A Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amelynek az elindításáról még 2016 májusában döntött és írt alá egy együttműködési keretmegállapodást a kamara, ez év február 1-jén hivatalosan is elindult. Erről sajtótájékoztató keretében számoltak be az érdekeltek.

Az ország több mint ezer gyógyszertárában látják a betegek azt a lógót, amely a Biztonságos Étrend-kiegészítő Programnak a logója. Régi törekvése a kamarának, hogy a gyógyszertárakban a gyógyszereken kívül is garantált minőségű, biztonságos termékeket lehessen vásárolni – kezdte a tájékoztatást dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az étrend-kiegészítők forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerek forgalomba hozatali eljárásától. Nem jelent olyan biztonságot a fogyasztónak, mint a gyógyszerek esetén. És tekintettel arra, hogy uniós szabályozás szabja meg a jogi kereteket, ezért nem volt más lehetőség, mint egy piaci önszabályozó keretrendszer kidolgozásával megteremteni azt a biztonságot, amely a betegek egészsége szempontjából mindenképpen indokolt. Azt is megindokolta az elnök, hogy ebben a gyógyszerészi kamara miért vesz részt. 2011. január 1. óta minden gyógyszertárban forgalmazott termék értékesítése a gyógyszertár egészségügyi feladata. Ha viszont ez egészségügyi feladatként van rögzítve, akkor a gyógyszertárnak garantálnia kell azt, hogy biztonságos, jó minőségű termékeket és megfelelő információt nyújt át a szakember a páciensnek. Ahhoz, hogy ez így történhessen, a jelenlegi szabályozás elengedhetetlen feltétele, hogy az étrend-kiegészítők gyártói a forgalmazókkal és a gyógyszer-nagykereskedőkkel együttműködjenek, és ehhez csatlakozott a kamara.

Ezután dr. Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke hozzászólásában elmondta, hogy tagvállalataiknak is pontosan az a céljuk, hogy csak olyan étrend-kiegészítő termékek kerüljenek a gyógyszertárakba, a nagyon fontos feladatot ellátó és általunk bizalmi helynek nevezett helyre, amelyek minőségi és energetikai szabályozási szempontból is minden kritériumnak megfelelnek.

 

Az étrend-kiegészítők piaca egy folyamatosan növekvő piac, amely érdekes módon még az úgynevezett válságidőszakban is nagyjából évi 10%-kal nőtt. Sajnos egyre több olyan kereskedő vagy forgalmazó lépett be erre a piacra, aki nem elsősorban a jogszabályokat tekinti fontosnak, nem elsősorban a fogyasztók érdekeit nézi, hanem inkább a saját anyagi hasznát, ami az egyesület részéről teljesen elfogadhatatlan – szögezte le az elnök. Ezért hozták létre és kezdeményezték ennek az egész rendszernek a kiépítését, mert számukra is nagyon fontos, hogy csak megbízható minőségű és minden kritikát kiálló étrend-kiegészítőket kapjon a beteg. Az elnök szerint nagyon jelentős értékesítési csatorna jelenleg az internetes értékesítés, és elsősorban erre az értékesítési formára jellemző, hogy a termékek ellenőrizetlen forrásból származó, azonosítatlan gyártói helyről kerülnek forgalomba, ami adott esetben veszélyeztetheti a fogyasztó egészségét.

 

Egy gyógyszertár nem engedheti meg magának, hogy olyan terméket hozzon forgalomba, amely bármilyen formában veszélyeztetheti a fogyasztó egészségét. Szerencsére mind az MGYK, mind a gyógyszer-nagykereskedők tökéletesen magukévá tették ezt az elvet, és nagyon komoly munkával hozták létre ezt a programot. Az elnök biztos benne, hogy ez kedvező fogadtatásra talál a fogyasztók részéről, hiszen az ő érdekeiket védi, és egyre több lesz az a gyógyszertár, amely csatlakozik ehhez. Így nagy biztonsággal csak olyan termékek kerülnek forgalomba, amelyek úgynevezett jó termékek, semmiféle káros anyagot nem tartalmaznak, és kizárólag az egészségét védik azoknak a fogyasztóknak, akik ezeket a termékeket vásárolják. Mert egyre inkább előtérbe kerül az öngyógyítás, öngyógyszerezés. Természetesen, ha valaki beteg, akkor elsősorban szakemberhez forduljon, de mindentől függetlenül vannak olyan készítmények az étrend-kiegészítők között, amelyek pozitív hatással vannak a megfelelő gyógyszeres terápia kiegészítésére, sőt adott esetben és a megelőzés, a prevenció szintjén helyettesíthetik is teljes egészében. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ha ezt a rendszert megfelelő módon működtetik, és értelemszerűen ebbe beletartozik az ellenőrzés is, akkor mindenképpen jelentős tisztulás várható az étrend-kiegészítők piacán. Eltűnnek azok a készítmények, amelyek nem odavalók, a fogyasztók elégedettek lesznek, és a gyógyszertár bizalmi értéke tovább fog erősödni.

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész