Étcsokoládéval a jobb látásért?

0
338
Fotó: pixabay.com

Vajon reményt adhat-e egy új kutatás, hogy az ünnepek alatt (feleslegben) elfogyasztott csokoládé nem csak a kedvenc nadrágunk „kinövéséhez” járult hozzá, hanem a látásunkra is jótékony hatással volt?

A kutatás

Az már egy jól dokumentált tény, hogy a kakaó flavanoid típusú tartalomanyagai számos jótékony hatással rendelkeznek. Többek között például javíthatják a véráramlást. Egy új kutatás során az étcsokoládé fogyasztás szemre és látásra gyakorolt hatásait vizsgálták egészséges, fiatal felnőttek bevonásával. Az eredmények alapján az étcsokoládé tejcsokoládéhoz hasonlítva rövid-távon javította a látást.

A vizsgálatban 30 egészséges, 26 év körüli fiatal vett részt, akiknek korábban nem voltak szemproblémái, látásuk pedig mindkét szemen 20/20, az megfelelő. Ez azt jelenti, hogy húsz láb (kb. 6 méter) távolságból is gond nélkül olvassák le a látásvizsgáló-tábla karaktereit. Például a 20/30-as érték azt jelzi, hogy az vizsgált személy 20 láb (kb. 6 méter) távolságból úgy látja a táblát, mintha 30 láb (kb. 9 méter) messzire állna egy jól látó személy, tehát a vizsgált személy rövidlátó.

Minden résztvevőt teszteltek ét- és tejcsokoládéval is, és a két különböző csokoládé fogyasztása között legalább 72 óra eltelt. A tesztnapokon az alanyok 47 grammot fogyasztottak el egy bizonyos márkájú étcsokoládéjából, amelynek flavonoid tartalma 316 mg volt. Kontrollként 40 grammot kaptak ugyanazon márka tejcsokoládés termékéből, melynek flavonoid tartalma jóval kevesebbet, 12,4 mg-ot tett ki. A csokoládé-bevitel utáni két órán belül minden résztvevő három látásélesség-tesztet végzett el: magas kontrasztú látásélesség, apró betűs kontrasztérzékenység, nagy betűs kontrasztérzékenység. Hasonló vizsgálatokat képzeljünk el, mint amikor a szemorvosnál a saját szemünket vizsgáltatjuk.

Jelentős javulást azonban csak az apróbetűs kontrasztérzékenység esetén tapasztaltak. A kutatók feltételezése szerint a javulás a kakaó flavonoid komponensei okozhatták, amelyek fokozzák a retina, a látószervrendszer, és/vagy az agyi vérátáramlást, ezáltal növelik ezen szervek oxigénnel és egyéb tápanyagokkal való ellátottságát.

Fotó: pixabay.com

Gondoljuk újra és tovább…

Mindössze egyetlen másik tanulmány foglalkozott a flavonok látásra gyakorolt hatásával egészséges emberekben. A kutatásban az alanyok 720 mg flavont fogyasztottak, és néhány látást vizsgáló tesztben javulást mutattak. Korábbi vizsgálatokban azonban, amelyekben glaukómás vagy magas szembelnyomású betegeknél azonban a flavonoidok biztató eredményekkel kecsegtettek.

A korábban leírt vizsgálattal kapcsolatban felmerül egy nagyon fontos kérdés. A felhasznált csokoládé flavonoltartalmát nem mérték közvetlenül. Az étcsokoládé esetén egy 2014-ben végzett mérés alapján feltételezték a flavonoltartalmat, a tejcsokoládénál pedig nem tiszta, honnan is származik az érték.

A flavonoltartalom mennyiségi meghatározása nagyon fontos, mert a csokoládékészítés módja jelentősen befolyásolhatja a késztermék összetételét. Például, a kakaó flavonoid tartalma jelentősen csökkenhet lúg hatására, magas hőmérsékletű pörkölés eredményeképp, illetve fermentálás során is. Rövidebb pörkölési és fermentálási idő segíthet a folyamat visszaszorításában. Tehát maga a tény, hogy étcsokoládét veszünk, még nem garantálja azt, hogy annak magas lesz a flavonoid tartalma. A kakaótartalom sem ad megbízható információt erre vonatkozóan. Ráadásul a flavanoid koncentráció függhet a termesztés körülményeitől is.

Arra vonatkozóan sem állnak rendelkezésre információk, hogy a vizsgálatban kimutatott látásjavulás két óra múlva is kimutatható-e, és hogy a hosszútávú flavanoidbevitelnek vannak-e klinikailag is jelentős hatásai a látásra, vagy hogy ugyanilyen javulás figyelhető-e meg a látásproblémákkal élők esetén. Tehát a vizsgálatot előkészítő jellegűnek kell tekintenünk, számos kutatás szükséges még ahhoz, hogy biztosat mondhassunk az csokoládé flavanoidok szemre gyakorolt hatásairól.

Sajnáljuk, de a látásjavítási cél egyelőre még nem mentség a túlzott csokifogyasztásra!

Szabó Réka Eszter

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet