Gyógynövényekkel a megfázás ellen

0
648
Fotó: 123rf.com

A hideg téli időjárás kedvez a légúti kórokozók elszaporodásának, amelyek különféle megbetegedéseket okozhatnak. Az enyhe megfázás – ha nem fertőződött felül – torokkaparással, köhögéssel, fokozott orrváladék-termeléssel, fáradtságérzéssel, esetleg enyhe lázzal jár együtt. Ezek miatt a tünetek miatt nem feltétlenül kell orvoshoz menni, hiszen vannak nagyon jó otthoni gyógymódok is, amelyekkel a megfázást kezelni tudjuk. 

Hársfa

A hársfa nem csak remek idegnyugtató, de hatékonyan csökkenti a meghűléses panaszokat is! Gyakran ajánlják láz esetén, hiszen a benne lévő falvonoidoknak köszönhetően izzasztó hatással bír, valamint segít a lázcsillapításban is. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amellett, hogy közben erősíti az immunrendszert. Köptető, nyákoldó hatása révén torokbántalmakon, rekedtségen is segít – mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

  • A teát hársmézzel is édesítheti, ha már 60 Celsius fok alá hűlt, különben megsemmisülnek a méz értékes hatóanyagai.
  • Lázcsillapító hatása fokozható, ha a hársfavirágot a fekete bodza virágával 1:1 arányban összekeveri. Az ebből a teakeverékből elkészített teába tegyen még fél citrom levét és 2 evőkanálnyi mézet.
  • Ellenjavallat: Idős emberek nem fogyaszthatják minden nap, mert gyengíti a szívet!

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág erősíti az immunitást. Enyhíti az influenza tüneteit, megelőzi a fertőzés terjedését. Jelentős antibiotikus hatása van, nem csak a baktériumok, de némely vírusok ellen is.

A tinktúrát 100 g gyökérből vagy 110 g virágból, vagy 120 g levélből készítjük. Ezt az anyagot öntse le hozzávetőlegesen fél liter 60-65%-os koncentrációjú szesszel. A virágok, levelek vagy gyökerek lehetség szerint legyenek frissek – a száraz növényből készült tinktúra gyengébb hatású (ezért használják csak ritkán teakeverékben). Hagyja állni az öntetet szobahőmérsékleten időnként felrázva kb 7 napot. A 8. napra a leüllepedett tartalmat szűrje le. Általános megelőzéshez hosszabb kúrát alkalmazva fogyasszon naponta egy leáskanál tinktúrát, lehetőleg reggel, éhgyomorra.

Influenza járvány időszakában ugyanezt az adagot fogyassza esténként is. Akudt megfázás vagy influenza esetén az első 3 napon fogyasszon 3 óránként egy teáskanálnyi tinktúrát, komolyabb esetekben 2 óránként. További 3 napon át napi 4-szer 1 teáskanálnyit.

További hatásai: feloldja az eldugult orrjáratokat, külsőleg alkalmazva hatékonyan gyógyítja a sebeket és sérüléseket. Bevállt érproblémáknál is – aranyér és viszerek esetén. Csökkenti a fájdalomérzetet és afrodziáló hatású.