Gyakori nyári bajok abc-je – 2. rész

0
1199

Fürdőzés, napozás, túrázás… Alig várjuk már a nyári szabadságot, hogy kedvünk szerint válogathassunk a pihenési lehetőségek között. De üdüléskor, akár vízparton, akár hegyek között, vagy sík, lombos vidéken tartózkodunk, számos, egészségünket befolyásoló kellemetlenség érhet minket, melyeket tanácsos megelőzni, vagy ha már bekövetkeztek, tudni kell orvosolni.

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja el!

Leégés

A napfény okozta bőrgyulladás leginkább érzékeny, fehér bőrű egyéneknél fordul elő, de normál bőrűeket is érintheti. Ha napozás után tartósan kivörösödik a bőrünk, hideg vizes borogatást tegyünk rá, vagy zuhanyozzuk le hideg vízzel. Ezt követően rendszeresen kenjük be bőrnyugtató (pld. aloe vera tartalmú) krémmel, és amíg a bőr meg nem nyugodott, ruhával védjük a naptól. Komolyabb leégésnél gyógyszertárakban kapható gyulladásgátló krémet használjunk.

Medúzacsípés

Tengerparti nyaraláskor előfordulhat  medúzacsípés, mely fájdalmas, égő érzést vált ki, és gyulladás követi pirosas-feketés csíkok formájában. Mit tegyünk?

 • Alaposan öblítsük le az érintett bőrt tengervízzel (friss vizet ne használjunk, mert azzal csak fájdalmasabbá tesszük a csípés helyét).
 • Ne dörzsöljük az érintett bőrt, hanem miután törlőkendővel, törölközővel eltávolítottuk a medúza esetleges maradványait, ecetes borogatást alkalmazzunk.
 • Helyi duzzanat, viszketés esetén antihisztamin hatású krém segíthet. Ritka esetekben előfordul, hogy más testrészek is megduzzadnak, légzési nehézség, vagy hányás jelentkezik – ekkor azonnal hívjunk mentőt.
 • Egy jó tanács: nemcsak a vízben, hanem a parton is lehetnek medúzák, ezért ilyen tengerparti helyeken ne járjunk mezítláb, mindig viseljünk úszócipőt.

 

Napallergia

Ha a korábbi évek tapasztalataiból tudjuk, hogy szabadságunk alatt, az első hosszabb napfürdőzés után kis piros foltok jelennek meg a dekoltázsunkon, vállunkon, karunkon, lábszárunkon, melyek viszketnek, és nehezen múlnak, a megelőzés érdekében a következőket tehetjük:

 • Készítsük fel a bőrünket úgy, hogy 2-3 héttel a tervezett nyaralás előtt szedjünk antioxidánsokat (karotinoidokat, szelént, C- és E-vitamint), valamint omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt.
 • Fokozatosan napozzunk: az első napokban ne tartózkodjunk 20 percnél tovább a tűző napon. Továbbá, ha a szabadban tartózkodunk, nemcsak napos, hanem felhős időben is kenjük be magunkat legalább 50 faktoros fényvédő krémmel.

 

Napszúrás

Azonnal vigyük az érintett személyt az árnyékba, lazítsuk meg a ruhadarabjait, és nedves ruhával fedjük be az arcát és csupasz testrészeit. Bőven itassuk, adjunk be paracetamol tartalmú gyógyszert a testhőmérséklet csökkentésére. Ájulás esetén azonnal hívjunk orvost, vagy ha az nincs a közelben, mentőt.

Rovarcsípések

Helyi jellegű gyulladást és fájdalmat váltanak ki:

 • A méh fullánkját mielőbb távolítsuk el csipesszel. Csípéskor már savas kémhatású méreg jut a szervezetbe, ezért lúgos borogatás ajánlott rá. Gyenge szódabikarbóna pasztát, vagy vízben elkevert szódabikarbónát, ill. más, gyengén lúgos hatású folyadékot használhatunk rá.
 • A darázsnak viszont lúgos mérge van, ezért savas oldattal kezeljük (pld. hideg ecetes vagy citromleves borogatás formájában).
 • Minden esetben ajánlott antihisztaminos kenőcs használata, mivel a csípéskor a véráramba juttatott méreganyag hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, ezért a helyi duzzanatra ez kencős hatékony megoldás. Jégkockával, jeges borogatással csökkentsük a duzzanatot.
 • A csípést követő napokban vigyünk be több kaciumot (pld. pezsgőtablleta formájában) a szervezetbe.
 • Ritka esetekben heves allergiás reakció léphet fel (rövid időn belül az egész testen bőrkiütés, bőrvörösség, ajak-szem duzzadás, esteleg fulladás) – azonnal hívjunk orvost, vagy mentőt.

 

Szúnyogcsípés

Nyaranta, különösen vízközelben, gyakran elszaporodnak a szúnyogok.  Ha „ránk támadnak”, álljuk meg a megcsípett bőrterület vakargatását – csak még jobban fog viszketni, és nő az elfertőződés kockázata is.

 • Mivel szúnyogcsípéskor is hisztamin (allergén anyag) termelődik a szervezetben, használjunk a viszketés ellen antihisztamin hatású krémet, de tiszta alkohol, vagy akár kölni is segíthet.
 • A kalcium-pezsgőtabletta is ajánlott a csípések enyhítésére.

 

Vízhólyag

Ha meleg időben sokat sétálunk szandálban, vagy akár könnyű vászoncipőben, könnyen megjelenhetnek lábujjainkon, sarkunkon a vízhólyagok. A legjobb, ha ellenállunk a kísértésnek, hogy átszúrjuk a hólyagocskákat, helyette tegyünk rá vízhólyag tapaszt. Ennek előnye, hogy a felhólyagzás magától felszívódik. Ha már kifakadt, fertőtlenítsük, és tegyünk rá kolloid típusú tapaszt.

Galenus