Fotó: 123rf.com

A túlsúlyosak és elhízottak fogyása nem csak az „álomalak” elérése miatt lényeges. A testtömegcsökkenés számos kórkép, köztük metabolikus, kardiovaszkuláris és mozgásszervi megbetegedések rizikóját mérsékli. A fogyókúrázók törekvései a gyógyszerészek részéről is támogatandók − az életmódtanácsok mellett bizonyos patikaszerek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.

Leszögezendő, hogy csodákra képes fogyasztó készítmény, ami a diétás szabályok követése és/vagy testmozgás nélkül fogyáshoz vezetne, nem létezik.

A következőkben bemutatjuk azokat a patikaszereket – döntően étrend-kiegészítő kategóriába sorolt készítményeket −, amik elősegíthetik a fogyókúrás programok eredményességét; és felsoroljuk azokat, amik hatékonysága nem alátámasztott (1−3).

Komplex készítmények a fogyókúrás programok támogatására

A fogyókúra alatti táplálkozás vonatkozásában a szélsőségek mind a bevitt makro- és mikrotápanyagok mennyiségét, mind azok minőségét illetően kerülendők. Hibás gyakorlat például a szénhidrátok étrendből való száműzése vagy az egyetlen típusú étel (pl. káposztaleves) kizárólagos és napokon vagy heteken át tartó fogyasztására való átállás.

A fogyókúra idején kiemelten fontos a fehérjebevitel! A fehérjékben gazdag diéta testsúlycsökkentő hatását az Európai Tanács szakemberei is elismerik állásfoglalásukban (4). Ha a bevitt energia legalább 40 százalékát fehérjék fedezik, akkor megvalósítható a zsírtömeg csökkentése és az izomtömeg megtartása; ebben feltételezhetően a proteinek metabolizmusának energiaigénye és/vagy a bélben termelődő hormonok pl. glukagonszerű peptid-1 játszanak szerepet.

Fotó: 123rf.com

Nem szabad teljesen mellőzni a szénhidrátokat sem az étrendből, ugyanis ezek elhagyása intenzív éhségérzettel, fejfájással járhat, ami könnyen a fogyókúra abbahagyásához vezethet. Ügyelni kell a megfelelő mértékű rostbevitelre, a zsírsavak, vitaminok és nyomelemek optimális összetételben való szervezetbe való bejuttatására.

A megváltozott igényeknek megfelelő, ugyanakkor kiegyensúlyozott, a fogyókúrát támogató étrend összeállítása nem könnyű feladat. A táránál állva lényeges tájékozódni arról, hogy a fogyókúrázni szándékozó „csak” napi egy-kettő vagy az összes étkezését szeretné-e fogyókúrát támogató készítményekkel helyettesíteni. Léteznek olyan készítmények, amik a napi étkezés egy részét helyettesítik (angolul meal replacement), azaz például napi 1-2 étkezés kiváltható speciális összetételű turmixok fogyasztásával. Vannak olyan készítmények is, amik komplex összetételüknek köszönhetően a teljes napi étrendet képesek helyettesíteni (angolul daily ration) olyan módon, hogy a fogyókúrás program alatt se lépjenek fel hiányállapotok a szervezetben. A választásnál lényeges szempont a termékek ízvilága és telítő hatása, amik jelentősen hozzájárulhatnak a fogyókúra sikeréhez.

Számos olyan termék is megtalálható a patikák polcain, amik egy-egy speciális összetevőjükre (pl. koffein, rost, szinefrin) alapozva vezethetnek étvágycsökkenéshez, teltségérzethez vagy csökkent zsírfelszívódáshoz (1−2). Ezeknek a fogyasztása nem helyettesíti, mindössze kiegészíti a fogyókúra alatt is követendő kiegyensúlyozott étrendet.

A teljes cikket itt olvashatja el: pharmaonline.hu