Ördögcsáklya – az ízületekre

0
942

Mit tudunk a növényről?

Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) Afrika-szerte népszerű és széles körben alkalmazott gyógynövény, nevét a jellegzetes formájú, karomszerű tüskékkel borított terméséről kapta. A Dél- és Kelet-Afrika szavannás-sivatagos területeiről származó, lágyszárú, évelő növény a XX. század közepén került Európába. A gyógyászatban elsősorban 15-20 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű másodlagosan vastagodott gyökereit alkalmazzák, melyet darabolást követően szárítanak és porítanak. Keserű íze miatt a tradicionális afrikai gyógyászatban étvágyjavítóként alkalmazzák, emellett májbetegségek, lázas állapotok, allergiás reakciók esetén, valamint ízületi fájdalmak csillapítójaként is elterjedten használják Afrika-szerte. Az ördögcsáklyagyökeret nemcsak belsőleg, hanem külsőleg – sebek, kelések kezelésére – is alkalmazzák. Készítményekben elsősorban a gyökér vízzel, vagy alkohollal készült száraz kivonatát használják.

Mely anyagok felelősek az ördögcsáklya hatásáért?

A gyökér jellegzetes tartalomanyagai az iridoid-glikozidok (pl.: prokumbid, harpagozid, harpagid), ezen kívül fitoszterinek, flavonoidok, triterpének és egyszerű cukrok is megtalálhatók benne.

Feltehetően az iridoid-glikozidok, közülük is leginkább a harpagozid a felelősek a növény gyulladáscsökkentő hatásáért. A kivonat fájdalomcsillapító hatása gyengébb, mint gyulladáscsökkentő aktivitása, ezért alkalmazása elsősorban krónikus gyulladásban ajánlott.

Milyen gyógyászati célra alkalmazható az ördögcsáklya?

Az ördögcsáklyagyökér kivonata elsősorban degeneratív ízületi megbetegedések kiegészítő terápiájára alkalmazható.

A gyökér vizes kivonatával és az abból készült, belsőlegesen alkalmazott készítményekkel végzett humán vizsgálatok igazolták fájdalomcsillapító hatását reumás ízületi és hátfájdalmak esetén. A készítmények hatására csökkent a fájdalom intenzitása és a fájdalom iránti érzékenység, továbbá javult a gerinc, és az ízületek mozgékonysága. Egy vizsgálat alapján a növényi szer adagolása mellett csökkenteni lehetett a szteroid illetve nem-szteroid gyulladáscsökkentők dózisát.

Keserű íze miatt emésztési zavarok esetén és étvágyfokozóként is használható az ördögcsáklyából készült tea.

Harpagophytum

Milyen készítményeket érdemes fogyasztani?

A hatóanyagok savérzékenysége miatt az optimális hatás elérése érdekében ajánlott olyan készítmények alkalmazása, amelyek formulálása, gyártása során gondoskodtak a hatóanyagok védelméről. Erre a célra alkalmas lehet például gyomornedv-ellenálló, csak a bélben oldódó kapszulahéj alkalmazása, vagy a bélben oldódó (enteroszolvens) tabletta kialakítása. A gyomornedv-ellenálló bevonat csökkentheti a gyomorbélrendszeri mellékhatásokat (elsősorban a gyomorirritációt), azonban a növényre legjellemzőbb mellékhatást (hasmenés) nem fogja befolyásolni. Elsősorban a hatóanyagok védelme és a megfelelő hatás elérése érdekében van szükség a megfelelő bevonatra.

Milyen mellékhatásai lehetnek az ördögcsáklyát tartalmazó készítményeknek?

Az ördögcsáklyagyökeret tartalmazó készítményeket a betegek jól tolerálják, belsőleges alkalmazásuk során enyhe gasztrointesztinális mellékhatások (pl.: hasmenés) jelentkezhetnek. Fogyasztása gyomor- és nyombélfekély, terhesség valamint szoptatás esetén ellenjavallt. Külsőleges használat esetén mellékhatásait nem írták le, alkalmazásának speciális ellenjavallata sincs azon túl, hogy nyílt sebeken, nyálkahártyán használata kerülendő.

Tóth Barbara
Tudományos segédmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

Forrás: Gyógynövénylap.hu