Április 1. – Bolondok napja

0
289
Fotó: 123rf.com

Április 1-jével, azaz „április bolondjával” nyitjuk mindig ezt a hónapot. Ha már bolondozásról van szó, érdekes lehet megválaszolni magunknak egy kérdést: mikor nevettünk utoljára önfeledten?

Mikor nevettünk utoljára úgy, hogy könny szökött a szemünkbe, és azt hittük, kipukkadunk? Ha már talán nem is emlékszünk arra, hogy mikor volt ilyen alkalom, keresgéljünk még régebbről! Sokaknak leginkább gyermek- és ifjúkorukból vannak hasonló emlékeik, mintha a humor és az önfeledt nevetés csak a „zöldfülűek kenyere” lenne.

Pedig a vicc nem játék – bizonyítékon alapuló stressz-csökkentő módszer.

Bizony, azt a népi bölcsességet, miszerint a nevetés a legjobb orvosság, egyre több tudományos kutatás igazolja. Sőt, úgy tűnik, ahogy egyre idősebbek vagyunk, és egyre több egészségügyi kihívással kell megküzdenünk, úgy egyre fontosabb lehet, hogy alkalmazzuk a humort mint megküzdési módszert. Hogyan lehet ez?

Hogyan segíthet nekünk a humor?

Humorral a stresszel való megküzdésben?Talán mindannyian fel tudunk idézni egy olyan alkalmat, amikor a nevetés csak úgy előtört belőlünk, „kinevettük magunkat”, és ezáltal megkönnyebbültünk. Ugyanis a nevetés hatékonyan tudja csökkenteni a fiziológiai, azaz a testi feszültséget, ami által megnyugszunk. Amikor ugyanis belső feszültséget élünk át, vagyis feszültek vagyunk, akkor izmaink is befeszülnek. És ez fordítva is igaz: ha a testünk meg-nyugszik, az elménk is nyugodtabbá válik. A nevetés által pedig ez a testi (és ezáltal a lelki) feszültség hatékonyan tud távozni. Hasonló a mechanizmusa a testmozgásnak vagy akár a progresszív relaxációnak (tudatos izomfeszítések, majd lazítások sorozata ellazulás céljából).

Talán olyan élményünk is volt már, hogy nehéz helyzetben voltunk, valamilyen problémával szembesültünk, és sikerült rajta nevetni: ezután pedig már valahogy másképp tekintettünk ugyanarra a dologra, kicsit mintha felülemelkedtünk volna a helyzeten.

A nevetés nemcsak abban segít, hogy a feszültséget levezessük, hanem abban is, hogy egy problémát, helyzetet másféle perspektívából, másféle szemszögből lássunk.

Ez nagyon sokat segíthet abban, hogy megértsünk, elfogadjunk egy helyzetet, vagy akár újféle megoldási módokat találjunk ki egy problémás helyzet megoldására. Mindezen felül a nevetés pedig abban is segíthet, hogy ismét kontrollban érezzük magunkat az életünk felett. Ez nekünk, embereknek nagyon fontos, hiszen e nélkül érezhetjük úgy, hogy csak sodródunk, nem mi irányítjuk az életünket. Márpedig az életben sok minden felett nem mi rendelkezünk (időjárás, mások viselkedése, a világ eseményei stb.). Ezért lehet, hogy ennyire felértékelődik a humor mint megküzdési módszer egy bizonyos kor felett. Hiszen ahogy idősödünk, egyre több olyan dologgal találkozunk, ami nem a mi irányításunk alatt áll, legyen az a szeretteink hanyatló egészsége, esetleg halála, vagy akár a mi egészségügyi problémáink. Az viszont fontos, hogy az legyen a megélésünk, hogy bár mindent nem is, de valamit tudunk tenni magunkért, az életünkért bármilyen helyzetben. Ha pedig tudunk nevetni, akkor már a legnehezebb helyzetben is tettünk magunkért.

Langer Viola

pszichológus

www.nyugizona.hu

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. április