Az illatos édeskömény

0
468
Fotó: pixabay.com

Az energiaszegény étrend hasznos összetevője, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az édeskömény évelő, lágy szárú növény, leggyakrabban felhasznált része a gumója, amely fehér és világoszöld is lehet. Ehető a csírája, levelei, virága, gyümölcse, az utóbbit kis mérete miatt – hibásan – magnak nevezik. A fontosabb, termesztésben álló változatai a közönséges édeskömény, a fűszer édeskömény vagy római édeskömény és az olasz édeskömény vagy gumós édeskömény.

Tápanyagok
Az édeskömény gumójának energiatartalma csekély, mindössze 36 kcal. 2,4 g fehérjét, 0,3 g zsírt, 5,8 g szénhidrátot és 3,1 g élelmi rostot tartalmaz, emiatt energiaszegény étrendben és cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása.

Káliumtartalma (414 mg) számottevő, de kiemelendő 12 mg-os C-vitamin- tartalma és 27 μg foláttartalma is. Levele 240 g/100 g K-vitamint tartalmaz. A termésekben a 2–5% illóolajon kívül olaj, fehérje és cukor van.

Gyógyhatás
Étvágygerjesztő, élénkítő, bélgörcs- és hurutoldó, vizelet- és szélhajtó, tejszaporító tulajdonságokkal bír.
A csecsemőgyógyászatban görcsoldásra használják, emésztés- és étvágyjavító, enyhén antibakteriális tulajdonságát és vírusaktivitást gátló hatását is leírták.

Felhasználható rendszertelen menstruáció kezelésére is. A női hormonok aktiválása révén enyhítheti a klimax tüneteit (különösen cickafarkkal és komlóval kombinálva, teaként fogyasztva). Az édesköményből készült főzet elősegíti az apoptózist, azaz az elsorvadt sejtek programozott elhalását, csökkenti a szabad gyökök számát, tehát daganatellenes hatása lehet. Beállítja a koleszterinszintet, ezzel óv a szívés érrendszeri betegségekkel szemben. Flavonoidtartalma erősíti a hajszálereket.

Megfázás esetén is hasznos: az elfogyasztott édeskömény serkenti a légutakban található csillószőrök mozgását, így jobban felköhöghető a váladék. Gyulladáscsökkentő hatása révén segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását.

Ételek és italok
Ételkészítésre olyan világos színű, ép külsejű, kisebb édesköményeket válasszunk, amelyek elágazó szárai és apró levélkéi élénkzöld színűek. Illóolajtartalma tároláskor gyorsan csökken, vásárlás után 2-3 napon belül használjuk fel. Előkészítéskor vágjuk le a gumó alját és tetejét, és fejtsük le a külső burkot, majd szeleteljük tetszés szerint. Ha a középen található torzsa egy részét meghagyjuk, a szeletelés során egyben maradnak a rétegek, mutatósabb lesz sütéskor, pároláskor a köretünk.

Fotó: pixabay.com

A gumó felső részén található, kaporszerű zöld levélkék is felhasználhatók ízesítésre, díszítésre. Akár nyersen is fogyaszthatjuk saláták alkotórészeként (például avokádóval, lilahagymával, rukkolával, filézett naranccsal vegyítve) vagy zöldséglé és smoothie formájában.

Levest, főzeléket, párolt köretet, rakott és töltött ételeket készíthetünk édesköménnyel. Jól illik a halakhoz (elsősorban makréla, lazac, hering), de bárány- és sertéshúshoz, sonkához is; tejszínnel, sajtokkal kombinálható.

Termése (magja) édeskés, fűszeres, az ánizsra emlékeztető aromájú, elterjedt likőr- és élelmiszeripari fűszer is. Az abszint készítésekor a fehér ürömfű leveleit és virágait, az ánizs és a római édeskömény termését használják fel más fűszerek mellett.

Gyógyhatású termékek
Édesköményből készült gyógyhatású termékek fogyasztása esetén mindig ügyeljünk arra, hogy az ajánlott dózist ne lépjük túl. A csecsemők számára adható készítményt legfeljebb egy hétig alkalmazzuk az előírt adagolásban. Élelmiszerként fogyasztható, de gyógyászati mennyiségben inkább kerüljük az édeskömény használatát terhesség és szoptatás idején, mivel ösztrogénszerűen viselkedhet a szervezetben. Ritkán allergiát is kiválthat, illetve keresztallergiát okozhat zeller és répa mellett.

TUDTA?
Az édeskömény az éleslátás, az értelem fényének jelképe. a Dionüszosz-kultusz beavatottjai édeskömény-koszorút viseltek az ókorban. A növény éleslátással való kapcsolatát azzal magyarázzák, hogy – plinius szerint – a kígyók édeskömény fogyasztásával javítják a látásukat.

Funchal, madeira fővárosa a rengeteg, vadon növő édesköményről kapta a nevét: a funchal szó édesköménnyel benőtt területet jelent. Görögül ugyanez marathón, mivel a marathóni csatamező is édesköménytől illatozott.

Kovács Ildikó
élelmiszermérnök

A cikk a decemberi Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!