Távkonzultáció – hogyan készüljek fel az online vizitre? 

0
279
Fotó: gettyimagas.com

A legtöbben még csak most ismerkedünk a távkonzultációval, melynek során személyes találkozó nélkül, online, skype-on, telefonon vagy e-mailben kérhetünk tanácsot, gyógyszerek beállítását vagy módosítását kezelőorvosunktól. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan érdemes felkészülni a távkonzultációra annak érdekében, hogy a maximális segítséget kaphassuk. 

Az allergiaszezon idén sem marad el

Habár jelenleg az egész világ a koronavírusra figyel, és mindenki a fertőzés terjedésére tett megelőző lépések betartására törekszik, a pollenallergiások sajnos idén sem kapnak felmentést a tüneteik alól. A következő napokban visszavonhatatlanul megérkezik a tavasz, a kőris, a nyír és a platán is szórja a polleneket, de még előttünk a leggyakoribb allergén, a parlagfű nyári virágzása is

Figyeljük az aktuális pollenjelentést, ne hagyatkozzunk a pollennaptárra, mert az időjárás függvényében az egyes növények pollenszórása eltolódhat. Ha az allergén pollen megjelenik a levegőben, meg kell kezdenünk a tüneti kezelést. Az igazán hatásos, személyre szabott, akár több készítmény egyidejű kombinációját tartalmazó kezelést allergológus tudja összeállítani.

Fotó: 123rf.com

Távkonzultáció lépésről lépésre

Ha bejelentkeztünk távkonzultációra és a skype-on vagy telefonon történő egyeztetést választottuk, akkor megkapjuk a pontos időpontot, amikor az orvossal beszélhetünk. Az időpont előtt készüljünk fel a beszélgetésre:

  • Írjuk össze az összes kérdésünket, ami felmerül bennünk a tüneteinkkel/kezeléssel kapcsolatban. 
  • Ha a korábbiakhoz képest új tünet jelentkezett, azt is jegyezzük fel! 
  • Hasznos lehet a beszélgetés előtt tüneti napló vezetése, így a kezelőorvos képet kaphat arról, hogy panaszaink milyen gyakorisággal, esetleg mihez köthetően jelentkeznek.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereink és táplálékkiegészítők, vitaminok legyenek a közelben, illetve érdemes listát is készíteni róluk. A készleten lévő gyógyszereink mennyiségét ellenőrizzük, ne felejtsünk el receptet kérni, ha valamelyikből már csak kevés van.
  • Lehetséges, hogy a tüneteink alapján szükség lesz bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére. Ezt csak személyesen a rendelőben tudjuk megtenni, természetesen az előírások szerinti óvintézkedések betartása mellett erre is van lehetőség. A lelet kiértékelése és a kezelés további beállítása azonban már az online térben folytatódhat.
  • Beszéljük meg a kontroll időpontját is, amennyiben szükséges.
  • Ha allergén immunterápiát szeretnénk kezdeni, parlagfű allergiások számára mielőbb javasolt az orvossal történő konzultáció, mert a kezelést legkésőbb május elején meg kell kezdeni! Aki ebben az évben kezdi a kezelést, egyeztessen mielőbb allergológussal, az allergén immunterápia indításának feltételeiről – az előzetes vizsgálatokról – a jelenlegi járványhelyzetben.

Ezért fontos az allergiás tüneteket kezeltetni

Ha az allergia csak egy kis tüsszögést, szemviszketés vagy orrfolyást okoz, hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Pedig a kezdeti enyhe tünetek a később egyre erősebbek lehetnek, és nappal a munkavégzést, éjjel a nyugodt pihenést is zavarhatják. A kezeletlen allergia szövődményeként akár krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy asztma is kialakulhat, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, mivel a gyulladt orrnyálkahártya fogékonyabb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell. 

Ebben az időszakban segítség, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe vehetünk, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. 

Forrás: Budai Allergiaközpont