Fotó: 123rf.com

Önmagát is szennyezi az, aki felelőtlenül kezeli a gyógyszerhulladékot!

A madarak párzási viselkedése megváltozik a szervezetükbe jutó antidepresszáns gyógyszerek hatására; a vízi élővilág károsodhat a sok titándioxidos fényvédőtől, amely a természetes vizekben való strandolás során a naptejekből a vízbe kerül – derül ki a legfrissebb hírekből. A folyó- és állóvizekben, a talajban, a növényekben és az ivóvízben egyaránt jelen vannak a környezetet szennyező kemikáliának minősülő gyógyszermaradványok.

Gyógyszernek szánták, de környezetszennyező lehet belőle

Gyógyszervegyületek a talajban és a vizekben is kimutat hatók. A következmények súlyosak. A környezetszennyezés a jelen és a jövő generációit egyaránt érintő probléma. Sajnálatos módon ennek a folyamatnak a gyógyszerek és a gyógyszert szedő vagy éppen be nem szedő betegek is aktív részesei, felelősei. A gyógyszerek és gyógyszerszármazékok természetben való jelenlétét számos negatív példa igazolja. A hazai folyók vizéből számos gyógyszer kisebb-nagyobb koncentrációban való jelenlétét mutatják ki a vegyészek.

Aggasztó, hogy már az ivóvizekben is mérhető koncentrációban lehetnek jelen a különféle gyógyszermaradványok. A szennyvíz vagy a szakszerűtlenül elhelyezett vagy kezelt gyógyszeres tabletták, kúpok és krémek révén ugyanis a talajba és a felszíni vizekbe is bejutnak a gyógyszermolekulák vagy azok származékai. A vegyületek az ivóvízellátási rendszeren keresztül, illetve a biológiai körforgás révén, azaz a növényeken és állatokon keresztül visszajuthatnak az emberi szervezetbe. Végső soron tehát magát (is) szennyezi az, aki felelőtlenül kezeli a gyógyszert mint hulladékot.

Mit tehetünk a folyamat megfékezéséért?

A beszedett gyógyszerek többé-kevésbé átalakult formában a vizelettel és a széklettel távoznak az emberi szervezetből. A szennyvízbe jutott gyógyszerek és gyógyszerszármazékok – köztük fogamzásgátlókból származó hormonok, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók – szennyvíztisztító telepeken történő szennyvízből való kiszűrése sajnálatos módon hazánkban még nem megoldott. Ez azt is jelenti, hogy például a pesti szennyvízbe került gyógyszerek egy része a Dunába kerül, onnan pedig az ivóvízbe juthat.

Ahhoz, hogy mindez ne történjen meg, a jelenleg alkalmazott szennyvíztisztítási technológiát ki kellene egészíteni egy, a mikrobiológiailag nehezen lebontható szennyezők eltávolítását célzó tisztítási lépcsővel, mint azt tették például Német országban és Svájcban. A probléma könnyebben megfogható részét a be nem szedett gyógyszerek jelentik. Sokan a be nem szedett, lejárt gyógyszertablettákat, kenőcsöket vagy kúpokat otthon a szemetesbe rakják, vagy ami talán ennél is rosszabb, a WC-n lehúzzák, netán elégetik. Tudni kellene, hogy a gyógyszer nem kommunális hulladék, és nem a szennyvízbe, WC-be dobandó vagy elégetendő anyag! A gyógyszerek biztonságos megsemmisítése szakszerű, speciális (égetéses) eljárást igényel, amely otthon nem kivitelezhető. Ma már lehetőség van a be nem szedett, akár lejárt, akár nem lejárt gyógyszerek gyógyszertárakban való ingyenes leadására.

Fotó: 123rf.com

A gyógyszertárakban külön erre a célra rendszeresített gyűjtőkben gyűjtik a lakossági gyógyszerhulladékot, majd szabályozott módon, rendszeresen gondoskodnak a begyűjtéséről és a lehető legbiztonságosabb, a környezetet a lehető legkisebb mértékben szennyező módon való megsemmisítéséről. Mindenkinek vissza kell(ene) vinnie a gyógyszertárba a be nem szedett gyógyszereket, vagy leadni azokat a veszélyes hulladékot, köztük gyógyszert is gyűjtő pontokon! Sosem lenne szabad gyógyszert a szemetesbe, a kukába vagy a lefolyóba dobni! Mindez a mi érdekünk és a gyermekeink érdeke is.

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész