A hajam, mint a szalmakazal – hajápolási tippek

0
12714

A hideg időben kötött sapkát, kapucnit, egyéb fejfedőt hordtunk, és emiatt még jobban összeesett a hajunk, s most nehezebb „karbantartani”, mint amikor a szabadban bőven éri a levegő. Ideje valamit kezdeni ezzel a „szalmakazallal”.

 

Miért száraz és töredezett a haj?

Van, akinek természeténél fogva száraz a haja, ami számos esetben a hullámos, göndör hajúak sajátja. De leggyakrabban a dehidratáltság a fő ok, amely a mindennapos külső, agresszív hatások következménye. A túl gyakori hajmosás, a meleg hajkefével történő formázás, ill. a forró hajszárító alkalmazása, a sűrűn ismétlődő festés, melírozás, mind-mind rongálja, szárítja a hajat. Közrejátszanak továbbá a száraz, töredezett haj kialakulásában a szélsőséges időjárási és környezeti viszonyok is, úm. a hideg, a szeles idő, az erős napsütés, vagy a légszennyezettség.
A hajszál egy ideig elviseli a külső agressziót, aztán a lipidek és aminosavak (a proteinek összetevői) kezdenek megfogyatkozni benne. Így a haj fő építőanyaga, a keratin repedezik, a hajszálakon védőréteget képező pikkelyek vesztése szétnyíló hajvégeket eredményez – a haj fakóvá, porózussá, töredezetté válik; érdes tapintású, matt lesz, már nem tükrözi vissza a fényt.

Mire van szüksége a száraz, rugalmatlan hajnak?

Az egyszerű, felületi hidratálás nem elegendő: a száraz, töredezett hajnak mélyre hatoló táplálásra van szüksége. Ezt biztosítják a zsíranyagokat pótló és regeneráló hatóanyagok: a növényi eredetű, tiszta sheavaj, argánolaj, zsírsavak, ceramidok (a haj szerkezetét átalakító lipidek), protein komplexek, aminosavak. Az ilyen tartalmú pakolások hatására helyreáll a lipidtartalom, újratermelődik a keratin, a hajszálakban található rostokban megköt a víz, könnyebben bezárulnak a szétnyílt pikkelyek… Mindez rugalmassá és ragyogóvá teszi a hajat.

Hogyan küzdjünk a hajrost dehidratációja ellen?

Hajbalzsam és pakolás (mely gondosan befedi a hajszálakat, valamint a hajvégeket) elengedhetetlen minden hajmosás után. Tápanyagokban gazdag, krémes formulát válasszunk, amely egyúttal nem nehezíti el a hajat (különösen, ha vékony szálú). Jobb elkerülni az olyan „2 az 1-ben” sampont, amely ugyan kondicionálót is tartalmaz, elősegítve a haj könnyebb kibontását, de általában nem eléggé hidratál.

Mit tegyünk, ha már töredezett végű a haj?

Egyfelől a szabály az, hogy legalább háromhavonta vágatni kell. Másfelől hetente egyszer vagy kétszer növényi olajos kezelés ajánlott a száraz hajon, a samponos mosás előtt, hogy a tápanyag jobban beivódjék, mielőtt meleg törülközővel becsavarnánk egy negyedórán át. A fakó haj ellenszere lehet, ha egész éjszaka rajta hagyjuk a pakolást, hogy minél jobban hasson a gyökerekre. Másnap reggel végezzük el a samponos mosást a felesleg eltávolítására. Hajkoronánk így annyi tápanyagot szív magába, amennyire szüksége van.

Hogyan fésüljük?

Lágyan, amihez leginkább ajánlott a vaddisznósörte-hajkefe. Fémpárnás hajkefét ne használjunk, mert töri a hajat. A haj kibogozása mindig a hajvégektől felfelé, a gyökér irányában történjék. A kifésülést elősegítő termékek kiválasztásakor vegyük figyelembe hajunk állapotát. Az alkoholos habok és lakkok szárítanak, ezért kerüljük a használatukat. A száraz olajspray-k, a vitaminokban és gyógynövényekben gazdag szérumok és hajviaszok (vaxok) lehetővé teszik a haj lágy hidratálását, fixálását, ragyogását anélkül, hogy rontanának a haj állapotán.

Lehet mindennap hajat mosni?

Igen, ha megfelelő, speciális sampont használunk, mely legyen lágy, szulfát- és szilikon-mentes. Ez utóbbi anyagok ugyanis lerakódnak a hajrostokon, és megakadályozzák a hatóanyagok felszívódását. Kímélő, gyógynövénytartalmú samponok ajánlottak mindennapos használatra, melyek gyengéden fejtik ki hatásukat. Hajmosás után langyos vízzel öblítsünk, és enyhén meleg hajszárítót alkalmazzunk (nyáron javasolt a szabad levegőn történő szárítás), ugyanis a meleg/forró víz és levegő a száraz haj ellensége.

Ajánlott a kisimító és hajformázó készítmények, eszközök használata?

Száraz töredezett haj esetén a hő és a kémiai anyagok sokat árthatnak (a hajformázó zselék, hajhabok általában tartalmaznak vegyi anyagokat). Emellett a kisimító „hajvasalók” és forró hővel működő/meleglevegős hajformázó eszközök használata sem ajánlott. De gondos hajtáplálás mellett alkalmanként és rövid ideig tartóan megengedett.

 

Galenus