Csökkentsük a cukorbevitelt!

0
295
Fotó: pixabay.com

Napi étkezés hozzáadott cukor nélkül? Nem feltétlenül jelent öröm és ízek nélküli táplálkozást!

Hüvelyesek keményítő helyett

A keményítőtartalmú élelmiszerek cukorforrások, mert az emésztés során a bennük lévő keményítő gyorsan glükózzá alakul, és növeli a vércukorszintet. Jó megoldás, ha hüvelyesekkel helyettesítjük őket, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását. Ám ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl az ételt (megelőzve ezzel a glykaemiás index – az élelmiszerek vércukorszint-növelő képessége – emelkedését). A hüvelyesek keményítőt is tartalmaznak, amely azonban főleg amilózból, spirális alakú keményítőmolekulákból áll, és megnehezíti a szervezet számára a glükóz kivonását.

Ellentétben az olyan keményítőkkel, mint pl. a burgonyában lévő amilopektinek, amelyekből a glükóz könnyen kivonható, magas glykaemiás index mellett. A dietetikusok ezért azt javasolják, hogy napi fogyasztásunk 1 adag keményítőtartalmú ételre korlátozódjon, ami főzve 150 g-nyi (egy kis tálnyi) mennyiség.

Legfeljebb két csésze kávé vagy tea naponta

Még ha cukor nélkül isszuk is a kávét és a teát, jobban tesszük, ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat. A koffein és a teában lévő tein hatóanyag káros a szervezetünkre, mivel ösztönzi a cukorfogyasztást, amikor múlik az élénkítő hatás. A szakemberek azt javasolják, hogy a tea- és/vagy kávéfogyasztásunkat csökkentsük hetente a fe lére mindaddig, amíg el nem éri a napi egycsészényi (vagy legfeljebb kettő) mennyiséget.

Gyümölcsök – gyümölcsitalok helyett

A gyümölcsöket enni, és nem inni kell! – mondják a dietetikusok. Két fő okból: egyrészt ahhoz, hogy elegendő gyümölcslét kapjunk, viszonylag sok gyümölcsre van szükség. Pl. akár csak egy nagy pohár házi narancslé elfogyasztása reggelente azzal jár, hogy általában 3 vagy 4 narancsot préselünk ki, miközben az orvosok szerint minden étkezést együttvéve naponta 2-3 gyümölcsnél többet nem tanácsos fogyasztanunk.

Fotó: pixabay.com

Másrészt a gyümölcslé fogyasztásával megfosztjuk magunkat a gyümölcs értékes tápanyagainak jó részétől, valamint a bélflóra számára hasznos rostoktól. Ezért a legjobb a gyümölcsöt egészben fogyasztani, és a préselt gyümölcslevet vagy a turmixokat pl. a hétvégékre vagy alkalmakra hagyni. (Az iparilag előállított, cukros gyümölcsitalokat pedig mellőzni.)

Minimális hozzáadott cukor

Ami a tejtermékeket illeti, a joghurtféléket vagy túrót tartalmazó készítményeket lehetőleg cukormentes formában fogyasszuk, akárcsak – mint már említettük – a teát, a gyógyteákat és a kávét. Azt is jól tesszük, ha süteményeket és hasonló édességeket csak alkalmanként engedünk meg magunknak (pl. hetente egyszer).

A házi készítésű édes tészták, sütemények ajánlottak, de javasolt, hogy a hozzávalók összeállításakor felezzük meg a hagyományos receptekben található cukor arányát – mondják a dietetikusok. A fűszerek (pl. mézeskalácsfűszerek, fahéj, vanília, tonkabab, kardamom, különböző egzotikus fűszerek, narancsvirágvíz vagy akár a citrusfélék reszelt héja) sokféle ízt adhatnak a cukor hozzáadása nélkül készített süteményeinknek is.

Összegezve, bármilyen étel otthoni elkészítése során a legkönnyebb korlátoznunk a hozzáadott cukor mennyiségét. Ezért célszerű, hogy többet süssünk-főzzünk otthon.

A dohányzás elhagyása

A cukorbevitel csökkentése szempontjából is hangsúlyozni kell, hogy ne cigarettázzunk, mert a dohányzás – számos más káros hatása mellett – növeli a cukor utáni vágyat, és egyre több cukor elfogyasztásához vezet.

A dohányfüggőség egyben cukorfüggőség is, mert a cigaretta édes adalékokat tartalmaz – magyarázzák a szakemberek. Az elektronikus cigaretta erőteljesebb
édes ízével még erősebb függőséget okoz.
Éppen ezért a dohányzásról való leszokás során észrevehetjük, hogy gyakrabban vonz minket a cukor.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazin februári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!