Elég -e „Majd a sírban pihenni”? – Az alvás világnapja alkalmából

0
298
Fotó: 123rf.com

Március 15-e az alvás világnapja. Ez alkalomból érdemes lehet átgondolni, hogyan is állunk az alváshoz, és ezzel hogyan járulunk hozzá vagy nehezítjük meg a jóllétünket.

Az alvással, pihenéssel kapcsolatban rögtön a következő magyar szólásmondás jut eszembe. „Majd­ a ­sírban ­pihenek” – ezt a mondatot meghallva mentális egészséggel foglalkozó szakemberként össze szoktam ráncolni a szemöldökömet. Ez a szólás, ill. valójában az e mögött húzódó gondolkodásmód, véleményem szerint, egy olyan, a pihenéssel, alvással való negatív kapcsolatról árulkodik. Megakadályozhat minket abban, hogy megfelelően energetizáltak legyünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben, és életünkben jelenleg és a jövőben is.

Ezt a mondatot különösen gyakran hallom a 60–65 év feletti korosztály tagjaitól, és ez elgondolkodtat. Elképzelhető, hogy azok a generációk egy olyan korban nőttek fel és dolgoztak, ahol nem volt lehetőség megállni és hátradőlni. Most pedig, amikor már lehetne pihenni a nyugdíjas években, már nagyon nehéz „feltenni a lábat” vagy szundítani egyet, hiszen a fejükben visszhangzik az említett szólás. Ez az akkori közvélekedést tükröző mondat egyszerre sarkall örök tevékenykedésre és bélyegzi meg a pihenést (azaz a „semmittevést”).

Pedig aki az alváson spórol, lehet, hogy rövid távon időt nyer, de hosszú távon időt veszít.

Legalábbis azok, akik az alvást kellemetlen kényszerűségnek tekintik, és így is bánnak vele, azok az életminőségükkel (és akár egészségesen töltött életéveikkel) fizetnek. Az alvás szerepével és előnyeivel (hiányában pedig súlyos és összetett következményeivel) foglalkozó kutatások száma olyan népes és egyre gyarapodó, hogy nehéz röviden összefoglalni. Az biztos, hogy ha ezekkel az eredményekkel mind tisztában lennénk, a legtöbben sürgősen elsőrendűvé tennénk a megfelelő alvási rutin és az alvási higiénia kialakítását.

Az alvás ugyanis egy rövid és hosszú távú befektetés testi, lelki és szellemi egészségünkbe.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvással már

 • rövid távon is frissebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk,
 • hosszú távon pedig immunrendszerünk erősítéséhez, agyi egészségünk fenntartásához és lelki folyamataink „megolajozásához” járulunk hozzá.

Természetesen mindig vannak és lesznek „rövidebb éjszakáink” – az élettel együtt járó néha örömteli (pl. csecsemő a családban), néha fájdalmas dolgok miatt (pl. betegeskedő szerettünk miatti aggodalom). Ez az élet része, és ilyenkor természetesen nem a 8 óra alvás az elsőrendű, hanem a biztonság, a kapcsolódás stb. Sokkal fontosabb a nehéz kivételekre való fókuszálás helyett azon gondolkodnunk, hogy amikor a megszokott módon alakulnak a hétköznapjaink, miképpen állunk az alváshoz. Úgy kezeljük-e, mint azt a szupererőt, mellyel számottevően tehetünk a jelenlegi és a jövőbeli testi, lelki és szellemi egészségünkért?

A következő pár kérdés áttekintésével választ kaphatunk az előző kérdésre.

 1. Alszom-e mindennap legalább 7 órát, de akár többet, figyelve az egyéni alvásigényemre? (alvásmennyiség)
 2. Általában igyekszem közel azonos időben lefeküdni és felkelni? (alvási rutin)
 3. Ha csak tudok, figyelek arra, hogy lefekvés előtt 6-8 órával már ne fogyasszak koffeint és alkoholt? (alvásminőség)
 4. Figyelek arra, hogy a hálószobámban olyan legyen a környezet, ami az alvásomat elősegíti, pl. rend, csend, tisztaság stb.? (alvási higiénia)
 5. Figyelek arra, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már ne nézzek képernyőt, hanem elcsendesedjek? (alvási rutin)
 6. Figyelek arra, hogy napközben érjen fény és mozogjak, hogy este jólesően tudjak pihenni? (egészséges szokások)

Az említetteken kívül még számos dologgal tehetünk alvásunkért (pl. rendszeres testedzés, relaxáció stb.), ezek csak az alapok. Amelyikre nemmel válaszoltunk, azért még tudnánk tenni. Fontos, hogy nem kell és nem is lehet tökéletesnek lenni alvásunk szempontjából (sem). Ahelyett, hogy hiányosságainkra helyeznénk a hangsúlyt, gondoljunk arra, hogy bármilyen apró dolgot teszünk a jobb alvásért, azzal nagyon sokat tettünk jelenlegi és jövőbeli egészségünkért. Ez lehet egy délelőtti séta a napfényben, vagy az, hogy ma egy kicsivel korábban lefekszünk, ha tehetjük.

Langer Viola

pszichológus

www.nyugizona.hu

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. március

ÚJDONSÁG! Megjelent a Magyar Alváskönyv 2. kiadása!

 • Kapcsolatban állhat az alvás és az elhízás?
 • Lehet, hogy rosszul aludt, ha reggel fáj a dereka?
 • Ha nagyon sokat, vagy nagyon keveset alszunk, egyik sem jó?

Számtalan általános és különleges kérdésekre található meg a válasz a 19 szerző által írt könyvben.

Megrendelhető a Galenus webáruházban!

MEGRENDELÉS

Főszerkesztő: G. Németh György

Kiadói szerkesztő: Dr. Szarvasházi Judit

A Magyar Alvás Szövetség, a Semmelweis kiadó és a Galenus kiadó közös kiadványa.

148 mm x 210 mm méretű, 368 oldalas, színes, puha táblás könyv.