Energiaitalok

0
488

A szülők nagy része tiltja, és a pokolba kívánja, a gyermek pedig mégis issza… és ki tudja, hogy naponta mennyit. Ezek az energiaitalok, amik az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közöttiek 31%-a, míg a 18 és 24 év közötti korosztály 34 %-a fogyaszt rendszeresen energiaitalt. A fogyasztók mintegy fele a fáradtság elnyomására, az ébrenlét fokozása, a koncentrációs képesség és a teljesítmény javítása céljából él az energiaitalokkal. Sokan pedig szimplán a buli kedvéért fogyasztják. A szakemberek azonban – a szervezetet érő káros hatásokra tekintettel – energiaitalból napi két adagban adják meg a maximumértéket. Két palacknál több fogyasztása ugyanis már jelentősen emeli a szívet és az érrendszert érintő betegségek kockázatát, különösen akkor, ha alkoholt is isznak mellettük –, ami sajnos nem ritka jelenség.

 

Koffein és egyéb stimulánsok az energiaitalokban

Egy nemzetközi kardiológiai folyóiratban megjelent közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiaitalok a koffein mellett egyéb, növényi eredetű stimulánsokat is tartalmazhatnak, illetve jelentősebb mennyiségű cukor is lehet bennük. Az energiaitalok koffein-tartalmának a lebontásához, és így a koffein által jelentett élénkítő hatás megszűnéséhez átlagosan 12 órára van szüksége a szervezetnek.

Heves szívdobogást és mellkasi fájdalmakat okozhat

Egy dél-ausztráliai sürgősségi osztályon utánanéztek annak, hogy a heves szívdobogással bekerülő betegek hány százaléka fogyasztott az orvosi ellátást megelőzően, 24 órán belül energiaitalt. Kiderült, hogy 36 %-uk. Bebizonyosodott az is, hogy azoknál, akik több energiaitalt ittak, gyakrabban fordult elő palpitáció (heves szívdobogás) és mellkasi fájdalom, mint azoknál, akik „csak” egyet ittak meg. Ráadásul nem csak azokat érintették a szív- és érrendszeri panaszok, akik valamilyen szívbetegségben szenvedtek, hanem minden szempontból egészséges fiatalokat is.

Ha alkohollal keverik

Fel kell hívni a figyelmet az alkohol és a koffeines italok együttes fogyasztásának a veszélyére. A szervezetbe jutó alkohol ugyanis lassítja a koffein lebomlását, aminek következményeként az tartósan magas szinteket érhet el a szervezetben, annak minden szívet érintő, negatív következményével együtt. Emellett, az alkoholfogyasztás – a józan ítélőképesség károsításával – a korlátok betartásában is akadályozhat. Ittas állapotban nehéz „megállj”-t parancsolni a további energiaital-fogyasztásnak is,- és már létre is jön az életveszélyt magában hordozó ördögi kör, az alkohol és energiaital „kombó” mértéktelen ivása.

Némileg hibás az az érvelés, ami szerint az eszpresszóban is van koffein, ami hasonló módon árthat. Ugyanis, ki az, aki láncszerűen iszik meg hét-nyolc feketét egymás után? Miközben ez a darabszám energiaitalból nem ritka egy-egy belemenős buliban.

A legjobb, ha az energiaital után nyúló fiatalok és idősebbek is tartják magukat a napi maximum két energiaital „szabályához”. Amennyiben az energiaitalozás után heves szívdobogást vagy mellkasi fájdalmat, szorító érzést tapasztalnak, sürgősen orvoshoz kell fordulni!

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész