Mit és hogyan tegyünk a mikróba?

0
9517
Fotó: 123rf.com

Tanácsok melegítéshez, felolvasztáshoz, sütéshez-főzéshez a mikrohullámú sütőben

Gyorsan fel kell melegítenünk a mikróban egy ételt, felolvasztanunk a fagyott húst vagy zöldséget, netán sürgősen valamilyen finom húsételt kellene sütnünk ennek a készüléknek a segítségével, és nem vagyunk tisztában használatának minden fortélyával?

Az alábbiakban a mikrohullámú sütő használatával összefüggő, néhány gyakori kérdésre igyekszünk választ adni:

Műanyag edényben melegíthetünk-e fel ételt?

A mikrohullámú sütőben csak speciális műanyagból készült edényt szabad használni. Egyes, vékony, finom műanyag edények deformálódhatnak, vagy homályossá válhatnak (sőt, olykor még meg is olvadhatnak…). Ezért, ha például az ételt egy hagyományos műanyag tálban, tányérban tároltuk a hűtőszekrényben, vagy fagyasztottuk meg a mélyhűtőben, valamilyen módon feltétlenül vegyük ki belőle, és melegítéskor vagy felolvasztáskor tegyük az erre a célra alkalmas, megfelelő edénybe. De honnan ismerjük fel, hogy egy műanyag tál használható a mikrohullámú sütőben? Mindenekelőtt meg kell keresnünk rajta az erre vonatkozó jelzést – ennek hiányában jobb, ha nem használunk műanyagot az étel melegítésekor vagy főzésekor. Vásárláskor mindenképpen tájékozódnunk kell az alkalmasság felől.

Az eredeti, alumíniumból készült dobozában betehetjük-e a készételt?

Semmilyen fémből készült, ill. fémtartalmú anyagból gyártott edényt nem szabad használni (így ún. Inox vagy alumíniumtálacskát sem) mikrohullámú sütőben. Az ilyen tároló mintegy leblokkolja a mikrohullámok áramlását az étel felé, és szikrázhat tőle a fém és a mikrohullámú sütő fala közötti rész. Tilos tehát az eredeti alumíniumdobozban melegíteni, minden esetben tegyük át az ételt az említett speciális műanyag tálba vagy hőálló üvegedénybe.

Betehetjük-e az ételt tányérostul a mikróba?

Minden fenntartás nélkül nem tehetjük be, elővigyázatosnak kell lennünk némely tekintetben. Mindenképpen figyelnünk kell arra például, hogy milyen anyagból készült a tányér. A kerámia- vagy porcelántányérok ellenállnak ugyan a hőnek, de azért ne feledjük, hogy egyes kerámiafajták túlmelegedhetnek, és még meg is égethetjük a kezünket a készülékből való kivételkor. Emellett az is fontos, hogy ügyeljünk a tányérokon lévő díszítésekre: az arany vagy ezüst motívumok szépek ugyan, és a leggyakrabban nem is tulajdonítunk nekik nagy jelentőséget, viszont szikrázást idézhetnek elő. Érdekes módon, ha szögletes a tányérunk, az a mikrohullámú sütő forgótálján másképp reagál, a hőelosztás kevésbé lesz homogén, mint egy kerek tányéron – ezért nem tanácsos használnunk.

Különböző fajtájú (mázatlan vagy mázas) cserépedény bírja-e a mikrót?

Töltsük meg az adott edényt egy kevés vízzel, majd maximumra állítva a mikrohullámú készüléket, kb. egy-két percre helyezzük el benne az így megtöltött cserépárut. Ha kivételkor a tál meleg, a víz viszont majdnem hideg marad, kerüljük az adott cserépedény használatát a mikrohullámú sütőkben.

Pecsenyesütésre alkalmas, speciális zsírpapírban süthetünk-e? Használhatunk-e sütőformát a mikróban?

Miközben alumíniumfóliában nem süthetünk mikróban, mert szikrázni fog, addig ezekben a speciális zsírpapírokban lehet sütni. Azok a jó minőségű szilikonos edények (sütőformák) pedig szintén használhatók, melyek magas hőfokon (260–280 °C-on, és nem csupán 230–240 °C-on) is ellenállók.

Fotó: pixabay.com

Be kell-e fedni az edényeket, tányérokat a mikrohullámú sütőbe helyezéskor?

Igen, ha nem akarjuk, hogy a készülék falát az étel telefröcskölje, feltétlenül fedjük be, vagy tegyünk rá hőálló fóliát. Természetesen mindez függ az étel fajtájától, a melegítés hőfokától és időtartamától – ezért nem minden esetben kell megijednünk, ha nem tettünk fedőt a tálra vagy a tányérra… Azt viszont jegyezzük meg, hogy vannak olyan zöldségek (pl. a borsó, a fagyasztott sárgarépa stb.) vagy egyéb ételféleségek, melyek melegítéskor gyakran „robbannak” – ezért ezekre fokozottan figyeljünk, amikor a mikróba helyezzük őket. Ellenkező esetben jelentős mennyiségű időt tölthetünk a sütő tisztításával!

Forrás: Galenus