A tudatos gyógyszerfogyasztás

0
309
Fotó: pixabay.com

A gyógyszerek alkalmazása kikerülhetetlen az életünk során. Betegségben vagy éppen betegség megelőzésére valamennyien használunk, szedünk gyógyszereket. Gondoljunk csak a csecsemők kötelező védőoltásaira, az általában téli időszakban szedett vitaminokra, az esetenként szükséges fájdalomcsillapítókra. Érdemes végiggondolni, mennyire használjuk tudatosan a gyógyszereket.

Az egészséges életmód jegyében egyre jobban odafigyelünk az étkezéseinkre, ügyelünk arra, mit eszünk. A médiában gyarapodnak a különböző, egészséggel kapcsolatos termékek reklámjai. Sokszor az is gondot jelent, hogy a látott, hallott vagy olvasott termék vajon gyógyszer, étrendki egészítő, hagyományos növényi gyógyszer vagy bármi más termék, amely hatással van az egészségünkre. Még na gyobb nehézséget jelent, hogy ha tudatosan akarjuk használni ezeket a szereket, vajon milyen tudnivalókat kell figyelembe venni.

A gyógyszerfogyasztásról akkor tudunk beszélni, ha tudjuk, mit jelent a gyógyszer kifejezés. Azt is meg kell határoznunk, kik és mikor szednek vagy alkalmaznak gyógyszert, hol lehet vásárolni, és mire kell figyelnünk a gyógyszerek alkalmazásakor.

Betegség esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Mi a betegség?
Ha olyan tünetekkel találkozunk, amelyek megnehezítik vagy ellehetetlenítik a mindennapos tevékenységeinket. Amikor hosszasan elhúzódó vagy visszatérő fájdalmat tapasztalunk, ha a testünk hőmérséklete meghaladja a 39 °C-ot. Ha nem magyarázható vérzést tapasztalunk, ami esetleg feltűnik a vizeletben vagy a székletben. A betegségre utaló jeleket még hosszasan lehetne sorolni, de tapasztalatból már mindenki nagyjából-egészéből tudja, mikor kell orvoshoz fordulni.

Gyógyszer

Bármely anyag vagy azok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazható termékként jelenítenek meg, vagy azok az anyagok vagy keverékeik, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az ember valamely élettani funkció jának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében az emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmazhatók.” (Forrás: 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról.)

Fontos tudni, hogy a gyógyszer nem gyógyító szer! A meghatározás is azt mondja, hogy betegségek kezelésére vagy megelőzésére alkalmas szer. Tudjuk, hogy sok olyan krónikus, életfogytig tartó betegség van, amelyet a tudomány jelen állása szerint nem tudunk gyógyítani, csak kezelni. Ilyenek például a cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a reumatikus megbetegedések bizonyos formái és még sok más.

Fotó: 123rf.com

Más oldalról viszont fontos tudnunk, hogy gyógyszert nem csak beteg emberek kapnak. A betegségek megelőzésére alkalmas, ún. preventív szerek, a védőoltások, vakcinák kifejezetten csak egészséges emberek számára alkalmazható szerek. Nyilvánvaló, ha valaki megbetegedett influenzában, neki már hiába adjuk az influenza elleni védőoltást. Ezen túlmenőleg is sok olyan gyógyszer van, amelyet kifejezetten egészséges embereknek szánunk, akár az egészségük megóvása érdekében, például a vitaminokat vagy a nem kívánt terhesség megakadályozására a fogamzásgátló szereket.

Azt is fontos tudnunk, hogy bizonyos diagnózisok felállításához szükség van diagnosztikus szerek alkalmazására, például izotópos vizsgálatoknál enyhén sugárzó diagnosztikumot alkalmaznak. Az alkalmazott szerek ugyancsak gyógyszerek, függetlenül attól, hogy ezek nincsenek hatással semmilyen betegségre.

Bizonyos gyógyszereknek a felhasználása az alkalmazás helyét és idejét is meghatározza. A védőoltásokat a várható fertőzések, járványok előtt, a vitaminokat betegségek után vagy a téli, vitaminszegény időszakokban ildomos alkalmazni. Más szereket helytől, időtől függetlenül kell vagy lehet alkalmazni.

Gyógyszer = termék + információ

A gyógyszer különlegességei
A gyógyszer, szemben a többi árucikkel, különleges termék. Gondoljunk arra, hogy nem elegendő, ha magát a gyógyszert kiváló minőségben előállítják. Szükséges ismerni a szer alkalmazásának a módját. Egy kenőcsöt nem szájban kell elszopogatni, és a kúpokat nem a bőrbe kell masszírozni. Sőt, még az sem mindegy, hogy a szájon át alkalmazandó tablettát naponta egyszer vagy háromszor vesszük be. Ha a gyógyszert orvos rendeli, mindenképpen kövessük az ő rendelését.

A legjobb terápia is csak annyit ér, amennyit betart belőle a beteg. Hiába a megfelelő, jó gyógyszer, ha a fiókban van, és nem alkalmazza a beteg. Senkit ne tévesszenek meg a jó szándékú segítők! A szomszédok, a barátok, a netes mindentudók. Vannak, akik tudják, hogy a gyógyszer majd akkor fog hatni, ha nem az orvos utasítása szerint, hanem egyedi okoskodás alapján használjuk. Ne hallgassunk rájuk, mindenképpen maradjunk az orvos utasítása mellett, kövessük a kezelőorvos elrendelését! Hasznos, ha elolvassuk a gyógyszertárban kiváltott gyógyszer beteg tájékoztatóját, amelyben a sok hasznos tudnivaló mellett, természetesen, minden lehetséges mellékhatás is fel van sorolva. Ettől a felsorolástól sosem kell megijedni.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek a mellékhatások minden betegnél meg is jelennek, csak annyit, hogy megjelenhetnek. Minél több lehetséges mellékhatás felsorolását találjuk egy-egy gyógyszer tájékoztatójában, az egyben azt is jelenti, hogy sok tapasztalat gyűlt már össze, hogy sokan alkalmazták eddig az adott szert.

Előfordulhat, hogy jóakarók – szomszédok, barátok, rokonok – felajánlják a saját, korábbi betegségükből megmaradt gyógyszerüket. Ne fogadjuk el! A diagnózisnak, a betegség megállapításának feladatát bízzuk az orvosra! Ez az ő feladata! Az orvos, amikor megállapítja a diagnózist, számba veszi a beteg állapotát, életkorát, életkörülményeit, egyéb betegségeit, és ennek függvényében rendeli el a terápiát. A szer, amelyet a szomszéd szed a magas vérnyomására, elképzelhető, hogy nem alkal mas a mi magas vérnyomásunk kezelésére.

A betegnek az orvosba, a gyógyszerbe és a terápiába vetett hite fél gyógyulás. A gyógyulás másik fele a terápia követése. Fontos, hogy Magyarországon szabad orvosválasztás van, ezért olyan orvoshoz forduljunk, olyan orvost válasszunk, akiben feltétel nélkül meg bízzunk. Egy-egy betegség kezelésére általában több koncepció is megfelelő lehet.

A koncepciókat, terápiákat azonban nem tanácsos keverni. Ugyanazokkal a panaszokkal nem érdemes több orvost felkeresni, és a többféle terápiás javaslatból válogatni, kiválasztani mindegyikből, mi az, ami tetszik. Adott betegség vagy adott panaszok esetén egy orvosnak a terápiás javaslatait kövessük, és azokat pontosan tartsuk be. Ha az orvos által rendelt gyógyszerek mellé más, recept nélkül kapható szert is alkalmazni akarunk, erről feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvost!

A gyógyszereknek nem csak hatásuk és mellékhatásuk van. Egymással is kölcsönhatásba léphetnek. Szélsőséges esetben egy recept nélküli szer akár kiolthatja a receptre rendelt szer hatását. A recept nélkül kapható gyógyszerek esetén is tanácsos a betegtájékoztatóval azonos értékű alkalmazási előiratot elolvasni. Sok kérdésünkre kaphatunk választ a választott szerrel kapcsolatban. A megválaszolatlan kérdéseinket pedig feltehetjük a gyógyszertári szakembereknek, a gyógyszerészeknek és az asszisztenseknek, és persze a kezelőorvosunknak is.

Fotó: 123rf.com

A gyógyszerhez való hozzájutás

A gyógyszer különleges árucikk, ezért kizárólag kitüntetett helyeken lehet hozzáférni, megvásárolni. Talán magától értetődik, hogy gyógyszereket gyógyszertárakban lehet és ajánlatos vásárolni. Nemcsak azért, mert ott minden bizonnyal szélesebb a választék, de azért is, mert a szakképzett munkatársak felvilágosítást adnak a készítményekkel kapcsolatban, illetve választ adnak a kérdéseinkre.

Jó esetben tanácsokkal látnak el az egészséges életmóddal, a betegségünkkel, a panaszainkkal összefüggésben. Gyógyszereket vásárolhatunk még drogériákban és benzinkutaknál. Ezek is „kitüntetett helyek”, azaz engedélylyel és hatósági felügyelettel rendelkező elárusítópontok. Tudnunk kell, hogy gyógyszertáron kívül csak nem receptköteles gyógyszereket szerezhetünk be. És azzal is számolnunk kell, hogy ezeken a helyeken csak magunkra számíthatunk, szakképzett kiszolgálószemélyzet hiányában hiába tesszük fel a kérdéseinket.

Az internetes vásárlások terjedésével egyre több gyógyszertár kapcsolódik be az online kiszolgálók sorába. Sok olyan élethelyzet van, amikor praktikus, sőt kifejezetten hasznos lehet a netes vásárlás. Például a Covid-19-járvány alatti időszak. Ha az online gyógyszervásárlás mellett döntünk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy valóban gyógyszertárból vásárolunk-e. Ellenőrizzük le, hogy a megadott elektronikus cím tényleges patikához tartozzon. Ha dolgunkban, érdemes az illetékes hatóság – Magyarországon ez az OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi
Intézet – közhiteles honlapján, webes felületén megnézni, hogy megfelelő engedéllyel rendelkező helyről rendeljünk.

Gyógyszert sose vásároljunk piacon, szomszédtól, zöldségesnél vagy bármely más olyan üzletben, amely nem gyógyszerforgalmazásra hivatott.

A gyógyszereknek meghatározott, előírt tárolási körülményeik vannak. A fénytől való védelem vagy a megfelelő hőmérsékleten történő tárolás elengedhetetlen a gyógyszerek minőségének megőrzéséhez, és ezzel együtt a hatékonyságuk fenntartásához. A gyártó vagy a forgalmazó csak akkor vállal teljes körű felelősséget a gyógyszerek minőségéért és hatékonyságáért, ha a felhasználásig megfelelő, kontrollált, ellenőrzött körülmények között tárolták azokat.

Miből vannak a gyógyszerek?

Gyakori kérdés, hogy vajon miből készült a gyógyszerünk? Különösen érdekes lehet ez cukorbetegek esetén, tekintettel arra, hogy a szer tartalmaz-e hozzáadott szénhidrátot, cukrot. De érdekes lehet ez vegetáriánus vagy vegán étrend mellett is, vagy bármely összetevőre való érzékenység, esetleg allergia esetén. A gyógyszerek készülhetnek természetes anyagokból, növényi vagy állati eredetű anyagokból, és lehetnek kémiai úton előállított, szintetikus vagy félszintetikus anyagokból. Félszintetikusak azok az összetevők, amelyek természetes alapanyag ból kémiai úton egy plusz molekula vagy mulekularész hozzáadásával készülnek.

Érdemes tudni, hogy a természetben előforduló anyagok a tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően a legtöbbször mesterséges, vagyis kémiai úton is előállíthatók.

A gyógyszerkészítményeket Magyarországon két nagy csoportba soroljuk. A homeopátiás gyógyszereket bizonyos országokban nem a gyógyszerek közé sorolják. A másik nagy csoport az allopátiás gyógyszerek csoportja. A patikai forgalomban lévő gyógyszerek többsége az allopátiás csoportba tartozik. A két gyógyszercsoport között különbség van mind előállításukban, mind felhasználásuk elvi alapjaiban. Míg a homeopátiás szerek a szervezet saját működését, saját védekezőrendszerét aktivizálják, segítik, erősítik, addig az allopátiás szerek a betegségek tüneteinek ellenszerei.

Egy különleges gyógyszercsoport a hagyományos növényi gyógyszerek csoportja. Gyógynövénytartalmú hagyományos és irodalmi adatokon alapuló növényi gyógyszerek

Növényi gyógyszer: olyan gyógyszer, amely hatóanyagként kizárólag egy vagy több növényi anyagot, illetve növényi készítményt vagy ezek kombinációját tartalmazza.

Hagyományos növényi gyógyszer: olyan növényi gyógyszer vagy azok kombinációja, amely a kizárólag az adott hatáserősségre és adagolásra jóváhagyott javallat alapján orvosi diagnózis, felügyelet és rendelvény nélkül alkalmazható; szájon át, külsőleg, illetve belélegezve használandó; irodalmi adatok vagy szakértői jelentések alapján.

Orvosi rendelvény nélkül kiadható, irodalmi adatokon alapuló növényi gyógyszer: olyan növényi gyógyszer vagy azok kombinációja, amely a kizárólag az adott hatáserősségre és adagolásra jóváhagyott javallat alapján orvosi diagnózis, felügyelet és rendelvény nélkül alkalmazható. (Forrás: 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról.)

A tudatos gyógyszerfogyasztással kapcsolatban még arra fontos ügyelnünk – legyen szó akár allopátiás, vényköteles vagy recept nélkül kapható, akár homopátiás, netán hagyományos növényi gyógyszerekről –, hogy mindig a megfelelő dózist alkalmazzuk. Tudnunk kell, hogy a gyógyszerek engedélyezését, alkalmazását hosszú évek tudományos kísérletei előzik meg, pontosan kipróbálva és igazolva a hatékony dózis nagyságát, megfelelő számú betegen kipróbálva és megtapasztalva, hogy mekkora mennyiséggel lehetséges a kívánt hatás elérése.

Ne higgyük, hogy ha megsokszorozzuk az előírt adagot, akkor gyorsabb lehet a gyógyulás. És az sem helyes elgondolás, hogy ha enyhébbek a tünetek, akkor kisebb mennyiség is elegendő az alkalmazott gyógyszerből. A gyógyszerek biológiai úton kötődnek a szervezet receptoraihoz. A nagyobb mennyiség alkalmazásakor elképzelhető, hogy a feleslegesen bevitt gyógyszermennyiség változatlanul ürül ki a szervezetből. A kívánatosnál kisebb mennyiség pedig nemhogy kisebb hatást, hanem semmilyet nem képes kiváltani a szervezetben.

Összességében a túladagolás és az aluladagolás egyformán veszélyes. Mindenféle gyógyszeralkalmazás során ragaszkodjunk elsősorban a kezelőorvos utasításához, illetve annak hiányában hűen kövessük a betegtájékoztatóban vagy az alkalmazási előiratban megadott használati utasításokat.

Dr. Sánta Zsuzsanna
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazin januári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!