A külföldi utakkal kapcsolatos védőoltások

0
739

A külföldi úti célt választóknak érdemes időben utánanézni, milyen védőoltások szükségesek vagy megköveteltek az adott országba való belépéskor.

A külföldre utazók védőoltásait a megyei kormányhivatalok által fenntartott és egyéb, a nemzetközi oltások végzésére működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók végzik.

Az egyik meglepő az oltásokkal kapcsolatban, hogy legtöbbjük a hazánkban is kötelező védőoltás. Akkor miért kell újra beoltatnom magam? Az oltások többségének védelmi képessége az évek alatt csökken, és a folyamatos kötelező oltásokkal elért nyájimmunitás a régebben oltottakat is megvédi. Azonban külföldön sok országban ezek a betegségek gyakran előfordulnak, mivel alacsony az átoltottság, vagy anyagi okok gátolják a védőoltások alkalmazását.

Az oltóhelyen a leggyakrabban igényelt oltóanyagokból folyamatos az ellátás. Ezek a következők: torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kolera, hastífusz, gyermekbénulás, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis A és B, járványos agyhártyagyulladás, veszettség, sárgaláz és szezonális influenza elleni oltóanyag.

A sárgaláz elleni védőoltás igazolása kötelező olyan országba történő beutazás esetén, amelyik országban megkövetelik vagy sárgalázveszély van.

A WHO nemzetközi utazási-egészségügyi ajánlása szerint minden olyan személynek, aki a járványos gyermekbénulástól mentes területről a betegséggel érintett területre utazik, az életkorának megfelelő poliooltási sorozattal kell rendelkeznie a nemzeti immunizációs programban foglaltaknak megfelelően. Csak Európa poliomentes!

Mit kell tenni?

Utazás előtt 4-6 héttel érdemes az ÁNTSZ Nemzetközi Oltóközponthoz elmenni, ahol az utazás előtt személyes tanácsadás történik, ennek része az anamnézis, majd az oltások kiválasztása. Érdemes utazás előtt időben megejteni ezt a tanácsadást, mert az oltás védelmének kialakulásához is idő kell. Fontos információk az adatfelvételnél az utazó kora, az utazás körülményei és időtartama. Az egészségi állapota, krónikus betegségek, műtétek, állandóan szedett gyógyszerek, allergia, terhesség lehetősége, az eddigi felvett védőoltások, és az oltás felvételét bizonyító, pl. oltási könyv. Elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a hepatitis A és B, a hastífusz, az agyhártyagyulladás, a veszettség, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni oltás.

Hosszabb külföldi tartózkodás, esetén vagy különleges feladatok ellátása miatt szóba kerülhetnek kanyaró, rubeola, mumpsz, bárányhimlő, tüdőgyulladás és influenza elleni oltások. A védőoltások nyújtotta specifikus profilaxis mellett az aspecifikus védelemről is megfelelő tájékoztatást kell nyújtania a szakembernek. Ezek egy része már jól ismert, a pandémia alatt fontos része volt a védelemnek (alapos kézmosás, kézfertőtlenítő, a vásárolt gyümölcs alapos megmosása tiszta vízben). De emellett pl. csak üveges víz fogyasztása, az utcai árusoktól nem ajánlott ételt vásárolni, szúnyogriasztó spray is része legyen a csomagunknak. Probiotikum szedésével védhetjük a bélrendszerünket a fertőzésektől.

A nemzetközi utazással kapcsolatban felvett védőoltásokat az utazó részére kiállított Nemzetközi Oltási Bizonyítványba kell bevezetni (International Certificate of Vaccination or Prophylaxis).

Az oltásra, tanácsadásra jelentkező utazókról és az elvégzett védőoltásokról naprakész nyilvántartást kell vezetni.

Az utazással kapcsolatos oltás és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás, amely térítés ellenében történik.

Huszár Zsoltné dr.
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!