Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja!

 

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

 • A probléma

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

 • A megoldás

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.

6. Diétás termékek fogyasztása

 • A probléma

0%-os joghurt és tejtermékek, „light” élelmiszerek… Lehet, hogy zsírmentesek, de gyakran nem kevés cukrot ill. tartósítószert tartalmaznak. „Jó lelkiismerettel” fogyasztjuk őket, és így hajlamosak vagyunk kétszer annyit enni belőlük, amíg elégnek tartjuk.

 • A megoldás

Ne zárjuk ki étrendünkből a zsírt mindenáron: hozzájárul a jó ízekhez és a jóllakottság-érzés kialakulásához. De természetesen ne vigyük túlzásba sem: pld. egy kevés vaj a reggeli pirítósra, kiskanálnyi olaj az esti salátára, pár csepp olaj a sovány hús alá sütéskor…

7. Ha folyton a reklámokra vagy másokra hallgatunk

 • A probléma

Általában könnyen hagyjuk magunkat befolyásolni a hirdetések, barátaink jó tanácsai vagy az utolsó fogyókúra-divat által. De ami működik az egyik embernél, az nem feltétlenül funkcionál a másiknál!

 • A megoldás

Testünk tudja, hogyan értesse meg magát…Még ha ismételgetjük is, hogy ilyen vagy olyan fajta táplálkozási rend jótékony hatású, lehet, hogy mi nem vagyunk fogadóképesek rá. Ezért továbbra is hallgassunk az élelmiszer keltette érzeteinkre: az egyik „ajánlott” étrend felfúj minket, a másiktól pedig hamar eltelítődünk, és úgy érezzük, mintha híznánk stb. Ezért magunkhoz kell igazítani a táplálkozási „ajánlatokat”, és csak saját testünk üzenetére hallgassunk, ne másokra vagy a divatra!

8. Ünnepi étkezések „zsinórban”

 • A probléma

Egyes ünnepek alkalmával – pl. december 24. és január 1. között – a (családi) ebéd- és vacsora-meghívások gyakran gyors iramban követik egymást. Márpedig, amikor többen körülüljük az ünnepi asztalt, nem mindig hallgatunk étvágyunk szavára, hanem hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az evést. És ha megsokszorozódnak az ilyen kiadós étkezések, a hízás biztosítva!

 • A megoldás

Tervezzünk szüneteket! Amikor csak lehetséges, mondjunk le meghívásokat, és könnyű étkezéseket iktassunk be az ünnepnapok között.

9.  Sok „light” üdítő fogyasztása

 • A probléma

Amikor édesítővel készült üdítőt iszunk, az agy regisztrálja az édes ízt. De mivel nem kerül cukor a vérbe, a mesterséges édesítő kiváltja a cukor iránti vágyat 1 órával később. Továbbá az ilyen italok fogyasztása folyamatosan fenntartja az édességek utáni sóvárgást, és egyes tanulmányok szerint még cukorbetegséget is okozhat.

 • A megoldás

Fokozatosan szoktassuk le magunkat az édes ízről, házilag (pld. mentával, citrommal) ízesített italokkal és gyógyteákkal. A cukros üdítőket tartogassuk ritka alkalmakra.

10. Az ebéd kihagyása bőséges vacsora reményében

 • A probléma

Rossz ötlet, mert a kompenzálás veszélyével jár, azaz este többet eszünk, mint kellene.  Így természetesen nem helyes az előzetes koplalás.

 • A megoldás

Ha nagyobb vacsorának nézünk elébe, aznap fogyasszunk könnyű ebédet: pld. párolt zöldséget, sovány protein-forrást (halat, szárnyast) és egy  kevés keményítő tartalmú élelmiszert (babot, borsót, lencsét, burgonyát, rizst…). A desszertet mellőzzük.

Galenus