A hatékony jó mellszívó?

0
849

Sokszor kérdezik a mamák, hogy vegyenek-e mellszívót, és ha igen, milyet?

Vannak olyan helyzetek, amikor szükséged lesz fejésre. Ilyen ha:

– nem lehetsz együtt kisbabáddal, pl. koraszülött vagy beteg a pici,

– el akarod tenni a tejet hűtőbe vagy mélyhűtőbe,

– túl kevés vagy sok a tejed,

– szoptatási időszak alatt visszamész dolgozni stb.

Fontos, hogy hatékony, sérülést nem okozó mellszívót válassz. A jó minőség és hatékonyság garantált, ha orvostechnikai eszköz besorolású készüléket veszel. Mielőtt vásárolsz, tájékozódj, hogy a mellszívó megfelel-e a WHO által megszabott feltételeknek, melyet az alábbiakban olvashatsz.

Az ideális mellszívó

Képes a mellet kiüríteni, a tejtermelést stimulálni

A tejleadó reflex kiváltódása a fejésnél jobban függ az érzelmi és fizikai állapotodtól, mint amikor szoptatsz. Fájdalom, szorongás, fáradtság esetén nehezebben indul be a tejed. A fejés közbeni fájdalomért a mellszívó is felelős lehet!

Az ideális kézi vagy elektromos mellszívónak van stimuláló üzemmódja, ami gyors, kis erejű, fájdalommentes szívásokkal beindítja a tejleadást. Fejő üzemmódja nagyobb erejű, hosszabb szívásokkal üríti ki a tejet. Fontos, hogy mindig a legkisebb szíváserősséggel fejj, de hatékony mellszívóval, hogy ne sérüljön a bimbód!

Nem okoz sérülést, fájdalmat

A fájdalmas fejés oka lehet a nem megfelelő méretű, formájú és anyagú tölcsér. A várandósság ideje alatt gyakran 2-3 mérettel is megnőhet a melled. A bimbód is nagyobbá, vaskosabbá válhat. A szülés utáni 3-5. napon a tejbelövellés idején jelentősen nagyobb lehet az emlőd. Tejpangás esetén is megnőhet, ezért más méretű szívófejre lehet szükséged, akár egy szoptatási időszakon belül is. Ezért olyan mellszívót válassz, amihez tudsz az aktuális igényeidnek megfelelő méretű szívótölcsért vásárolni.

Jó, ha tudod! A megfelelő méretű szívófej és bimbócsatornája biztosítja, hogy tejed akadálytalanul ürüljön. Akkor jó méretű a tölcsér, ha kb. 2 mm van körben a bimbód és a tölcsér bimbócsatornája között. Amikor nagyobb szívótölcsért választasz, akkor annak nagyobb a bimbócsatornájának átmérője is.

Túl nagy a szívófeje és bimbócsatornája a mellszívónak, akkor a keletkező vákuum nagyon mélyre húzza be a bimbód és a bimbóudvarod. Ilyen esetben a tejcsatornák megnyúlnak, keresztmetszetük elvékonyodik, és ez csökkenti a rajtuk keresztül jutó anyatej mennyiségét. Az is lehet, hogy nem tömíti megfelelően a melled a tölcsért, ezért nem alakul ki vákuum.

Túl kicsi a szívófeje és bimbócsatornája a mellszívónak, akkor a bimbóudvarod és a bimbód a szívótölcsérhez dörzsölődhet, összenyomódhat, beleszorulhat, ami miatt a tejcsatornák elzáródhatnak és a dörzsölődéstől sérülések is keletkezhetnek. Ez duzzanattal, fájdalommal és szoptatási nehézségekkel járhat.

Könnyű tisztíthatóság, higiénikus működés

A jó mellszívónak kevés alkatrésze van és azok nem sérülékenyek, jól bírják a tisztítást, sterilizálást. A legjobb mellszívókhoz vásárolhatsz steril anyatejeszacskót, amibe közvetlenül fejheted a tejet, majd tárolhatod is.

Ne legyen drága

Stimuláló és fejő üzemmóddal, hatékonyan, tartósan és egyszerűen működő, ár-érték arányban is megfelelő mellszívók kaphatók.

A folyamatos alkatrészellátás is biztosított legyen

Ellenőrizd le, mielőtt készüléket veszel, hogy kapható-e hozzá alkatrész, mint pl. szelep, ami minden mellszívó esetében sérülékeny.

A legjobb elektromos mellszívók powerbankkal is üzemeltethetők, így bárhol tudsz fejni, ahol szükséges, drága elemek vásárlása nélkül.

A jó mellszívó barátja a mamának és a babának, mert segíti a tartós szoptatást.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, kérje gyógyszerészétől a lapot!