Fülzsír: hasznos vagy ártalmas?

0
454
Fotó: gettyimages.com

Annak ellenére, hogy alkalmanként zavaró lehet, a fülzsír képződése a hallószervünk egészséges működésének a szerves része.

A hallójáratban természetes módon termelődik a viaszosolajos állagú fülzsír, amelyet szakszóval cerumennek neveznek. Ennek a világossárgától a sötétbarna színűig terjedő színárnyalatú anyagnak jelentős funkciói vannak: többek között véd a por- és koszszemcsék bejutásától és a mikroorganizmusoktól, megakadályozza, hogy a víz irritálja a hallójárat falát. Optimális esetben a feleslegben lévő fülzsír magától távozik, „kicsordogál” a fülből, és a külső fülből könnyen eltávolítható/lemosható.

A fülzsírral kapcsolatosan felmerülő leggyakoribb probléma az, hogy a fülzsír nem távozik a hallójáratból, hanem ott egyfajta „dugóként” felhalmozódik. Miért is baj ez? A fülzsírdugó többé-kevésbé elzárja a hallójáratot, hirtelen fellépő, átmeneti hallásvesztéshez vezethet, fülcsengést, fülzúgást okozhat, fülfájással járhat. Nem ritka, hogy az extrém mennyiségű, ki nem ürült fülzsír gyulladásos, fertőzéses, fájdalommal járó folyamatokba torkollik, akár lázat, kellemetlen szagú váladékképződést okozhat.

Fotó: 123rf.com

Fülpiszkáló, fülhallgató, hallókészülék is felelős lehet a fülzsírdugóért

A kellemetlenség forrása az, ha a feleslegben lévő fülzsír nem kifelé, hanem befelé nyomul a hallójáratban. Miért is? Gyakran azért, mert valaki a fültisztító pálcikával a kialakult fülzsírdugót benyomja a dobhártya irányába. Megjegyzendő, hogy a fültisztító pálcikákat, bármennyire csábító is, tilos a dobhártyáig tolni.

Egyrészt mélyre tolva fülsérüléseket, vérzést okozhatnak, másrészt pedig csak a külső fül tisztítására, az oda kifolyt fülzsír eltávolítására szolgálnak. A „fülpiszkálókon” túl egyéb fülbe dugott tárgyak is okozhatnak bajt. Megeshet, hogy a fülbe helyezett fülhallgatók vagy a hallókészülékek használata vezet fülzsír – dugóhoz. Továbbá az életkor előrehaladtával is nő a fülzsírral kapcsolatos problémák gyakorisága. Sok esetben az idős emberek csak akkor szembesülnek a bajjal, ha hallásvesztést tapasztalnak.

Mi a teendő, ha fülzsírdugóra gyanakszunk?
Orvoshoz fordulással és szakszerű fültisztítással a fülzsírdugó jelentette probléma könnyen és hatékonyan kezelhető.

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész