Az agy különleges működése: mi a neuromarketing?

0
278
Fotó: pixabay.com

Az agyunk már előre elárulja, hogy milyen termékekről álmodunk, és miket vásárolnánk meg szívesen?

Felgyorsult a világ. Tömeges ingerek érnek bennünket minden pillanatban. Ezek hatására pedig mi is folyamatosan változunk, ami a vásárlási szokásainkon is megmutatkozik. A vásárlási igényeinket kielégítő cégek, termékforgalmazók folyamatosan azt kutatják, mire vágyunk mi, fogyasztók.

A változások pontosabb követése érdekében a korábban alkalmazott piackutatási technológiák fejlesztésére volt szükség. A technológiai fejlődés új kapukat nyitott: olyan szoftverek, eszközök, melyeket korábban csak más tudományágakban használtak, ma már viszonylag könnyen elérhetők a piackutatók számára is. Így jött létre a marketingkutatás egy új, egyelőre kibontakozóban lévő ágazata, a neuromarketing, azaz egy olyan tudomány, mely az agyat és az abban zajló folyamatokat vizsgálja és méri. Segítségével választ kaphatunk arra, mi történik az agyunkban bizonyos ingerek hatására, milyen változást idéznek elő bennünk az egyes információk, érzések, és mit okozhatnak a reklámok.

A neuromarketing nem más, mint a marketing, a pszichológia és az idegtudomány ötvözete. Ennek ismeretével megtudható például az is, hogy az új termékek 80%-a miért bukik el már az első évben. Azért, mert a vásárlás alkalmával az agyunkban, a tudatalattinkban olyan folyamatok is lejátszódnak, amelyek végül hozzájárulnak a döntésünkhöz, hogy megveszünk-e valamit vagy nem.

Ezért, ha a termékforgalmazó cég nem ismeri a fogyasztói tudatalattinkban mint vásárlóban végbemenő döntéshozó folyamatokat, akkor kevesebb esélye van a sikerre. Amennyiben azonban ezt a tudatalatti működést sikerül megérteni, a cégek képesek lesznek magasabb értékkel rendelkező üzenetet és a vásárlók figyelmét felkeltő értesítést közvetíteni.

A termékforgalmazó cégeknek meg kell érteniük és meg kell ismerniük a fogyasztókat, akik megvásárolják a terméküket, ám a megértésükhöz nem elég a végső döntésüket vizsgálni, rendkívül fontos figyelembe venni a döntés előtti viselkedést és az agyi folyamatokat is.

A neuromarketing tehát egy piackutatási forma, amely pontosan ezen információkat tárja a kutatók és a cégek elé. Elsődlegesen két típusú információ felfedésére alkalmazható ez a technológia: egyrészt olyanokra, amelyeket az emberek nem akarnak bevallani; másrészt azokra, amelyek befolyásoló hatásának vagy létezésének nincsenek tudatában.

Várhelyi Petra
neuromarketing-kutató

A cikk a Patika Magazin januári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!