Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén… a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat… Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.

12 gyakori hiba táplálkozási szokásainkban

Számba vettük a rossz étkezési szokásokból eredő, főbb problémákat, melyek hízást eredményezhetnek. Ötletek a jó táplálkozási szokások elsajátításához, a hibák kiküszöböléséhez.

1. Nem elegendő protein fogyasztása

  • A probléma

Sokba kerül, nem mindig jó minőségű, megterheli a gyomrot, nem környezetbarát…  A hús napjainkban kegyvesztett lett, és a vegetariánus ”lemez” egyre gyakrabban forog. De vajon ismerjük-e a proteinek előnyeit?  Pl. hogy nem raktározódnak, hosszabb ideig tart az emésztésük, így a jóllakottság-érzés is (így kevesebbet eszünk), élénkül az anyagcsere…

  • A megoldás

Ügyeljünk arra, hogy minden étkezésnél fogyasszunk valamilyen, jó minőségű protein-forrást: húst, halat, tojást, tejet, tejterméket…, Továbbá magas fehérjetartalmú zöldségeket: pld. lencsét, tönkölybúzából készült pékárut, quinoát (dél-amerikai gabonaféle), szóját, spenótot, brokkolit, karfiolt, spárgát.

2. Mind megenni, ami a tányérunkon van

  • A probléma

Évente nagy mennyiségű élelmiszerhulladékot dobunk ki, ezért néhány éve beindultak a pazarlás elleni kampányok. Többek közt ez is oka lehet, hogy igyekszünk minden ételt megenni, amit kiszedtünk a tányérunkra. Még akkor is, ha már nem vagyunk éhesek…

  • A megoldás

Találjuk meg más módját az élelmiszer-pazarlás elkerülésének! Így pld. ne vásároljunk nagy mennyiséget friss termékekből, még ha akciósak is; minden élelmiszeren nézzük meg a lejárati időt. Ha mégis többet vásároltunk, fagyasszuk be a felesleget és a maradékot is!. És főképp ne érezzük „kötelezőnek”, hogy egy ételadagot az utolsó falatig elfogyasszunk. A maradékot hagyjuk meg későbbre, és határozzuk el, hogy legközelebb kevesebbet főzünk/vásárolunk.

3. Nassolás: olajos magvak, pl. mandula fogyasztása vég nélkül

  • A probléma

A mandula rostdús, gazdag jóllakottság-érzést előidéző proteinekben, nyomelemekben (kalcium, magnézium, E-vitamin), és koleszterincsökkentő hatású is. Kétségtelenül jobb nassolnivaló, mint pld. a chipsek, édességek.  De mivel több, mint 50%-ban lipideket tartalmaz, csak korlátozott mértékben ajánlott a fogyasztása.

  • A megoldás

Sokkal egészségesebb snack, mint a sütemények és kekszek. De ha megbontunk egy mandula-csomagot, tegyünk egy tálkába 20-30 grammot belőle (120-180 Cal), ami a megfelelő adag kisebb éhség csillapítására.

4. Éttermi fogyasztás: csak salátát rendelünk

  • A probléma

Úgy gondoljuk, hogy jót tesz az alakunknak, ha étteremben csak salátát rendelünk, semmint pizzát vagy akár frissen sültet – de ez nem ilyen egyszerű. A saláták nem laktatóak, és gyakran zsíros vagy kevés keményítő tartalmú összetevőkből állnak (szósz, sajt, olívabogyó, bacon szalonna stb.). Az eredmény: több kalóriát fogyasztunk, mint hinnénk, és kb. két óra múlva ismét éhesek leszünk

  • A megoldás

Ha nem túl gyakran fordulunk meg étteremben, rendelhetünk kedvünk szerint, és így kérjünk hozzá salátát. Ha viszont ragaszkodunk a salátához főételként, nézzük meg jól az összetevőit az étlapon, pld. nem zsíros szósz vagy sajt van-e hozzá, és kérjünk mellé teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret.

folytatjuk >>>

 

 

Galenus