyálló a gyermekeknek gyártott hamis szirupokban

Az illegális termékkel nemcsak az lehet a gond, hogy kihagyják belőle a hatóanyagot, vagy túl sokat tesznek bele, hanem hogy szennyezett, illetve egészségre káros töltőanyagokat is hozzáadhatnak – mondta el a szakember.

 

Egészségre káros anyag lehet például az etilénglikol, ami az autókban használatos fagyállók anyaga, de édes íze miatt gyermekeknek gyártott, hamisított szirupokba is belekeverték külföldön.

A míniumot színezőanyagként használják a hamis tablettákban, és mivel az anyag ólomszármazék, beszedve a nehézfémmérgezés tüneteit okozhatja.

 

Székely Krisztina hangsúlyozta, a hamis készítmények bevizsgálása során találtak már krétaport, kábítószert, illetve színes készítményekben téglaport, de patkánymérget is, ami miatt az illegális szerek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak.

Sufnituning gyógyszerek

A hamis termékek legtöbbje Indiából, valamely közel-keleti országból, illetve Kínából származik. Azt is tudni kell róluk, hogy nem laboratóriumi környezetben, hanem kimondottan „barkács” jelleggel állítják elő. Azaz például a tablettákat betonkeverőkben bevonatozzák, és a padlóra terítve szárítják.

 

Székely Krisztina szerint a hazánkban is kapható étrend-kiegészítőkre is nagyon oda kell figyelni, mert naponta 4-5 új készítményt jelentenek be a gyártók, és ezekre a szerekre nem vonatkoznak a gyógyszerekre érvényes szigorú szabályok, nem kell engedélyeztetni sem azokat.

Az étrend-kiegészítőket is hamisítják

A hazai fogyasztószerekkel kapcsolatban például már számos probléma merült fel. Egyes készítményekben ugyanis szibutramint találtak, ami magas vérnyomást, ájulást is okozhat, és növeli a szívinfarktus esélyét. Az EU országaiban éppen ezért 2010 óta tilos a forgalmazása ennek a hatóanyagnak.
– Tapasztalataink szerint a hatósági laborvizsgálatokig és a jelentés elkészítéséig hosszú idő telik el, és a veszélyes táplálék-kiegészítők emiatt sajnos sokáig maradhatnak elérhetők a vásárlók számára – mutatott rá a szakember, aki szerint rendszeresebben kellene azt is vizsgálni, hogy a veszélyes termékek idővel nem kerülnek-e vissza az üzletek polcaira.

HENT