Egészséges vagy sem? – ezt érdemes tudni annak, aki kávézik

0
1483
Fotó: pixabay.com

A kávéfogyasztás Európában a 17. század folyamán indult diadalútjára, és azóta híveinek száma nem csökken. A kávéfajták sokszínűsége folytán élvezeti értéke egyre nő. Kellemes aromája és szociális vonatkozásai mellett – ki ne tapasztalta volna, hogy a kávéfőzőgép mellett folyik a legélénkebb társalgás – népszerűsége koffeintartalmának tudható be. Ha mértékkel fogyasztjuk, nem kell tartanunk ennek egészségünkre gyakorolt kedvezőtlen hatásaitól.

Ellenkezőleg: serkentőleg hat a központi idegrendszerre, csökkenti a fáradtságot, éberebbé tesz. Emellett a kávé biológiailag aktív összetevői közé tartoznak a jótékony hatású, antioxidáns polifenolok. Az alábbiakban a kávéfogyasztással összefüggő, leggyakoribb kérdésekre igyekszünk választ adni.

Valóban akadályozza az alvást?

Egyesek nyugodtan elfogyasztanak egy kávét vacsora után, mert tudják, hogy attól még tudnak aludni, míg mások kerülik, félve a nehéz elalvástól. Nem reagálunk tehát egyformán a kávé szervezetünkre gyakorolt hatásaival szemben. A koffein emésztése és lebontása egyénenként változó: vannak, akiknél lassan bomlik le – az ő szervezetükben természetesen hosszabban tart a hatása. Mások „gyors emésztők”, akiknél a szervezetből gyorsabban ürül ki ez a stimuláló anyag. A kávéfogyasztás napi, helyes mennyiségének és az alvás szempontjából kellő idejének meghatározásakor a felszívódott koffein összmennyiségét is figyelembe kell venni. Nem elhanyagolható, befolyásoló tényező, ha pld. erős teát, koffeines üdítőt, ill. energia-italt, csokoládé- vagy kakaóitalt fogyasztunk mellette.

Milyen hatással van a szívre?

Számos tanulmány foglalkozik ezzel a kérdéssel, a kávé vérnyomásra és szívműködésre gyakorolt hatását széles körben elemzik. Annyi bizonyos, hogy élénkítő hatása miatt gyorsítja a szívritmust, és emeli az artériás vérnyomást, de csak átmeneti jelleggel. Ha amúgyis magas vérnyomásban szenvedünk, vagy felmenőink közt volt szívbeteg, felmerülhetnek bizonyos veszélyek. Ez esetben korlátozzuk kávéfogyasztásunkat és konzultáljunk orvosunkkal. Mindenesetre a mértéktelenség a kávézásnál is ártalmas, de napi 1-2 csésze fekete nedű nem okozhat bajt.

Van mennyiségi küszöb?

A normálisnak tartott napi koffein-adag 200-300 mg között mozog (ami 2-3 csésze kávénak felel meg). Tudnunk kell azonban, hogy nem létezik olyan, valamely európai egészségügyi szervezet által meghatározott direktíva, mely a napi mennyiséget maximálná. Továbbá más kontinenseken is eltérő a helyzet: Kanadában például az egészségügyi hatóság napi 400 mg limitet szab meg. De minden esetben számba kell venni az egyén koffein-érzékenységét, ami óvatosságra int.

Elősegítheti a fogyást?

Nincs rá egyértelmű bizonyíték. Egyes kísérleti eredmények szerint a mérsékelt mennyiségű kávé fogyasztása nem gyakorol hatást az elégetett kalória-mennyiségre. Ehhez literszámra kellene fogyasztani belőle, ami nem valószerű. A zöldkávé-kivonat súlycsökkentő hatása is erősen vitatott.

Fotó: 123rf.com

Enyhíti a fejfájást?

A koffein enyhe fájdalomcsillapító hatású, illetve más, ilyen hatású vegyületek hatékonyságát növeli. Akár 40%-kal erősítheti pld. a klasszikus fájdalomcsillapítók hatását, ezért nem árt a tabletták beszedése után meginni egy csésze kávét.  Ennek haszna lehet az is, hogy ily módon lehetővé válik a gyógyszer mennyiségének csökkentése. A koffeinhez való hozzászokást azért kerülni kell, mert idővel egyre több koffeinre van szüksége a szervezetnek azonos hatás eléréséhez.

Várandósoknak nem szabad kávét inni?

Napjainkban a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlása szerint a terhes nők maximum 200 mg kávét fogyaszthatnak naponta. Ezzel szemben a várandósság harmadik harmadában a koffein kiürülése a szervezetből háromszor lassúbb, mint korábban, így hosszabb ideig cirkulál a szervezetben. Ezért tanácsos lemondani a kávéról (és más, koffein-tartalmú italokról) ezen periódus teljes időtartama alatt. Vonatkozik ez a gyermektervezés időszakára is: egyes tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik teherbe kívánnak esni, és 6 csésze kávé körül, vagy netán még többet fogyasztanak naponta, a termékenység csökken. Valószínűsítik azt is, hogy 200 mg fölötti kávéivás esetén fokozódhat a koraszülés esélye.

Forrás: Galenus