Ennivaló, innivaló, spirituális táplálék – Ma van a szoptatás világnapja

0
1240

„Tálba nem teszik, késvel nem metszik, egész világ avval nevelőgyik.”
A szoptatás világnapján nyilván könnyebb erre a találós kérdésre válaszolni. Bizony ez a semmivel nem helyettesíthető csodás tápláléka a babáknak, az anyatej.

A szoptatás világnapján augusztus 1-jén nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük az édesanyákat.

1992-től tartják világszerte az ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJÁT. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programot indított el 22 éve a csecsemők egészséges táplálása érdekében, azért hogy az egész világ minden újszülöttje anyatejjel nevelődjék. Célul tűzték ki azt, hogy 2000-re a csecsemők 80%-a élete első 4 hónapjában kizárólag szopjon. Hazánkban évek óta csak megközelíteni tudjuk ezt a célnak kitűzött kizárólagos szoptatási arányt, viszont egyre több édesanya szoptatja gyermekét 4-5 hónapos korban is. Azon babák százalékos aránya 3-4%, tehát 100-ból 3-4, akik egyáltalán nem kapnak anyatejet. Erre a szoptatási arányra büszkék lehetnek az édesanyák és az őket segítő család, valamint a védőnők, IBCLC laktációs szaktanácsadók, gyermekgyógyászok és szülésznők is. Ennek ellenére még mindig nem lehetünk elégedettek és minden segítséget meg kell adjunk az édesanyáknak, hogy a legfontosabbat, az anyatejet minél tovább adják a babájuknak.

Az örökbefogadott babákat is lehet szoptatni

Nem sokan tudják, hogy lehetséges szoptatni az örökbe fogadott újszülötteket is. Magyarországon is egyre több örökbefogadó „édesanya” megteszi ezt. Ezek a csodás mamák rendszeres fejéssel készülnek fel a baba szoptatására. Természetesen az örökbefogadó anyukáknak azzal az elvárással kell közelítenie a szoptatáshoz, hogy az komolyabb időráfordítást, nagyobb erőkifejtést és több türelmet fog igényelni. Általában pótlásra is szükség van, de ennek ellenére ilyen csodálatos dolog kevés van a világon.

A természet csodája, spirituális kapcsolat

A természet csodája, a gondoskodás végtelensége ez a biológiai eredetű, de mondhatni spirituális töltöttségű, semmihez sem mérhető, semmivel sem összehasonlítható anya-gyermek kapcsolat. Mert ez több egy egyszerű táplálásnál.

Ez a csecsemő ennivalója, innivalója, a védelmi rendszere a kórokozókkal szemben, testi, szellemi, lelki tápláléka is egyben. Csak rá kell nézni a csöppségre, amikor szopik.

Azt a „földöntúli” nyugalmat, megelégedettséget, biztonságot és ragaszkodást így együtt kizárólag ebben az állapotban lehet tetten érni a kicsi arcocskáján.

És akkor még nem beszéltünk a szoptatásnak az anya egészségi állapotára vonatkozó pozitív hatásairól, a gyermekágyi időszakban, sőt a további életszakaszokra való kihatásaiban is.

Amikor az anya megszüli gyermekét, a saját testéből táplálékot is biztosít a számára. Helytől, éghajlattól, körülményektől függetlenül, legyen zord idő vagy háború, az evolúciónak „mennie” kell.

Lélekhíd

Nem kell fertőtleníteni, mosogatni, kevergetni, méregetni, csak a testi kapcsolatot kell megteremteni, s ezen keresztül létrejön egy olyan anya-gyermek „lélekhíd”, amit csak irigyelni lehet, de utánozni nem.

Szoptató anyák milliói csak azt üzenhetik szívből a leendő kismamáknak, hogy akinek a sors megadja ezt a lehetőséget, az ne szalassza el, mert fel nem fogható és mással soha nem pótolható élményben lesz része.

A szoptatás nehéz, az anyai szervezetet igénybe vevő feladat, de az anyaság legszebb, legbensőségesebb, semmihez sem hasonlítható boldog időszaka. Kérjük az édesapákat, a családokat és a barátokat, hogy ünnepeljék, köszöntsék, segítsék és támogassák velünk együtt a szoptató anyákat.

 

Csetneki Julianna                                                                          Dr. Szarvasházi Judit                                                                                                                                                              szülésznő,  szakértő                                                                főszerkesztő, gyógyszerész

 

www.bebik.hu