Október a hallás hónapja – tesztelje, szükséges-e orvoshoz fordulnia!

0
944

Az Amerikai Audiológiai Akadémia által meghirdetett kampány a hallás védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. A szervezet célja, hogy az általuk összeállított ismertető anyagok minél több emberhez eljussanak annak érdekében, hogy az érintettek tudomást szerezzenek a halláskárosodás kockázatát növelő tényezőkről, és mielőbb felismerjék az erre utaló jeleket.

Milyen okok miatt romolhat a hallás?

Hallásromlás számos okból jelentkezhet, lehet átmeneti vagy tartós.

 • Az átmeneti hallásromlás többnyire felső légúti betegségekhez köthető, különösen gyerekeknél gyakori például a középfülgyulladás, melynek ez is az egyik tünete.
 • Sokszor egészen banális okok miatt is romolhat a hallás, ilyen például a fülben felgyülemlett fülzsír, de előfordulhat, hogy komolyabb probléma, például vírusfertőzés, vagy vérellátási zavar áll a háttérben.
 • Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy akut halláscsökkenés kialakulhat egy erős zajártalom, vírusfertőzés, vagy keringési zavar hatására, míg a fokozatosan romló hallóideg funkció hátterében elsősorban a rendszeres zajterhelés és az öregedés állhat. „Sajnos napjainkban ez utóbbival nem is csak előrehaladott kor esetén találkozunk! A zajártalom általában a magas frekvenciák észlelését rontja előbb – károsodnak a szőrsejtek a belső fülben- majd a fokozatosan a beszédfrekvenciák is érintettek lesznek, ekkor már észrevehető lehet a beszédértési nehezítettség.”

Gyorsteszt a hallás szűrésére

Az Amerikai Audiológiai Akadémia által összeállított 12 kérdéses teszt segítségével bárki felmérheti, hogy jeletkeznek-e nála a hallásromlás tünetei. A kérdésekre igen, nem, vagy néha válasz adható. Ezeket jegyezzük fel, majd a teszt végén adjuk össze az egyes válaszoknak megfelelő pontszámokat.

 1. Nehézséget okoz, hogy egy zajos étteremben, vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megértse?
 2. Előfordul, hogy úgy érzi, az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor önhöz beszélnek?
 3. Színházi előadásokban nehézséget okoz a párbeszédek követése?
 4. Nyilvános előadásokon nehézséget okoz a hangszóróból érkező hang megértése?
 5. Szokta arra kérni az önhöz szólókat, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat?
 6. Úgy érzi, a férfiak hangját könnyebben meghallja, mint a nőkét?
 7. A lágy, suttogó beszéd megértése problémát okoz?
 8. Telefonálás során előfordul, hogy gondot okoz a beszéd megértése?
 9. Előfordul, hogy hallásproblémája miatt zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak önnek?
 10. Úgy érzi, hogy halláskárosodása komoly fogyatékosságot jelent az ön számára?
 11. Hogy a kényelmetlen helyzeteket elkerülje, hallásproblémája miatt inkább ritkábban látogatja ismerőseit, rokonait?
 12. Tapasztal fülzúgás, fülcsengést?
 13. Úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal?
 14. Éri, vagy érte korábban valamilyen jelentős zajártalom élete során, akár munka közben, vagy szabadidejében?
 15. A családjában előfordult veleszületett halláskárosodás?

Az igen válaszok 2, a néha 1, a nem válasz 0 pontot ér.
Ha a kérdésekre adott válaszai alapján 3, vagy több pontot ért el, akkor felmerül a halláskárosodás lehetősége. A 6 pontnál többet elérő válaszadók számára pedig egyértelműen javasolt fül-orr-gégész, audiológus szakorvos felkeresése a hallásromlás hátterének tisztázásához.

Miért fontos idejében orvoshoz fordulni?

Bármilyen életkorban is jelentkezik, a hallásromlás jelentősen rontja az érintettek életminőségét. Hirtelen kialakult halláscsökkenés esetén fontos a mielőbbi orvosi kezelés! A gyerekkorban jelentkező halláscsökkenés elsősorban a beszédfejlődést és az iskolai teljesítményt gátolja. Felnőttkorban, ill. idősebbeknél a romló hallás megnehezíti a környezetükkel történő kommunikációt, a társas kapcsolatok fenntartását, növeli az elszigetelődés veszélyét. Segítséget nyújtani akkor lehet, ha a kedvezőtlen folyamatokat idejében felismerjük és kezeljük.

Fül-orr-gége Központ