Mit tehetünk az öregedés lassítása érdekében?

0
1689
Fotó: 123rf.com

Az öregedés életünk elkerülhetetlen velejárója. De életmódbeli, táplálkozási, vagy testmozgással, alvási szokásainkkal kapcsolatos választásaink lassíthatják… illetve gyorsíthatják azt. Bármilyen életkorban határozzuk is el, hogy igyekszünk jó irányban befolyásolni ezt a folyamatot, kezdeményezésünk minden bizonnyal eredményhez vezet…

Az öregedés biológiai folyamata, mechanizmusa számos tényező következménye. Egyes kutatók eddig azonosítottak is néhányat. Így fontos szerepet játszik a sejtekben lezajló oxidatív stressz, melynek során a szervezetbe (légzéssel) jutó oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, és szabad gyököket szabadítanak fel. Ezek azután káros biokémiai folyamatokat okoznak.

Egy másik ártalmas folyamat az ún. glikáció (cukor kirakódása a kollagén rostokon) Ez azt jelenti, hogy amikor a cukor fehérjéhez kötődik, azaz reakcióba lép a testünkben lévő fehérjével, felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pl. a bőr állapotának romlását, kollagén-tartalmának csökkenését, így ráncosodását, rugalmatlanságát okozza. 

Ez a reakció pedig hozzájárul pl. egy további romlási folyamat gyorsulásához, ami az ún. „csendes, krónikus gyulladás” (ami a gyulladás sokszor észrevétlen, alacsony szintjét jelenti a szervezetben). Az ilyen lassú, gyulladásos folyamatok jelentősen hozzájárulnak az öregedéshez.

Sejtmegújulás és sejtkopás

A sejtmegújulás életünk során generálja a sejtkopást. Ugyanis a sejtek genetikai információját hordozó kromoszómák végeit ún. telomerek védik, és ezek a „védőkupakok” kopnak, rövidülnek a sejtosztódás során. Majd elérkeznek egy határhoz (kritikus hosszhoz), amikor már nem tudják megvédeni a sejteket, és azok nem osztódnak tovább, meggyengülnek, végül elpusztulnak.

Ezt a folyamatot azonban lehetséges lassítani pl. antioxidánsok „bevetésével”, csakúgy, mint a stressz elleni küzdelemmel vagy a rendszeres fizikai aktivitással. Minthogy ezek többek közt segítenek megőrizni a telomerek hosszúságát. Ami a „csendes gyulladás” elleni védelmet illeti, szerepet játszik benne, legalábbis részben, ha mellőzzük a magas glikémiás indexű élelmiszereket (GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) és a zsíros ételek fogyasztását (ez utóbbi maga gyulladáskeltő lehet). 

Az öregedés lassításához hozzájárulnak még olyan (pszichés) tényezők is, mint a világ dolgai iránti érdeklődés és a jó emberi kapcsolatok fenntartása – sőt, még a gyakori nevetés is. A leglényegesebb azonban az élet kellemes pillanatainak értékelése, ami nemcsak hosszabb, hanem teljes és boldog életet is eredményez…

Az alábbiakban 3 pontban összefoglaltuk, mit tehetünk kitűzött célunk érdekében…

1. A szép bőr és a rugalmas test megőrzése

A szép, feszes bőr és az izmos, hajlékony alak megőrzésére való törekvés annak is a jele, hogy nem adjuk fel az öregedés lassításáért folyó küzdelmet. Még jobb, ha bőrünk és külsőnk megfelelő egészségi állapotunk hű visszatükröződése…

A sport igazi gyógyszer

Tanulmányok sora mutat rá, hogy a sport igazi gyógyszer – többek közt hatékony krónikus betegségekre is (pl. diabétesz, asztma, depresszió stb.).

Jótéteményei

Minden fajta sporttevékenység hozzájárul az ízületek karbantartásához. Ha rendszeresen űzünk valamilyen sportot, eleget mozgunk, ízületeink kevésbé „rozsdásodnak” és „olajozottabban” mozognak. Így minél „lustábbak” vagyunk, főleg egy kor után, annál nehezebbé válik mozgásunk, izmaink pedig gyengülnek, ún. dekondicionált állapotba kerülnek. (csökken az edzettségük).

Kutatások kimutatták továbbá, hogy a fizikai aktivitás serkenti az agyműködést és enyhíti a stresszt, ill. immunerősítő is lehet. Fokozott a hatás, ha szabad levegőn sportolunk, végzünk bármilyen testmozgást. Japán pszichológusok újabb felfedezése szerint pl. az „erdőfürdőzés” (pl. erdei kirándulás, erdőben végzett testmozgás) még betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. 

Elérendő célok

Legalább 30 perc fizikai aktivitás naponta (gyors járás, séta, kerékpározás, úszás, torna…) elengedhetetlenül fontos. De ha nem akarjuk, hogy sajogjon a hátunk, térdünk, jobban tesszük, ha betartjuk a fokozatosság elvét. Fájdalom vagy izomláz esetén várjuk meg, míg azok elmúlnak, és csak utána kezdjünk újabb sporttevékenységbe, testmozgásba. A test ilyenkor „felébred”, csökken a légszomj, és még erőnléti sportokkal is próbálkozhatunk (ha bírjuk, 45 percig megszakítás nélkül), melyek javítják a légzést és a kondíciót. 

Fotó: 123rf.com

Esszenciális olajok, bőrünk szövetségesei

Egyes növényi olajok, mint pl. az argán, pézsmarózsa vagy a kalabafa (Calophyllum inophyllum), számos bőrvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Közöttük szerepel az érett, megfáradt bőrre gyakorolt pozitív hatás. Néhány csepp esszenciális olaj hozzáadása még növeli is a hatékonyságot. Egyre több készítményben megtalálhatók, hogy ellensúlyozzák pl. a napsütés, a légszennyezettség vagy a dohányzás bőröregedést elősegítő hatásait, de a fürdővízbe csepegtetve is hasznosak.

Különösen ajánlott

Az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) esszenciális olaja sejtregeneráló, bőrfeszesítő, továbbá hegesedést elősegítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt csodát tehet az érett vagy érzékeny bőrrel. Lehetőleg 1-2 hónapos kúra keretében alkalmazzuk (pl. nyár végén a napsugarak agresszív hatása okozta bőrkárosodások ellensúlyozására).

Kiegészítésül

A geránium (Geranium rosat) esszenciális olaja arcmaszk formájában fokozhatja az éjszakai krém hatását érett, száraz bőr esetében; segít megőrizni a bőr rugalmasságát is.

Fotó: 123rf.com

A legjobb ránctalanító

 A tigrisfű (Centella asiatica) – vagy más néven gout kola, ázsiai gázló – esszenciális olaja serkenti a bőrfeszesítő kollagén termelődését, tisztítja, nyugtatja a bőrt. Egyúttal egyenesebbé teszi a bőrfelszínt, késlelteti a bőröregedést, mivel védi a bőrt a káros, külső hatásokkal szemben is.

Alkalmazás

Néhány csepp esszenciális olajat keverjünk össze kömény (Nigella sativa), argán és monoi növényi olajjal (kb. 1 csepp esszenciális olaj – 4 csepp növényi olaj arányban), majd naponta finom rétegben alkalmazzuk. Egy másik lehetőség, hogy egyszerűen adjunk hozzá nappali krémünkhöz 1-1 csepp esszenciális olajat.

Elővigyázatosság

Kerüljük a szemkörnyéket, vagy válasszunk koncentrátum helyett hidrolátumot.

Forrás: Galenus