Interjú Dr.Taraczközi Istvánnal a Természetgyógyászok Szövetségének elnökével, aki sokat tett már eddig is a természetgyógyászat elfogadásáért, a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat összhangba hozásáért.

Taraczközi doktor sokat tett már eddig is a természetgyógyászat elfogadtatásáért. Előadásait ezrek hallgatják minden évben az ország különböző helyein. Mint orvos, személyében is egyesíti a két gyógyászati irányt. Az akadémiai tudáson alapuló, klinikai gyógyászatot és a természetgyógyászatot. Kérdéseimre szívesen válaszol.

 

  • Hogyan találkoztál gyógyítópraxisodban a természetgyógyászattal?

Orvosi tanulmányaimat Leningrádban végeztem a Kirov Akadémián, ott számos természetgyógyászati módszert tanultunk: köpölyözés, akupresszúra, reflexológia. Bevett gyakorlat volt ezen módszerek alkalmazása a kórházakban, megtapasztaltam hatásosságukat. Ezt a tudásomat megőriztem és  bővítettem az évek során.

  • Élményeid, tapasztalataid többnyire pozitívak, vagy negatívak a természetgyógyászokkal kapcsolatban?

Néhány szélsőséges kivételtől eltekintve, tapasztalatom szerint a természetgyógyászok megfelelő tudással, elhivatottan végzik munkájukat.  Jól viszonyulnak a természetgyógyászathoz, az orvosláshoz és az emberekhez.
Sajnos a nyilvánosság elé, ill. köztudatba csak a fényevők, a ciánozók kerülnek, a hosszú évek óta, sikeresen dolgozó természetgyógyász nem hír.

  • A klinikai gyógyászathoz a természetgyógyászat mely területei kapcsolódnak, kapcsolódhatnak?

Véleményem szerint minden klinikai gyógyászathoz lehetne természetgyógyászati módszert kapcsolni. A szívsebészeten mindenképpen jó lenne gyógynövényteákat és akupunktúrát alkalmazni, de az ortopédiákon is javasolnám a manuálterápia alkalmazását. A megelőzésben és a betegek állapotának javításában sokat segíthetnének  a biorezonanciás készülékek.

  • Hogyan szűrhető ki a kuruzslás? Mi legyen a mérce?

Nem tudom kiszűrhető-e? Sajnos mindig is voltak és lesznek is túlságos elvakult, omnipotens  vagy pénzéhes személyek, mind a természetgyógyászok között, mind az orvosi berkekben. Az elhíresült gyógyítókról, sokszor kiderült, nincs is természetgyógyász-végzettségük.
A természetgyógyászati vizsgáztatást mindenképpen meg kellene szigorítani, és e területen a távoktatást is betiltanám.

  • Hogyan látod a komplementaritás jövőjét?

25 év tapasztalata után sajnos nem lehetek túl optimista. Nincs valós közeledés vagy átjárás. Van néhány orvos, aki saját érintettsége, betegsége révén kapcsolatba kerül a természetgyógyászattal. Vannak olyan orvosok is, akik belátták, hogy orvosi tudásuk nem elegendő mindazon betegségekhez, mellyel praxisukban találkoztak, ezért új utakat kellett keresniük.
Tapasztalatom szerint azonban  egy idő után ezek az orvosok, akaratuk ellenére is elszigetelődnek, majd kikerülnek az orvostársadalomból.

Prof.Dr.Fejér László