Puffadás: olyan vagyok, mint egy lufi!

0
2751
Fotó: gettyimages.com

A szeleknek, gázoknak a bélcsatornában való fokozott jelenléte kellemetlen panaszokkal jár. Amellett, hogy a hasi feszítés és a nyomás kellemetlen, a haskörfogat a nadrágszíjon megérezhetően és szemmel láthatóan is megnőhet. Mit lehet tenni ellene?

Leggyakrabban a puffadás csak átmeneti panasz, ami alkalmanként jelentkezik. Elsősorban akkor lép fel, ha puffasztó ételeket fogyaszt valaki. Káposzták és babok fogyasztása után nem meglepő, ha gázokkal teli a has! A mozgásszegény életmód sem kedvez az emésztésnek. A jelenlegi koronavírus-helyzetben, ebben a karanténokkal és szigorításokkal teli időszakban sokan zárkóznak be a lakásukba, és alig-alig mozognak – miközben (sokat) esznek. Mindez elősegíti a székrekedés és a kínzó puffadás kialakulását.

Rossz szokások is okozhatnak „gázos” tüneteket. Nem kizárt, hogy „csak” a kapkodó módon evésben és az azzal járó levegőnyelésben keresendő az ok. Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok szedése megzavarja a bélflóra egyensúlyát, és kiválthat puffadást.

A tartósan, heteken át fennálló puffadás hátterében komolyabb bajok is meghúzódhatnak, ezeket érdemes orvossal tisztázni. Előfordulhat, hogy ételintolerancia (pl. laktózintolerancia) okozza a bajt, de coeliakia, irritábilisbél-szindróma (IBS) is gyakran társul puffadásos tünetekkel.

Kezelési lehetőségek

A puffadás kezelésére vény nélkül is vásárolhatók patikaszerek. Leggyakrabban a szimetikontartalmú készítményekre esik a választás. Ezek cseppek, lágy kapszula és emulzió formájában is elérhetők, életkortól és preferenciától függően lehet gyógyszerformát választani.

A szimetikon biztonságosan alkalmazható hatóanyag, mivel nem szívódik fel a bélcsatornából, nem jut be a vérkeringésbe. A szimetikon hatása azon alapul, hogy a bélben lévő nagy légbuborékokat sok apró légbuborékra szakítja fel, amelyek ezt követően már könnyen távozni tudnak a bélcsatornából. A szimetikon biztonságossága miatt már csecsemőkortól kezdve alkalmazható, és várandósság, szoptatás alatt is biztonsággal szedhető.

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész