Diétás tanácsok cukorbetegeknek – 3. rész

0
2919

Folytatjuk cukorbetegeknek szóló diétás tanácsainkat.

Cikksorozatunk előző részeit itt >>> és itt olvashatja >>>

Röviden a tápanyagokról

  • Szénhidrátok

A legfőbb energiát szolgáltató tápanyagaink közé tartoznak, melyekről az előző részben részletesen olvashattak.

  • Fehérjék

Míg a növényi eredetű élelmiszereink a legfőbb szénhidráthordozók, addig a fehérjék esetében általában állati eredetű élelmiszerekre gondolunk. Ez a nézet annyiban kiigazításra szorul, hogy elsősorban a gabonából és a hüvelyesekből származó élelmiszereink jelentős mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Ez azért lényeges, mert bár nem minden növényi fehérjét képes az emberi szervezet százszázalékosan hasznosítani, a legújabb kutatások szerint kívánatos, hogy ezek aránya főként a cukorbeteg étrendjében elérje az össz-fehérje bevitel 50%-át.

Feltétlenül tisztában kell lenni azzal is, hogy bár a fehérjék szolgáltatják szervezetünk építőköveit, az aminosavakat, egyúttal túlzott bevitelük kapcsán elégnek és energiát is szolgáltatnak. Másrészt viszont többnyire különböző mennyiségű zsiradékkal együtt fordulnak elő (rejtett zsír), azaz jelentősen meg is terhelhetik az energiamérleget. Tehát amennyiben egy állati eredetű élelmiszer energiatartalma magas, annak nagy a zsírtartalma, amelyiké alacsony, annak kicsi a zsírtartalma is.

A felnőtt ember számára az általában optimális fehérje mennyiség a napi energia-felvétel 20%-a. Általában a zsírban (azaz energiában) szegényebb fehérjehordozók fogyasztása ajánlható cukorbetegeknek, éspedig annál szegényebbé, minél energiaszegényebb a javasolt étrend.

Tehát annak érdekében, hogy ne bomoljon fel a zsír javára az optimális szénhidrát fehérje zsír arány, mindig a fogyasztott élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalmának együttes szem előtt tartásával kívánatos az étrend összeállítása.

  • Zsiradékok

Kívánatos, hogy a zsiradékok közül a növényi eredetűeket részesítsék előnyben. A korszerű növényi eredetű zsírok közül fogyasztásra különösen ajánlhatók a margarinok. Az étolajok közül elsősorban a repce-, napraforgó-, valamint az olíva olaj használata javasolható. Előnyös, ha az étrend minél nagyobb mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen ún. omega-3 zsírsavakat is.

  • Vitaminok és ásványi sók

Fontos hangsúlyozni, hogy az ásványi sók közül a konyhasó bevitele átlag négyszeresen haladja meg az ideálist. Ezért kívánatos lenne – főként hipertóniás – cukorbetegeknek a sózás maximális kerülése.

  • Növényi rostok

Fogyókúrában kiváló szolgálatot tehet, ráadásul a rostbevitelt is növeli a zabkorpa és a búzakorpa fogyasztása. Mindkettő tejben, joghurtban, kefirben, stb. keverhető el, napi 3-6 evőkanálnyi mennyiségben.

Mesterséges édesítőszerek

A diétás élelmiszerek egyik csoportja. Közös jellemzőjük, hogy energiát nem tartalmaznak tehát az energiaszegényebb étrendbe is
Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K, az aszpartám, a stevia (sztivia) és a szukralóz.

Cukorhelyettesítő anyagok

A diétás élelmiszerek másik csoportja. Minden olyan édesipari vagy sütőipari terméknél legyen az csokoládé, desszert, torta, piskóta, ahol nélkülözhetetlen a cukor tömege „cukorhelyettesítők” jöhetnek szóba. A gyakorlatban három fajtájukkal találkozhatunk: ezek a gyümölcscukor (fruktóz), a szorbit és a legújabban elterjedt xilit („nyírfacukor”).

Dr. Fövényi József – Székely Katalin

Kivonat a Diétás Tanácsok füzet most megjelent új kiadásából.

Cikksorozatunkat a Patika Magazin hasábjain folytatjuk, addig is hasznos információkat, érdekes híreket olvashat a Tartsd a szintet! közösségi oldalán:
facebook.com/TartsdaSzintet