Brilliáns prezentációkkal zárult a 21 nő MentorProgramja

0
677

A 21 Nő alapítványa idén indította el MentorProgramját középiskolás diákok számára. A programra 129 diák jelentkezett az ország 38 városából, közülük kerültek ki azok a szerencsés diákok, akik az ország legkiválóbb egészségügyi szakembereitől kaptak személyes mentorálást. 

A „21-ek”, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány tagjai a hazai egészségügy és tudományos élet ismert és elismert szereplői. 2021-ben kezdődő programjukban a mentorok 1-1 középiskolás diáknak nyújtottak személyre szabott tehetséggondozást. A mentorok célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokat megismertessék a saját szakterületükkel, és bátorítsák őket, hogy merjenek nagyot álmodni, hiszen a tudásnak, az ismeretszerzésnek nincs határa. 

A MentorProgram2021 diákjai a mentorokkal való személyes találkozáson túl számos közös eseményen kaptak életre szóló élményt és tapasztalatot a kutatás, a természettudományok, a gyógyszergyártás, az egészségügy és a kommunikáció működéséről.

Meglátogatták a Magyar Tudományos Akadémiát, a Semmelweis Egyetem laboratóriumait, a Szegedi Egyetemet, a Béres Gyógyszergyárat, ahol személyesen Béres Klára kalauzolta őket, lehetőségük volt interjút készíteni a Prima Primissima díjas Kondorosi Évával és Lovász Lászlóval, találkozhattak Karikó Katalinnal (online), a Nobel-díjas Peter Dohertyvel, beszélgethettek Jakab Zsuzsannával, a WHO igazgató helyettesével, Peták István és Schwab Richárd kutató orvosokkal, két diák előadást tartott a kórházi gyógyszerészek rangos konferenciáján, de hallhattak a hamis áruk és információk felismeréséről, valamint a pályaválasztásról is. 

Az online tartott záróeseményén az alapítványt létrehozó Hungaropharma nevében dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója, majd Prof. Dr. Antal István, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntötte a diákokat, a mentorokat és a pedagógusokat, akik nap mint nap segítik a fiatalokat. 

Az eseményen a diákok kimagasló színvonalú előadásokat tartottak egy-egy témáról. Néhány téma kifejezetten aktuális kérdésekre reagált, mint például a 3D alkalmazása a gyógyszergyártásban, a tüdődaganat nem dohányzók esetében, a demencia kialakulása, a fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásai, de szintén izgalmas tényeket tárt fel az a kérdőíves kutatáson alapuló prezentáció, amely a nők egészségügyben betöltött szerepét elemezte, vagy arra a kérdésre kereste a választ, hogy a fiatalok mit tudnak a gyógyszerészek munkájáról. 

Programzáró beszédében Prof. Dr. Szökő Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány elnöke megköszönte a mentorok és a diákok munkáját, egyúttal meghirdette a következő MentorProgramot, amelyre 2022 januárjától lehet jelentkezni.