Édeskömény: több mint fűszer

0
836
Fotó: pixabay.com

Az édeskömény aromás fűszer, kellemes ízű zöldség és hasznos gyógynövény. Jellemzője, hogy értékes antioxidáns, gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban és rostokban. Esszenciális olaja különösen hatékony. Mégsem használjuk ki igazán jótéteményeit, gyógyhatásait. Ismerjük meg közülük a fontosabbakat és az alkalmazási módokat.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó édeskömény legelterjedtebb fajtája a közönséges édeskömény (Foeniculum vulgare var. Vulgare) és a fűszer vagy római édeskömény (F. vulgare var. Dulce). A kettőt botanikai szempontból nehéz megkülönböztetni. A növény a mediterrán térségben őshonos, így a napos, meleg klímát kedveli, és ilyen helyeken akár 2,50 méterre is megnő. 

A zöldség valamennyi része – szára, levele, magja, gumója – ehető. Ánizsos íze miatt kedvelt fűszere és összetevője mindenekelőtt a mediterrán konyhának, de a hazai ételkészítésnek is egyre népszerűbb kelléke. Gumója pl. nyersen-reszelve és sütve-főzve, párolva is finom zöldség. Magját pedig főként halételekbe és levesekbe főzik, de gyógytea szintén készíthető belőle.

Az édeskömény számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Tartalmaz sejtvédő flavonoidokat, szterolokat, továbbá poliacetiléneket, melyek rákmegelőző hatással rendelkeznek. Emellett emésztést segítő, puffadásgátló, vízhajtó, görcsoldó, premenstruációs tüneteket enyhítő és kismamáknál tejképző hatással is rendelkezik (ösztrogénszerű tulajdonsága miatt). Magjából nyert esszenciális olajának főbb hatóanyagai: éter, transz-anetol, monoterpének, ketonok, kumarinok… Jótéteményei közül kiemelendő, hogy az esszenciális olajok közül – a tárkony és az egzotikus bazsalikom után – az édeskömény olaja a leghatékonyabb bélgörcsök ellen.

Sült édeskömény saláta (Fotó: pixabay.com)

Gyógyhatású készítmények édesköményből

Tejképzés elősegítésére kismamáknak

Recept
Tegyünk 30 gr édeskömény magot 1liter forrásban lévő vízbe. Fedjük be, és hagyjuk ázni 10 percig.

Ajánlott alkalmazás
Igyunk a főzetből egész nap, másod-, harmadnaponként, 21 napon át. Ismételhető 1 hetes szünet után. 

Édeskömény magok (Fotó: pixabay.com)

Cellulitisz ellen
Egy főzet, mely hozzájárul a „narancsbőr-hatás” enyhítéséhez.

Recept
Keverjünk össze 30 gr szárított édeskömény gyökeret, 30gr fekete ribiszke levéllel, 30 gr nyírfa-levéllel, 30 gr orthosiphon levéllel és 30 gr szárított hibiszkusz virággal. Tegyünk 3 leveseskanálnyi keveréket 1liter forrásban lévő vízbe. Lefedés után hagyjuk ázni 10 percig.

Ajánlott alkalmazás
Igyunk 1 csésze főzetet minden étkezés után, 15 napon át.

Gázképződés, puffadás ellen
A túlzott bélgáz-termelődést csökkentő tea.

Recept
Keverjünk össze 30 gr édeskömény magot 30 gr koriander- és 30 gr köménymaggal. Öntsünk 4 leveseskanálnyi keveréket 1liter forrásban lévő vízbe. Fedjük be, és hagyjuk ázni 10 percig.

Ajánlott alkalmazás
Étkezések után fogyasszunk a főzetből 1 csészével, 5 napon át. Szükség esetén folytassuk a kúrát további 5 napig.

A „nehéz láb” érzés enyhítésére
A tea segít a vízvisszatartás (retenció) elleni harcban.

Recept
Vegyítsünk 30 gr édeskömény gyökeret 30 gr vörös szőlőlevéllel és 20 gr közönséges cickafarkfűvel. Öntsünk belőle 4 leveseskanálnyit 1liter forrásban lévő vízbe. Fedjük be, és áztassuk 10 percig. 

  Ajánlott alkalmazás
Igyunk belőle 1 csészével minden étkezés után, 15 napon át.

 Menstruációs fájdalmak csillapítására
Görcsoldó esszenciális illóolaj (HE) gyomorfájás, alhasi fájdalmak, nevezetesen menstruációs fájdalmak/görcsök enyhítésére.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe pár csepp sárgabarackmag olajat, adjunk hozzá 2-2 csepp édeskömény és római kamilla esszenciális olajat, majd keverjük össze őket. 

Ajánlott alkalmazás
Kenjük a keveréket a gyomorra, majd masszírozzuk be az óramutató járásával egyező irányban haladva, 2-3-szor naponta, 3-4 napon keresztül. Kerüljük a sugárzó napfényt az alkalmazást követő 6 órán át

Forrás: Galenus