Személyre szabott terápiával jól csökkenthetők az allergiás tünetek

0
414

Az ország területének nagy részén továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, emiatt sokan tapasztalhatnak az átlagosnál erősebb tüneteket. Ha ezek az allergiás tünetek súlyosak vagy a gyógyszerek hatására sem múlnak el, akkor – ha korábban még nem tettük – a szakemberek szerint mindenképp érdemes mielőbb allergológushoz fordulni, aki a tüneteik függvényében személyre szabott, hatásos terápiát állít össze.

Tudnivalók az antihisztaminokról

Az allergiás tünetek megjelenésekor az emberek többsége először valamilyen recept nélküli készítményt választ. Habár a termékpaletta igen széles, a készítmények közös vonása, hogy többségük valamilyen antihisztamin-típusú összetevőt tartalmaz. Az antihisztamin-hatóanyag az allergiás reakció során a szervezetben felszabaduló hisztamin nyálkahártyákon lévő hisztaminreceptorokhoz való kötődését gátolja. 

Ez azt jelenti, hogy az allergiás tünetek már nem tudnak megjelenni: a betegnél egy időre megszűnik a tüsszögés, orrfolyás. Az antihisztaminok kiválasztásánál jó tudni, hogy a hatóanyagok alapján léteznek első generációs, vagy újabb, második generációs készítmények is. Előbbieknél gyakori, hogy álmosságot okoznak, utóbbiaknál ez kevésbé jellemző, és a hatásuk is tovább tart – mondta el Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Fotó: gettyimages.com

Az orrspray árthat is

A recept nélkül vásárolható készítmények között megtaláljuk még az allergia elleni orrspray-ket is, melyek hatásukat közvetlenül az orrnyálkahártyán fejtik ki. Előnyük, hogy akár hosszabb időn – fél éven – át is használhatók. Dr. Balogh Katalin tapasztalatai szerint a betegek nincsenek mindig tisztában azzal, hogy a nátha esetén javallott orrcseppeket nem az allergiás tünetek kezelésére fejlesztették ki, így megesik, hogy valamilyen,  nátha kezelésére használatos nyálkahártya-lohasztó orrcseppel kezelik az allergiás tüneteiket.

Bár ezek a készítmények is megszüntetik ugyan a panaszokat, ám csak rövid ideig használhatóak, hosszabb időn át alkalmazva akár a nyálkahártyát is tönkretehetik! Ugyan ilyen veszélyes lehet, ha a beteg allergiásként kezeli magát, de valójában más betegsége van, amelynek tünetei nagyon hasonlóak a szénanáthához. Orrdugulást, orrfolyást orrpolip vagy orrsövényferdülés, illetve nem allergiás eredetű orrnyálkahártya-gyulladás vagy az orrban létrejött daganatos elváltozás is okozhat.

Személyre szabott kezelés

Az allergiás jellegű panaszok kivizsgálása során lehetőség van minden egyéb olyan fül-orr-gégészeti rendellenességet kizárni, amely az allergiás tünetek megjelenésében közrejátszhat. Allergiateszttel meghatározható a panaszokat kiváltó ok ( pl. pollen, háziporatka, vagy az egyéb allergén).

Ezt követően a kezelőorvos a tüneteket és a beteg beszámolóját figyelembe véve összeállítja a legoptimálisabb kezelést, mely egyaránt tartalmazhat vényköteles és recept nélkül is kapható készítményeket. Ebben az esetben tehát a beteg biztosan csak azt szedi, amire szüksége van, és ami a tüneteit is megszünteti.

Tartós terápia, praktikus tanácsok…

Léteznek olyan hétköznapi praktikák is, amelyekkel a kezelést még hatékonyabbá tehető. Apróságok, de talán nem is gondolunk rá, hogy például pollenszezonban jó minden esete hajat mosni, így éjszaka nyugodtabban alhatunk, mert nem lélegezzük be a hajunkra tapadt polleneket.

A lakásba jutó pollenmennyiséget csökkenthetjük, ha nem teregetünk a szabadban és éjszaka szellőztetünk, amikor a pollenkoncentráció is alacsonyabb. Az ilyen és hasonló praktikus tanácsok mellett az allergológus szakorvos természetesen azok számára is tud terápiát javasolni, akik tartós megoldást keresnek az allergiás tünetek kezelésére.

Az antihisztaminok tüneti kezelésre szolgálnak, azonban létezik olyan terápia, ami az allergia kiváltó okára hat, a félresiklott immunműködésre – magyarázta dr. Balogh Katalin. Oki terápiának is nevezzük ezért az allergén-immunterápiát, amelynek segítségével a beteget hozzászoktatható ahhoz az allergénhez, ami a tüneteit okozza, ilyen módon idővel képes lesz az allergén jelenlétét panaszok nélkül elviselni.

A betegek tapasztalatai szerint a terápia hatására már az első évben jelentősen csökkennek a tünetek, azonban fontos tudni, hogy ezt a kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal meg kell kezdeni…

[Forrás: Budai Allergiaközpont]