Milyen színt válasszak?

0
297
Fotó: 123rf.com

A színek jótékony hatásai érzelmeinkre, hangulatunkra, viselkedésünk

Személyiségünk és hangulatunk szerint különböző színskálára van szükségünk ahhoz, hogy egyes színek pozitív hatást gyakoroljanak érzelmeinkre, egész viselkedésünkre. Vannak színárnyalatok, melyek – lelkiállapotunktól függően – nyugtatnak, míg mások dinamizálnak, vagy éppen elősegítik a koncentrációt.  Tanuljuk meg, milyen színekkel vegyük körül magunkat a kedvező hatás érdekében. Cél lehet a negatív érzelmek elűzése, a viselkedési problémák enyhítése, vagy a jó közérzet fenntartása.

Gyakran csak esztétikai értéket tulajdonítunk a színeknek, és azt is leginkább öltözködéskor, lakberendezés alkalmával, vagy dekoráció készítésekor gyakoroljuk. Pedig többet kellene törődni a színválasztással, mivel a színek befolyásolnak minket, és ha nem is tudatosan, de testünk-lelkünk képes alkalmazkodni hozzájuk.

A színek a szemen és a bőrön át hatnak ránk; mindegyik színnek megvan a maga hullámhossza és rezgésszáma, A különböző hullámhosszú fénynek köszönhetően látja a  szemünk az eltérő színeket, melyek bizonyos hatást keltenek. Az olyan élénk és meleg színek, mint a piros, narancssárga vagy sárga sugározzák pl. a legtöbb energiát, de figyelemfelkeltőbbek is. Így pl. egy piros pulóverben jobban érvényesülhetünk külsőnkkel, vagy energikusabbnak érezhetjük magunkat, mint egy zöld holmiban.

A színek különféle pszichológiai hatással rendelkeznek – szimbolikájuk szerint – az eltérő kultúrákban. Ami azt jelenti, hogy számos, szimbolikus jelentést hordoznak. A gyász pl. a fehér színhez kötődik Kínában, és a feketéhez a nyugati társadalmakban. Végül a színek tudatalattinkon keresztül befolyásoljhatják hangulatunkat, szellemi (spirituális) dimenzióinkat.

Fotó: pixabay.com

Fedezzük fel a nekünk megfelelő színeket

Javasolt csoportos vagy egyéni képzésen részt venni, mely a színek pszichológiájával foglalkozik, hogy jobb önismeretre tegyünk szert a színeken keresztül. Ez alkalmat ad arra, hogy megértsük, miért preferálunk egyes színeket, másokat pedig milért nem. Pl. milyen okból imádjuk a kéket, és miért nem hordunk soha rózsaszínt, vagy miért szeretünk fekete holmikban járni…

Kiszélesíthetjük a palettát is, a lehetőségek jobb kiaknázása érdekében. Ha pl. idegenkedünk az okkersárga  színárnyalattól, mely többek közt a személyes hatalom szimbóluma, azt jelentheti, hogy fejleszteni kell az elhatárolódásra, vagy az önállóságra való törekvési képességünket. Azaz érjük el, hogy függetleníteni tudjuk magunkat egy hatalmat gyakorló személy vagy helyzet káros hatásaitól.

Fotó: pixabay.com

Válasszunk érzelmeink szerint

Stressz, idegesség
Válasszuk a homokszínt, mely a sivatagot és a relaxációt idézheti fel bennünk. Hasznos segítség az ellazuláshoz.

Szomorúság, bánat
A fukszia (vagy indiai) rózsaszín a feltétel nélküli szerelem színe, de a szereteté is. Így összpontosítsunk erre a színre, ha (szerelmi) bánat vesz erőt rajtunk.

Húzás-halasztás elhatalmasodása 
Az állandó halogatás mögött gyakran húzódik depresszió, stressz. Találjunk rá a narancssárga színre, mely dinamizál, és segít a továbblépésben.

Fotó: pixbay.com

Energiahiányos állapot
Hordjunk pirosat: vitalitást sugároz, miközben növeli a légzésszámot és a vérnyomást, erőt ad. Többek közt a szenvedély, energia színének tartják.

Koncentrálási nehézségek
Tegyünk a lilára! Figyelemfelkeltő, „sűrű” szín, mely inspiráló, fokozza a koncentrációs képességet, javítja a memóriát, segít a „pályán maradni”. Spiritualitást is jelképez.

Félelem a nyilvános szerepléstől
Öltözzünk enciánkékbe! (görög kéknek is hívják), mely elősegíti a kifejező készség javulását, ösztönzi a kreativitást, segít hitelessé tenni a beszédet.

Általános tanácsok
Kerülendő: khaki, a föld színének egy árnyalata, amelye valamilyen, nem tiszta helyzetet idézhet fel, elszomoríthat. Továbbá, főként bizonyos helyzetekben, mellőzzük a szürkét, amely a köd és a kételkedés, bizonytalanság színe lehet.
Ajánlott stimuláló színek: sárga, narancsszín, enciánkék, lila.
Nyugtató árnyalatok: égkék, világoszöld, drapp.

Forrás: Galenus