A flavonoidok top 4 előnye és hatása

0
566
Fotó: pixabay.com

Bizonyára sokan hallottak már a flavonoidokról. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Voltaképpen növényi pigmentek is, de az egyik remek tulajdonságuk az, hogy antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek nemcsak a szabad gyökök káros hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is bírnak. A cikkből kiderül, hogy melyek azok a flavonoidokban gazdag táplálékok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Minél változatosabban étkezünk, annál több egészséges növényi vegyületeteket, például flavonoidokat viszünk be a szervezetünkbe. Leginkább a brokkoli, a kelkáposzta, a vízitorma, a cseresznye, a szeder, a hagyma, a gránátalma, a spenót, a szőlő, az étcsokoládé és a zöld tea tartalmaz nagy mennyiségben flavonoidokat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása már csak azért is nagyon egészséges, mivel sok betegségtől óvhat meg bennünket. Lássuk is, hogy miért is olyan egészségesek a flavonoidok.

A szív- és érrendszeri problémák oxidatív stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a vegyületek az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat. A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például a fekete bors, a fokhagyma, az oregánó, a rozmaring és a gyömbér jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága.

Fotó: 123rf.com

A flavonoidok aktívan részt vesznek a sejtciklusok szabályozásában is. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, lényeges, hogy ezek a sejtciklusok egyensúlyban maradjanak, ebben segítenek ezek a vegyületek.

A flavonoidok rendszeres fogyasztásával bizonyos krónikus neurodegeneratív betegségek kialakulása is késleltethető, köztük az életkorral összefüggő demencia és az Alzheimer-kór megjelenése is. Mivel a flavonoidok az agy jobb vérellátását is elősegítik, így a kognitív funkciók javulásában is aktívan részt vesznek.

A flavonoidokról bebizonyosodott, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, mivel meggátolják a gyulladást elősegítő üzenetküldő molekulák képződését. Nemcsak olyan speciális flavonoidok képesek erre, mint a kvercetin, hanem minden olyan flavonoidkivonat, amely gyógynövényből vagy fűszernövényből készült.