A Rákellenes Küzdelem Világnapjához, február 4-hez kötődően a Béres Alapítvány 30 millió forintot meghaladó értékű gyógyszert adományozott a daganatos betegek megsegítésére. Az adományt az Országos Onkológiai Intézetben Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke adta át prof. dr. Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának, valamint az ország legjelentősebb daganatos betegeket tömörítő szervezetek vezetőinek.

 

A Rákellenes Küzdelem Világnapját február 4-én ünnepelik, arra emlékezve, hogy 2000-ben ezen a napon írták alá Párizsban  az első rákellenes világkongresszus résztvevői a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. Összefogásra Magyarországon is nagy szükség van. Sokat kell még tennünk annak érdekében, hogy a rosszindulatú betegségek vonatkozásában az európai országokra jellemző statisztikai adatokkal rendelkezhessünk.

 

Szomorú adat: hazánkban az összes haláleset egynegyedét a daganatos betegségek okozzák, évente 75 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, és 33 ezren halnak meg. Az OECD 34 tagállama közül nálunk a legrosszabb a helyzet.

„Fontos, hogy minden eszközt, minden lehetőséget megragadva, tudatosan és együtt vegyük fel a harcot az életért. Ezért csatlakoztunk mi is a Rákellenes Küzdelem Világnapján a betegség ellen küzdők mellé” − mondta Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke az Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy adományukkal a betegek egészségének visszaszerzését kívánják elősegíteni, és hogy együttérzésükkel szeretnék felhívni mindenki figyelmét a testi és lelki támogatás fontosságára e területen is.

 

Béres a daganatos betegkért

A Béres Alapítvány 2002-ben indította el a daganatos betegek támogatását célzó Béres a daganatos betegkért elnevezésű programját. Ebben felvilágosító tevékenységgel, jótékonysági rendezvényekkel és termékadományokkal nyújtanak hatékony segítséget. A Rákellenes Küzdelem Világnapja alkalmából az Országos Onkológiai Intézetnek, a Rákbetegek Országos Szövetségének, a Magyar Rákellenes Ligának, a Rák ellen az Emberért Holnapért Alapítványnak, a Magyar ILCO Szövetségnek, és a Magyar Hospice Alapítványnak adták át a 30 millió forint értékű Béres csepp adományukat.

A megelőzés és a korai diagnosztika  a legfontosabb

Az Országos Onkológiai Intézet részéről prof. dr. Kásler Miklós főigazgató főorvos mondott köszönetet a Béres Alapítványnak a támogatásért. „Ma már a betegek egyharmadát meg tudjuk gyógyítani, és sokuknál jelentős életminőség javulást tudunk elérni. Azonban az elsődleges prevenció fontosságát nem győzöm hangsúlyozni, hiszen helyes életmóddal a daganatos megbetegedések legalább harmadát meg lehetne előzni” – mondta a sajtótájékoztatón prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Béres Alapítvány