Stresszoldó gyakorlatok a könnyebb fogyásért

0
269
Fotó: 123rf.com

A súlygyarapodást gyakran kíséri rossz közérzet, majd ennek nyomán kényszeres evés, még éhségérzet nélkül is. Ha megtanuljuk kontroll alatt tartani érzelmeinket és elűzni a stresszt, a szofrológia segíthet a mértéktelen evés megfékezésében. Az alábbi lassú, ellazító mozgásformák és célzatos vizualizáció kombinációját jelentő gyakorlatok útján, kiegyensúlyozott táplálkozás mellet, rátalálhatunk vágyott testsúlyunkra.

Ellazulás „progresszív izomrelaxáció” segítségével

Ülő vagy álló helyzetben végezzünk mély belégzést, miközben feszítsük meg az arcizmokat és szorítsuk össze az állkapcsot, 5 másodpercig
– Kilégzéskor maximálisan lazítsuk el az arcizmokat és az állkapcsot.
Belégzéskor feszítsük meg a nyak és a váll izmait, miközben szorítsuk ökölbe a kezünket és húzzuk össze a karizmokat.
Kilégzéskor lazuljunk el, a megkönnyebbülés „pfú” szavát kifújva magunkból.
Belégzéskor feszítsük meg az egész testünket: az arc, a váll, a kéz, a láb izmait, a farizmot, a vádli és a lábfej izmait, egészen a lábujjakig.
Kilégzéskor lazítsuk el az izmainkat, ismét a megkönnyebbülés „pfú” szavát kifújva magunkból.
Befejezésül pozitív vizualizációs gyakorlat: képzeljük el, hogy egy napsugár-nyaláb melege szétárad a testünkön, amitől több önbizalmat érzünk magunkban. 

Fotó: gettyimages.com

A szakember véleménye

Izmainkat megfeszítve és ellazítva jobban érzékeljük a testünket. Ha rendszeresen végezzük az ilyen gyakorlatokat, könnyebben engedjük el magunkat, és gyorsabban csökkentjük a felgyülemlett feszültséget. Ily módon magabiztosabban, nyugodtabban tudunk szembenézni az élet nehéz helyzeteivel is.

 A nassolási vágy enyhítése

– Folytassuk a kapcsolatfelvételt a testünkkel 3 lassú, mély légzéssel.
– Tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, mint: „Valóban éhes vagyok?”, „Szomjas vagyok?”, „Stresszes állapotban vagyok?”.
Végezzünk belégzést, felfújva a hasunkat, mint egy labdát.
– A levegő kifújásakor ernyedjen el a has.
Vizualizáljuk emésztőszerveinket (gyomor, máj, a vastagbél…). Belégzéskor érezzük, hogy eltölt minket a nyugalom, és hogy uralkodni tudunk éhségérzetünkön. Kilégzéskor utasítsuk el negatív kényszereinket, beleértve a nassolási vágyat.
Lágyan masszírozzuk a hasat, mindig az óramutató járásával egyező irányban. 
– Fokozatosan nyerjük vissza a bizalmat a testünkben.

A szakember véleménye

A jóllakottságot akkor érjük el, ha éhségérzetünk mértéke szerint eszünk – nem túl sokat, és nem is túl keveset. Az étkezés befejezésekor nem szabad teljesen megtelnie a gyomrunknak így elkerülhető a „degeszre ettem magam” kellemetlen érzése. Mert egy étkezésnek csak a jó közérzetet kellene biztosítania, amint letettük az evőeszközt….

 Az önbecsülés visszaszerzése tükör segítségével

Álló helyzetben, csukott szemmel lazuljunk el, lassan és mélyen lélegezve néhány percen át.
Végezzünk belégzést, és emeljük a karunkat a fejünk fölé.
Kilégzéskor lassan engedjük lefelé a karunkat magunk felé fordított tenyérrel, elképzelve, hogy tenyerünk a tükrünk.
Továbbra is csukott szemmel próbáljuk vizualizálni, mit mutat a tükör, ha a kezünket az arcunk, nyakunk, mellünk és hasunk elé tesszük.
– Ezután teljesen engedjük le a karunkat a testünk mellé.
Mondjuk el magunkban a pozitív megerősítést: olyannak fogadjuk el magunkat, amilyenek vagyunk!

A szakember véleménye

Egy nagyobb mértékű hízás az önbecsülés hiányával függhet össze, ezért tudatosítani kell magunkban személyiségünk pozitív jegyeit.  Nagylelkűség, intuíció, merészség, dinamizmus, szeretet képessége… mind-mind ide tartozhat. Tanuljuk meg értékelni jó tulajdonságainkat és képességeinket – önértékelésünk javulni fog!

Az evési kényszer legyőzése reflexszerű cselekvéssel

– Amint a kényszeres evési vágy felmerül bennünk, azonnal mondjuk magunkban: STOP!
Majd lélegezzünk mélyen, és ha szükséges, hangosan, hogy elűzzük a stresszt, amely ezt a kényszeres evési vágyat okozza. Hosszan, mélyen lélegezzünk továbbra is, hogy kiürítsük magunkból ezt a kényszert, a feszültséget, a negatívat.
Végezzünk belégzést, miközben töltődjünk fel pozitív energiával.
– Kilégzéskor a stressz és a mérgező érzelem minden formáját ismét ürítsük ki magunkból.
– Helyettesíthetjük is ezt a kényszeres vágyat egy megfelelő, reflexszerű cselekvéssel. Ez lehet akár fogmosás (ha van rá mód), édesgyökér rágcsálása, erősen mentolos cukor szopogatása stb. Bármi lehet, amitől elmúlik az evési vágy.
– Végül igyunk egy nagy pohár vizet az újrafókuszálás érdekében.

(Fotó: 123rf)

A szakember véleménye

Minden alkalommal, amikor ránk tör az evési (nassolási) vágy, nagyon ajánlott, hogy azt helyettesítsük egy olyan cselekvéssel/gesztussal, melyet rendszeresen ismételnünk kell. Ily módon új neuron-kapcsolatokat hozunk létre az agyunkban. Amikor elménk megérti ezt az utat, akkor újra meg kell tennie a választott gesztust az evéskényszer elűzésére.

Jó tanácsok fogyni vágyóknak

Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz. Inkább a haladást nézzük, mint a tökéletességet, amikor közelítünk a kitűzött cél felé. 
Szerezzünk örömöt magunknak: minden frusztráció „kicsúszáshoz” vezethet. Így pl. időről időre engedjünk meg magunknak pár kocka csokoládét ahelyett, hogy teljesen megfosztanánk magunkat tőle. Utóbbi esetben ugyanis nagyon valószínű, hogy hirtelen megeszünk belőle egy egész táblával…
Együnk tudatosan: figyeljünk az étel illatára, látványára, állagára, minden falatot lassan ízlelgetve. Tanuljuk meg tiszteletben tartani éhség és telítettség-érzésünket.

Forrás: Galenus