Fogápolási tanácsok a tökéletes szájápoláshoz

0
366

Nem létezik tökéletes szájüreg, azonban néhány egyszerű tanács betartásával rengeteg fejfájástól megkímélhetjük magunkat. Ha téged is érdekel, hogy miként varázsold még ragyogóbbá a mosolyod, akkor olvasd el ezt a bejegyzést!

Az afta megelőzése

Az egyik gyakori probléma a nyálkahártyán szokott megjelenni apró, fekete fekélyek képében. Megelőzése nemcsak a 12 évnél fiatalabbaknál fontos, hanem felnőttkorban is. Tény és való, hogy nem ismerjük a pontos okát, legalább azt kitapasztaltuk, hogy mit tehetünk a kialakult fekély ellen. Amennyiben nem akarunk aftától szenvedni, fogadjuk meg a következőket:

  • Kerüljük a savas ételeket, ezek ugyanis irritálják a nyálkahártyát, és apró sérüléseket okoznak. Ha gyakran szenvedünk a fekélyektől, akkor érdemes naplót vezetni, így látni fogjuk, hogy milyen ételeket ettünk aznap. Sajnos a kávé és az alkohol szintén az afta barátja, úgyhogy próbáljuk meg csökkenteni az adagot.
  • Biztosan nem mondok azzal újat, hogy figyeljünk a szájhigiéniára. A lebomló ételekből származó baktériumok könnyen elszaporodnak, így az afta mellett egyéb problémával is szembe kell majd néznünk.
  • A szájöblítés jó, de nem mindegy, hogy mivel. Ha azt látod, hogy erős, alkoholos, akkor inkább tedd vissza a polcra. Bizonyos megfigyelések úgy tartják, hogy a nátrium-lauril-szulfátot (NLS) is kerülni kell.
  • Érdekes, hogy sokszor ételallergia miatt jön elő az afta. A leggyakoribb allergének: eper, kávé, csokoládé, tojás, diófélék, citrusfélék, glutén. Ilyenkor mindig forduljunk a szakorvoshoz.

A szuvasodás kezelése

A másik gyakori szájüreg probléma a szuvasodás. Talán senkinek nem kell elmagyarázni a jelentését, mert egyszer biztos, hogy szenvedtünk tőle. A fogszuvasodás kissé alattomos, de ne higgyük azt, hogy lehetetlen felvenni vele a harcot. A következő tanácsok betartásával igenis leküzdhető!

  • Mossunk fogat. Gondolom ezzel sem mondok újat, mégis újra meg újra ki kell emelni ennek a pontnak a fontosságát. A legtöbb ember még mindig a régi fogkeféit használja, amikor az elektromos sokkal jobban tisztít. Ráadásul az esti fogmosás után érdemes fogselymet is bevetni.
  • Az aftánál már említettük, de itt is fontos szempont a táplálkozás. Az a legjobb, ha gyakran fogyasztunk nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Az erőteljes rágás beindítja a nyáltermelést, így átmossa a fogainkat. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek is adjunk belőle.
  • Sajnos a mai világban nagyon nehéz kiiktatni a szénhidrátokat, pedig a szuvasodás emiatt is gyakran megjelenik. Gondoljunk csak a puha kenyérre, a cukrokra, az édességekre. A baktériumok szó szerint imádják az ilyen közegeket, és bizony a szuvasodás is gyakoribbá válik.
Fotó: 123rf.com

Hányszor mossunk fogat?

Az aftát és a szuvasodást leszámítva is érdemes a fogaink egészségére figyelni. A fenti kérdésre gyakran fogunk többféle választ kapni. Egyesek úgy tartják, hogy minden étkezés után mossunk fogat, de legalább reggel és este. Az a legjobb, ha ezzel nyitjuk és zárjuk a napot. Fontos megjegyezni, hogy az esti fogmosás után mindig használjunk fogselymet, így a legrejtettebb ételdarabkák sem maradnak a fogaink között.

Mennyi ideig tartson a fogmosás?

A pár másodperces fogmosással igencsak felületi munkát fogunk végezni. Ha tudjuk, akkor mossuk 2 vagy 3 percig. Próbáljunk meg a szánk legvégébe is elérni, és sose hagyjuk ki a nyelvünket. Érdekes, de a legtöbb ember azért küzd a rossz szájszaggal, mivel a nyelve tövén rengeteg baktérium éli boldog életét. Igaz, hogy nem mindig kellemes a torkunkig nyúlni a fogkefével, de soha ne hagyjuk ki a napi rutinunkból.

Minden étkezés után azonnal?

Ha valaki minden egyes étkezés után a fürdőszobában végzi, akkor érdemes figyelembe vennie egy szabályt. Amennyiben savas ételt evett, úgy várnia kell fél órát! A citrom, a narancs, a paradicsom mind ide tartoznak. Ha a fogyasztásuk után azonnal elrohanunk megmosni a fogunkat, akkor a fogkrém felerősíti a savak hatását, és roncsolni fogjuk a fogzománcot. A 30 perc leteltével ez a veszély már nem áll fenn.

Hogyan érdemes fogat mosni?

Sok ember beleesik abba a hibába, hogy teljes erejéből sikálja a fogait. De gondoljunk csak bele, hogy mit érnek el valójában. A friss lepedék puha, hiszen csak pár órája került a szánkba. Pár könnyed mozdulattal meg tudunk tőle szabadulni, tehát az erős mosással csak a fogzománcot koptatjuk. Minél erősebben csináljuk, annál gyorsabban fog kopni. A fogkövet úgyis csak a szakember tudja eltávolítani, elég, ha mi csak a szennyeződésekre fókuszálunk. A titok inkább a technikában rejlik. Válasszunk puha, tömött sörtéjű, esetleg közepes sörtéjű fogkefét, ami lehet hagyományos vagy elektromos. Utóbbinál figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk rá erősen a fogunkra, inkább a mozdulatainkra koncentráljunk.

Milyen gyakran cseréljük a fogkefét?

A fogkefe nemcsak tönkremehet, hanem baktériumokkal is megtelhet, éppen ezért cseréljük le háromhavonta. Amennyiben a sörték idő előtt szétválnak, az azt jelenti, hogy helytelen a technikánk, és túl erősen mossuk a fogunkat. Ha három hónap múlva pont úgy néz ki, mint újkorában, akkor a kevésbé hatékony fogmosásra gyanakodhatunk.

Milyen fogkrémet vegyünk?

A technika mellett az sem mindegy, hogy mivel mosunk fogat. A gyereknek mindig gyerek fogkrémet válasszunk, mivel ez más összetevőket tartalmaz. Amikor előbújnak az első maradandó fogak, ott áttérhetünk a magasabb fluoridtartalmú fogkrémek használatára. A felnőtteknek pedig szintén a fluorid szerint érdemes fogkrémet választaniuk.

Elég a fogkefe?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fogkefe használata nem elég. Legalább esténként vegyük elő a fogselymet, mert csak így tudunk a fogaink közé hatolni, és kitaszítani az apró ételdarabokat. Az első használat után nagy eséllyel fogunk vérzést tapasztalni, mivel az íny reagál a külső behatásra. Ez általában 3 nap után enyhülni szokott. A selyemnél arra vigyázzunk, hogy ha a két fog között nagyon megfeszül, akkor a hirtelen rándítással belevághatunk az ínyünkbe.

Fogmosás helyett rágó?

A rágózás gyors megoldást jelenthet, ha nem tudunk fogat mosni. Azonban ne feledjük, hogy a fogak közé nem ér el. Előnye, hogy beindítja a nyáltermelést, ami elűzi a baktériumokat. Viszont ezt se vigyük túlzásba, mivel az egész napos rágózás csak az állkapocs ízületünket koptatja.

A helytelen fogmosásnak rossz következményei lehetnek. Ha további hasznos tanácsra vágyunk, akkor látogassunk el a fogorvos-valaszol.hu weboldalra.