Magas a vérnyomása, szorong, ingerlékeny és sokat fáj a feje? Feokromocitóma is okozhatja!

0
264
Fotó: gettyimages.com

Magasvérnyomás, stressz, szívdobogásérzés- ezeket a tüneteket mindenki megtapasztalja élete során, ám van, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma (phaeochromocytoma) váltja ki. Prof. Dr. Goth Miklóst, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát, MTA doktorát kérdeztük a betegségről, tüneteiről és kezeléséről.

Ritka daganat a mellékvesében

A feokromocitóma (phaeochromocytoma) egy ritka, az esetek 90 %-ában jóindulatú, mintegy 10%-ban rosszindulatú daganat a mellékvesében. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin, dopamin (katekolaminok). Ezek kórosan fokozott mennyisége az alábbikában részletezett tüneteket okozzák.

Legtöbbször a pheochromocytoma csak az egyik mellékvesében alakul ki, a ritkán előforduló kétoldali előfordulás örökletes zavar gyanúját veti fel (ez esetben genetikai vizsgálat szükséges). Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti embereknél fordul elő (ám bármely életkorban felléphet).

“Ezek a mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt (beleértve a “harcolj vagy menekülj” választ is). Ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül.

Tünetek és panaszok

Tünet       Gyakoriság (%)

Szívdobogásérzés       85

Fejfájás 75

Verítékezés  65

Állandó magas vérnyomás    55

Rohamok alatt elsápadás    40

Emelkedett vércukor    40

Fáradtság  35

Magas vérnyomás rohamokban   30

Hányinger      30

Fogyás      30

Szorongás, pánikroham, ingerlékenység     30

Felálláskor vérnyomás esés    30

A tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

Ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és izzadással jár, a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

Nehéz felismerni

A problémát igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegségben is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a 24 órán át gyűjtött vizeletből a metanefrin és normetanefrin (a katekolaminok lebomlási termékei) meghatározása. A legfontosabb képalkotó eljárás a mellékvese CT.

Műtéttel kezelhető

A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, stroke, tüdőödéma, cukorbetegség- hívja fel a figyelmet prof. dr. Goth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, MTA doktora. Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, melynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött. A műtét előtt két héten át speciális (alfa receptor blokkoló) gyógyszeres előkészítés szükséges, ennek elmaradása esetén mind a műtét során, mind a műtét befejezését követően életveszélyes állapot alakulhat ki! Amennyiben a daganat rosszindulatú, úgy tartós gyógyszeres, speciális izotóp/kemoterápiás kezelés indokolt.

Forrás: Budai Endokrinközpont